https://imgix.femina.dk/media/0a64451cf8f0408c8e4996c61c5e2613.jpg
Selvudvikling

Ægteskabets femte år er det farligste

23. maj 2011
af Julia schmiegelow, alive.dk
foto: all over press
Det er her de fleste par har små børn, og hermed også er mest pressede, forklarer ekspert.

Måske har vi mødt en anden, blevet uenige om hvordan økonomien skal prioriteres eller blot trætte af, at se på hinandens sure sokker. For mange af os er lykken i hvert fald ikke at være gift i mange år.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser nemlig, at fire ud af ti ægtepar går fra hinanden. Beregningen er lavet for perioden 1980 til 2010, og den aktuelle skilsmisseprocent er den laveste i de seneste ti år. I 1989 toppede skilsmisserne med 44,5 pct., mens tallet var lavest i 1980 med 37,5 pct.

Læs også: Jeg har haft sex med over 6000 mænd

Det femte år
Det farligste år for gifte viser sig at være det femte år. Næsten 2,5 procent af de par, som havde haft fire års ægteskab holdt ikke i fem år. I 2010 blev 895 ud af 36.600 par i ægteskabets femte år skilt. Dermed er ægteskabets femte år det år, hvor der er størst risiko for skilsmisse.

Små børn er udslagsgivende
Psykolog og leder af Center For Familieudvikling Annette Due Madsen forklarer det med, at det er omkring det femte år, hvor mange par har små børn.


- Når vi har små børn og samtidig arbejder, bliver vi nemt pressede og konflikterne øges. Småbørnsfasen har altid været en sårbar fase, men unge familier er i dag presset som aldrig før. Vi arbejder mere og stiller større krav til vores dygtighed, og hvor meget vi skal yde på vores job. Samtidig stiller vi høje krav til romantikken og hvordan et parforhold generelt skal være, siger Annette Due Madsen til Alive.dk.

Læs også: De 9 utroskabstyper

Dårlig kommunikation
Hun refererer til en Rambøll rapport fra 2009, der viste, at der hvor det oftest går galt, når vi er pressede, er når vi er dårlige til kommunikere og har et for højt konfliktniveau.

- Vejen ud af dårlig kommunikation og et højt konfliktniveau er, at arbejde med problemstillingerne seriøst. Det vil sige tage en snak sammen jævnligt. Her skal man både tage tid til at tage vare om konflikter, finde tid til planlægge og tid til at være sammen, som ikke er at sidde foran fjernsynet, siger hun.

Risikoen for at blive skilt falder dog med den tid, man er gift og efter 40 år sammen bliver meget få skilt. Under en halv procent af ægteskaberne gik i opløsning i det 41 år.

Læs også