Selvudvikling
11. januar 2017

5 nytårsforsætter du aldrig holder (men lær hvordan, du gør!)

Når vi i en champagnerus hopper ind i det nye år, er det oftest i selskab med et eller flere nytårsforsætter. Men der er fem typiske, vi sjældent kan holde. Læs her hvilke, og hvorfor vi ikke kan efterleve dem – og hvordan du kan ændre dette.
Af: Christina Forsberg
Fem typiske nytårsforsæt er svære at holde

Nytårsforsætter. Til for at lave, til for at bryde. Intentionerne er ellers gode og ret sammenfaldende for os alle: Vi vil: 1) tabe os 2) dyrke mere motion 3) stoppe med at ryge 4) få en kæreste, men ifølge TODAY.com er der en grund til, at vi oftest ender med at bryde vores nytårsforsætter rimelig hurtigt.

Professor mm. Katherine Milkman fra the Wharton School fra universitetet i Pennsylvania, fortæller til TODAY, at de fem vi oftest bryder, er:

1) Generelle, uklare mål: ”Jeg vil gerne tabe en masse kilo”

”Jo mere abstrakt dit mål er, jo sværere bliver det at finde ud af, hvad du skal gøre for at opnå det,” siger Milkman, og foreslår, at du i stedet opdeler dit forsæt i små dele. Hvis du f.eks. ønsker at tabe dig, så sæt et præcist antal kilo på, og lav små mini-mål for dig selv for at holde dig på sporet. Brug f.eks. en app til at hjælpe dig på vej.

2) Fysiologiske afhængigheder: "Jeg vil stoppe med at ryge"

”Nytårsforsætter, der skal bryde en afhængighed, er nogle af de sværeste at overholde, fordi de fysiologiske processer arbejder imod os,” siger Katherine Milkman ifølge TODAY.

En løsning kan være at ændre på det miljø, du er i. F.eks. fjerne høj-risiko-fristelser fra hjemmet og arbejdspladsen, og lægge små huskesedler og positive udsagn rundt omkring. Sørg for ikke at have cigaretter i hjemmet, i bilen eller på arbejdet, og undgå situationer, hvor du normalt ville blive fristet til at ryge og erstat situationerne med nye, gode vaner.

Læs også: Sådan bliver dine nytårsforsæter til virkelighed

3) Reaktive mål: "Jeg vil få styr på mit temperament"

Et reaktivt mål vil sige et, hvor du er mere afhængig af andres handlinger end dine egne, og derfor bliver det svært at holde, forklarer Milkman. Et godt råd er at lave ”hvis-så”-planer. Hvis du f.eks. gerne vil arbejde med dine vredesudbrud, så lav ikke kun et forsæt om at blive mindre arrig. Prøv at tænke på og visualisere, hvad der forårsager dine udbrud, og øv dig på, hvordan du så vil tackle potentielle konflikter på en god måde fremadrettet.

4) Ikke-opbakkede mål: ”Jeg vil gerne motionere mere”

”Hvis du er på egen hånd, bliver det sværere at holde dit forsæt, derfor er det vigtigt at finde nogle gode støtter omkring dig,” lyder det fra Milkman.

Så alliér dig med venner, familie og kolleger, når du f.eks. ønsker at motionere mere – de er med til at holde motivationen høj.

Læs også: Hvad spænder ben for dine nytårsforsætter?

5) Alt-eller-intet-mål: "Jeg vil fjerne al sukker fra min kost"

Før eller siden bryder de fleste deres nytårsforsæt, men husk, at dette ikke behøver at være enden på det. Hvis du ser på det sort/hvidt, vil du måske give helt op efter bare ét fejltrin. Prøv i stedet at tænke grundigt igennem, hvad der gik galt, måske skal du lave forandringer omkring dig, involvere flere i dit forsæt eller finde nye positive gøremål til at erstatte de negative.

Læs også