Motivation
Selvudvikling

5 råd, der gør dig mere motiveret

23. juni 2019
af Stine Troense
Foto: Panthermedia
Har du svært ved at få dagligdagsting fra hånden, eller kan du ikke tage dig sammen til at motionere, får du her fem gode råd fra Marina Aagaard, der er master i fitness og træning, til at vække den drivkraft, der ligger bag enhver handling.

Marina Aagaards 5 råd til at kickstarte motivationen

1: Hold fast i drømmen, men vær tålmodig

I januar prøver medierne og fitnesscentrene at overbevise os om, at det ikke tager mere end et par uger at smide fem kilo eller få en flad mave. Men har du haft en dårlig vane i lang tid, måske det meste af livet, tager det selvfølgelig mere end nogle uger at vende bøtten. Du skal selvfølgelig bevare håbet og drømmen, men det er mindst lige så vigtigt at være realistisk og tålmodig, når det handler om et gennemføre en vaneændring. Ligger du for hårdt ud, risikerer du ganske enkelt at blive så skuffet over dig selv, at du bliver demotiveret og giver op. Derfor: Giv dig selv tid og ro til at gennemføre din vaneændring – du skal nok nå både dine delmål og dit drømmemål.

2: Kvalitet frem for kvantitet

Hvad der er værd at gøre, er værd at gøre ordentligt. Sådan sagde Mærsk Mc-Kinney Møller, og det er faktisk ganske klogt. Forstået på den måde, at når du alligevel er kommet afsted og er klar til at træne eller hvad du nu har sat dig for, kan du lige så godt få det bedste ud af det her og nu. Og træne med stolthed og glæde i stedet for at sjuske.

LÆS OGSÅ: Psykologen: Sådan skaber du positive forandringer i hverdagen

3: Lav faste aftaler – med dig selv og andre

Har du svært ved at komme afsted på løbe- eller gåturen, bør du få dig en træningsmakker. Det gør træningen sjovere og hyggeligere, og du får noget at se frem til, som ikke er forbundet direkte med motionen. På de dage, hvor du ikke orker at komme afsted, vil din aftale med din makker, f.eks. din veninde, formentlig også forpligte dig til at komme afsted alligevel. Bed også din partner støtte dig og huske dig på, at du har lavet en aftale med dig selv om at komme afsted.

Skriv også gerne dine træningsaftaler ned i din kalender. De er lige så vigtige som alle mulige andre aftaler, du har i din hverdag, og ser du dine træningsaftaler sort på hvidt, kan det virke forpligtende.

LÆS OGSÅ: Motivation til motion

4: Fejr alle sejre

Hvis du markerer de sejre, du har på din vej mod målet, giver det dig lyst til at fortsætte de gode takter. Det handler igen om at rette fokus på det positive, så det er lettere for dig at flytte dig

gennem vaneændringens stadier og blive motiveret til mere. Du kan selvfølgelig købe dig selv en lille gave, men den form for belønning er ikke langtidsholdbar, viser undersøgelser. Skriver du derimod din pulskurve ud, får du en indre tilfredsstillelse, fordi kurven er et konkret udtryk for, at du har forbedret. Og den er forbundet med din indsats og din krop. Du kan også forkæle dig selv med koncert- eller teaterbilletter. Det er win win, fordi du får sanseoplevelser, der kan gøre dig høj og på den måde stimulere din motivation.

5: Ret ryggen – det giver et boost

Når du i en hver sammenhæng har gjort dit bedste, har du det godt og er en god rollemodel for dig selv og andre. Når du strammer dig an og udstråler selvsikkerhed og energi, smitter det af på andre, men det stråler faktisk også indad, så dit energiniveau og dit hormonspejl ændrer sig positivt. Derfor kan det godt betale sig at lade som om, hvis motivationen en dag er til den lave side. If you can’t make it, fake it.

Kilde: Marina Aagaard, master i fitness og træning, forfatter, foredragsholder og blogger

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også