https://imgix.femina.dk/media/70340a53579a4cd7ba3689b5f6600800.jpg
Selvudvikling

10 tips til bedre fokus på jobbet

2. oktober 2009
af Charlotte Hallbæck
Telefoner, der kimer, kolleger der knevrer højlydt, og 15 ting, du skal huske på én gang. Ikke underligt, hvis du indimellem har svært ved at koncentrere dig på jobbet. Læs her, hvad du kan gøre for at genvinde fokus

Har du nogensinde prøvet at glemme, hvorfor du tog telefonrøret op, og hvem du skulle ringe til? Eller glemme at høre efter, når din chef giver dig en vigtig besked? Det er faktisk mere almindeligt end du tror, for vores hjerne er naturligt programmeret til at tage 'en slapper', når den kan. Heldigvis kan du godt træne din hjerne op til at undgå distraherende fristelser og genvinde koncentrationen, se bare her:

1. Prioritér
Måske har du alenlange 'to-do'-lister, som du forgæves prøver at kæmpe dig igennem hver dag. Men hvis det er svært at nå, så beslut dig for, hvad der kræver dit fokus først, og læg alle andre ting væk. De må ikke ligge på skrivebordet - hverken det fysiske eller det på computeren.

2. Spis morgenmad
Det nytter ikke noget at kyle en kop sort kaffe ned og kalde det morgenmad, inden du skynder dig på arbejde. Spis en god, solid morgenmad, inden du tager hjemmefra, suppler med et mellemmåltid ved 10-tiden og husk også at spise frokost. Du får energi til hovedet, hvilket gør dig bedre til at fokusere.

3. Drop familien
Har du billeder, tegninger etc. hængende på opslagstavlen ved siden af computeren, så overvej, om ikke de ville hænge bedre derhjemme. For selv om det lyder fjollet, stjæler de din tid på arbejdet, fordi det er mennesker, du naturligt tænker på og bekymrer dig om.

4. Deltag aktivt til møderne
Det kan være fristende at dagdrømme til eftermiddagsmødet, hvor alle er trætte og hellere vil hjem. Men du får det faktisk rigtig meget bedre energimæssigt ved at stille spørgsmål og deltage aktivt i diskussionerne.

5. Pjat med dine kolleger
Det sociale er vigtigt på en arbejdsplads, og du vil være langt mere motiveret for at arbejde, hvis du har et godt forhold til dine kolleger. Afsæt minimum 10 minutter om dagen til at hyggesnakke med dine kolleger.

6. Skift miljø
Flyver tankerne mod den kommende efterårsferie, eller hvad du skal købe til aftensmad, så forlad dit skrivebord og gå en tur udenfor eller bare rundt på kontoret. 10 minutter vil udrydde træthedsfornemmelsen og friske dit hoved op. Tag eventuelt en kollega under armen, så du også får en lille social gevinst ud af det.

7. Find dit peak
Hvis du er frisk som en havørn om morgenen, så strukturér dit arbejde, hvis du kan, så den største arbejdsbyrde lægger der. Så kan du bruge eftermiddagen til det arbejde, der ikke kræver nær så meget af dig.

8. Lav regler for din maillæsning
Der er intet så tidsrøvende og distraherende som mails, der tikker ind hele tiden. Indstil mailprogrammet, så du ikke får besked, hver gang der kommer en mail. Alternativt kan du lukke mailprogrammet ned et par timer, hvis en opgave kræver din fulde koncentration.

9. Op og stå
Selvom kontorstolen er dejlig behagelig, er det vigtigt, at du får gang i blodomløbet hver time. Stil dig op og stræk din krop igennem, så du får tilført fornyet energi.

10. Sov godt
Natten er din bedste ven, når det gælder opladning af 'batterierne'. Problemer bliver løst, og ideer udvikles, mens du sover. Sov 6-8 timer i døgnet, og indfør en stabil søvnrytme, hvor du går i seng på samme tidspunkt hver dag.

Læs også:

Læs også