House of Cards
Liv

Psykologens diagnosticering: Dét fejler Frank Underwood fra House of Cards

30. maj 2017
udgivet første gang august 2016. Af Jo Brand
Foto: Netflix
Det kan godt være, at Frank Underwood fra tv-serien House of Cards er underholdende selskab, men han er også et temmeligt ubehageligt et af slagsen. PSYKOLOGI har talt med en psykolog for at finde ud af, hvorfor han er, som han er.

Hvordan kan man være så kynisk som Frank Underwood fra House of Cards?

Hvad er der galt med manden, der myrder, manipulerer og konspirer sig til magten? PSYKOLOGI har spurgt erhvervspsykolog Majken Matzau, der har 20 års erfaring med bl.a. topledere i sin konsultation.
Ifølge hende har Frank psykopatiske træk, men hun mener, det vil være for simpelt, at give ham en enkelt diagnose. "Frank Underwood er meget mere end en diagnose. Han har en virkelig blandet karakter. Han kan han være iskold og beregnende, men han kan også være flink og følsom. Det er det, der gør ham interessant," siger Majken Matzau. "Psykopater er jo ikke i kontakt med deres følelser, men må kopiere andres mennesker følelser for at virke menneskelige. Sådan er Frank ikke. Man kan jo se, at han kan blive vred, ligesom han også har varme følelser for sin kone Claire. Der er dybt bånd mellem de to. Og den slags bånd er psykopater ikke i stand til at knytte," fortsætter hun. "Psykopater mangler også empatien over for andre mennesker. Det gør Frank Underwood ikke. Og det gør ham menneskelig, og derfor kan vi identificere os med ham. Men det, han i udpræget grad kan, er, at han bevidst kan lukke og åbne for sine følelser og sin empati. Det er det, der gør, at han f.eks. er i stand til at dræbe," lyder det fra Majken Matzau. LÆS OGSÅ: 7 afsløringer om House of Cards sæson 3 Derudover mener hun også, at Frank lider af voldsom storhedsvanvid, der dækker over mindreværd. "Der er noget omnipotent over ham. Hans ide om hans egen storhed er jo grotesk, og den slags er jo drevet af mindreværd. Hvilket jeg også synes kommer til udtryk i de første sæsoner, hvor han kæmper så meget for at komme til magten – han selvfølelse er jo pumpet ind i, at han bliver USA's præsident," siger Majken Matzau. Ok, så langt så godt … Det vil altså vil sige: Frank har psykopatiske træk, han kan tænde og slukke for sin empati, og så har han rablende storhedsvanvid. Er der håb om, at han kan blive bedre menneske? "Ja, uden at afsløre for meget, så så man i den seneste sæson, at der skete noget inden i ham, der viste, at han måske ikke er fuldstændig i stand til at lukke af for det, han har gjort. Det vil sige, at der dybt inde ligger noget empati, og måske kunne han blive bevidst om, hvad han har gjort, hvis han selv kom ud for et stort traume – hvis der f.eks. skete noget med Claire," siger Majken Matzau, der mener, at vi godt kan risikere at møde Frank i virkeligheden. "Folk kaster rundt med diagnoser her i tiden, og jeg har i de 20 år, jeg har haft klienter, aldrig mødt en psykopat. Så de er altså sjældne. Men jeg vil sige, at Frank Underwoods karakter er realistisk, så han kan godt findes derude."
https://imgix.femina.dk/call_to_action/py02-abobanner-6430x2052.jpg

Læs også