Kvinde er udmattet, fordi en energityv har drænet hende.
Selvudvikling

5 gode råd: Sådan slipper du af med energityven

1. april 2016
af Ida Kønigsfeldt
Foto: PantherMedia Billedbureau / Andriy Popov
Har du en person i din omgangskreds, som stjæler dit overskud og din energi? Her får du stresskonsulent Heidi Maria Schønbergs råd til, hvordan du slipper af med energityven.

Det kan være en stor psykisk belastning at have en energityv i sit liv. Derfor er det vigtigt, at du får gjort noget ved problemet, hvis du oplever, at en person i omgangskredsen eller på jobbet dræner dig. Heidi Maria Schønberg er stresskonsulent og holder kurser og foredrag om energityve. Her får du hendes råd til, hvordan du bedst tackler det.

Stil spørgsmål

Sig fra, stil spørgsmål og sæt grænser. Spørg energityven direkte: ”Hvad mener du egentlig med det?”. Det tvinger vedkommende til at svare, og ofte vil han eller hun finde et andet offer.

Skriv ned

Skriv det ned så detaljeret som muligt, hver gang du oplever at blive trynet af energityven. Det hjælper dig med at huske episoderne og forudse energityvens handlinger, så du bedre kan få sagt fra i tide og undgå at lade dig påvirke.

LÆS OGSÅ: Kend din stresstype og pas bedre på dig selv

Kontakt ledelsen

Er energityven en af dine kollegaer, så kontakt ledelsen og fremvis så mange detaljerede eksempler som muligt.

Søg væk

Hvis chefen er energityv, kan det nogle gange være nødvendigt at finde et andet job. Det er uretfærdigt, men det kan være nemmere end at kæmpe imod.

Træk dig væk

Hvis energityven er et familiemedlem, så træk dig væk rent fysisk ved sammenkomster. Energityven kan ikke lide at blive afvist, og derfor vil han eller hun sandsynligvis smigre sig ind igen, hvis du holder dig på afstand og er venlig men kort for hovedet. Hvis intet af ovenstående lader til at påvirke energityven, kan det i sidste ende være nødvendigt at kappe forbindelsen.

LÆS OGSÅ: Eksperten: Sådan forebygger du stress

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også