Selvudvikling
22. februar 2018

7 tips til at lære at tackle din frygt

Får du et sug i maven af ubehag, når der skal ske nye ting, og det velkendte forandrer sig? Mange af os er bange for begyndelser og afslutninger og forandringer, og vi bryder os ikke om den ubehagelige følelse, der følger med - så derfor vil vi gøre alt for at slippe af med den. Læs, hvordan du slutter fred med din frygt.
Af: af psykoterapeut Annette Aggerbeck. Redigeret til web af Charlotte Kobberøe Fink
7 tips til at slippe din frygt

Foto: Panthermedia

Alle mennesker er bange for noget – af vidt forskellige grunde. Man kan være bange for at sige sin mening, at træffe beslutninger, miste sit job, blive syg, begå fejl, blive snydt, miste en, man holder af – og listen fortsætter. Og hvor paradoksalt det end lyder, så er vi både bange for begyndelser og for afslutninger, ligesom vi både frygter forandringer og samtidig er bange for at sidde fast. Vi kan frygte fiasko, og vi kan frygte succes, og når vi først er bange for én ting, kan det nemt brede sig til andre ting. Men bliver frygten for stor, så kan den hurtigt blive invaliderende for os.

Prøv at forstå dig selv og din frygt

Når du er bange, handler det meget tit om frygten for det ukendte. Fornemmelsen af ikke at vide, hvad der vil ske om lidt, kan skabe stor utryghed og angst. Det kan også være, at du har erfaringer fra lignende situationer, der gør, at du genoplever ubehaget fra dengang. Blev du for eksempel drillet i skolen som barn, kan det medføre, at du for eksempel har svært ved at stille dig op foran din arbejdsplads og holde en præsentation, for de sanseindtryk og følelser, der er forbundet med din oplevelse i skolen, er blevet indkodet og lagret som erindringer.

Hvis du ikke er bevidst om, at din frygt kan hænge sammen med noget, du tidligere har oplevet, så er der ikke noget at sige til, at det kan være svært at forstå, hvorfor du bliver bange. Så næste gang du oplever frygt, så prøv at stille dig selv spørgsmålet: ”Hvad kan jeg have oplevet tidligere, der minder mig om det, jeg nu frygter?” Når du begynder at forstå dig selv, er det meget lettere at acceptere dig selv i de situationer, hvor du bliver bange, og det i sig selv kan mindske frygten.

LÆS OGSÅ: Hvilken frygt-strategi har du?

Mærk og opsøg frygten

Det handler altså om ikke at se på frygten som en fjende, men som en ven, der forsøger at fortælle dig noget. Stop op, og mærk, at du er bange, i stedet for straks at begynde at tænke en hel masse, tale eller handle dig væk fra frygten. Du får alligevel først sindsro, når du tør stoppe op og give dig selv et pusterum. Vær samtidig venlig og medfølende over for dig selv.

Det kan ofte være en god idé at opsøge og gøre netop det, du er bange for. I mange tilfælde vil det i sig selv kunne mindske og eventuelt helt fjerne frygten. Det handler om, at du giver dig selv mulighed for at få nye og mere positive erfaringer, når du opdager, at dét, du er bange for, slet ikke er så farligt. Og jo flere gange du gør dét, du er bange for, desto mindre frygt vil du føle.

Det ville dog ikke nødvendigvis betyde, at frygten forsvinder med det samme. Det er forskelligt fra person til person, hvor mange positive oplevelser, der skal til, før vi holder op med at være bange. Men hjernen er som modellervoks, og hver gang vi gør noget nyt, danner den nye neuronforbindelser. Forestil dig de nye neuronforbindelser som et net af bittesmå nye stier, der, efterhånden som de betrædes igen og igen, bliver bredere og bredere, indtil de bliver motorveje.

Eller sagt på en anden måde: Hjernen begynder at forstå, at det ikke længere er farligt at gøre dét, du er bange for. Derfor kan en af vejene til at opleve mindre frygt netop være at gøre dét, du frygter mest.

7 konkrete tip til at slippe frygten:

#1

Flygt ikke fra din frygt, men tillad dig selv at være bange. Hjælp dig selv med at kunne rumme din følelse ved at sige højt til dig selv: ”Nu er jeg bange”, når du mærker frygten. Du kan også sige det til dine veninder eller andre, du føler dig tryg ved, og som du ved vil støtte dig.

#2

Vi får det godt både fysisk og psykisk af at udtrykke vores følelser. Hvis det er for svært for dig at snakke med andre om, at du er bange for noget, så skriv det i en dagbog. Skriv, hvad du er bange for, hvordan du kan mærke det i kroppen, og hvad du tænker. Spørg dig selv: Hvad vil min frygt fortælle mig?

#3

Lær at tale beroligende til dig selv, find gerne nogle bekræftelser, du kan gentage. Find ud af, hvad du kan sige til dig selv, der gør dig mere rolig. Måske er det noget i retning af ”jeg er bange, og det er okay”, eller ”jeg er bange, og det skal nok gå”. Find selv de sætninger, der virker for dig. Skriv dem gerne ned, og kig på dem flere gange i løbet af en dag, hvor du er bange.

LÆS OGSÅ: 5 tip til bedre selvværd og større mod

#4

Læg mærke til, at du typisk mærker frygt, når noget er vigtigt for dig. Indstil dig på, at så længe du fortsætter med at udvikle dig som menneske, vil frygten aldrig forsvinde helt. Frygt er en del af livet.

#5

Arbejd med din evne til at kunne håndtere livets udfordringer. Du vil opleve frygt i færre situationer, når du har tillid til dig selv og dine evner. Når du tror på, at du kan klare det, hvad end der sker, så virker livet ikke så skræmmende.

#6

Har du svært ved at rumme din frygt, så opsøg en psykolog, en psykoterapeut eller en, der kan støtte dig i at kunne rumme frygten og arbejde med den.

#7

Vær tålmodig og mild over for dig selv. Alle mennesker kender til frygt, så du er ikke alene.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs mere om:

Læs også