https://imgix.femina.dk/media/article/tema-praest-primaer.jpg
Liv

Præst: Den eneste ene findes ikke!

15. juni 2015
af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
Der er ikke kun én person, der er skabt til en anden, mener sognepræst Marianne Frank Larsen

Ikke kun én!

https://imgix.femina.dk/marianne-frank-larsen.jpg

Marianne Frank Larsen er sognepræst i Vor Frue Kirke i Aarhus, hvor hun også taler med par, der skal giftes og tror på »den eneste ene«.

– Par, der skal giftes, udtrykker stor taknemmelighed og glæde over, at de kan have det sådan med et andet menneske. De vælger at blive gift, fordi den, de elsker, aldrig kan erstattes, siger hun, der har været sognepræst i 23 år.

Men begrebet »den eneste ene« giver ifølge Marianne Frank Larsen associationer til, at der kun findes én person, som man passer sammen med. Og det tror hun ikke på.

Læs hvad parterapeuten mener om "Den eneste ene" ved at klikke her

Mennesker mødes tilfældigt

– Jeg tror, mennesker mødes tilfældigt. Der er ikke kun én person, der er skabt til en anden. Men ud af et tilfældigt møde kan kærligheden opstå, og så bliver man den eneste ene for hinanden, fordi man oplever, at ens elskede bliver enestående og uerstattelig, siger hun. Derfor vil hun også hellere bruge udtryk som »at være enestående eller uerstattelig for en anden«. Det er for hende en mere nutidig og realistisk måde at tænke på om sin partner frem for at beskrive ham eller hende som »den eneste ene«.

Læs om Alice og Hans, der har været sammen i 61 år og tror på den eneste ene

Skabt til at være sammen

Historien om Adam og Eva, den første fortælling i Biblen, handler om, at Adam går alene rundt i Paradisets Have. Men selv om alt er smukt og frodigt, mangler han noget. Derfor skaber Gud en kvinde med en krop som hans, og så alligevel anderledes. Gud skaber et menneske, der passer til Adam.

– Historien fortæller, at vi ikke er skabt til at være alene. Vi er skabt til at være sammen med hinanden som venner, som børn og forældre og som elskende. Det er i forholdet til et andet menneske, livet for alvor bliver meningsfuldt og glædeligt, bemærker sognepræsten og tilføjer:

– Hvis man er ung og ikke har gjort den lykkelige erfaring endnu, må man gerne tro på, at man kan være så heldig at møde et menneske, som bliver den eneste ene engang.

– Og hvis man én gang har prøvet, at et andet menneske blev enestående for én, og omvendt, så har man det forhåbentlig med sig som en taknemmelig erfaring resten af sit liv. Uanset hvordan det endte.

Læs også