Liv
20. oktober 2020

Peter Øvig Knudsen: "En hånd på låret kan være det smukkeste i livet - men også det grimmeste"

Vi må gerne feste og flirte. Men ikke mellem mænd med magt og kvinder, der er underlagt et hierarki, skriver journalist Peter Øvig Knudsen i et Facebook-opslag.
Af: af Caroline Wilms
https://imgix.femina.dk/media/article/peter_oevig_0.png

Foto: Gregers Overvad

Anden bølge af MeToo ruller for alvor i Danmark, og det har nu fået konsekvenser for både politikere og mediefolk, der har måttet træde tilbage fra deres stillinger. Først Morten Østergaard, da det kom frem, at han havde taget sin partifælle i Radikale Venstre, Lotte Rod, på låret for 10 år siden. Det var den hændelse, eller nærmere håndteringen af hændelsen, der førte til, at han måtte gå af som formand for Radikale Venstre tidligere i oktober.
Efterfølgende har den offentlige debat især handlet om, hvor grænsen går i forhold til krænkelser. Kan vi nu ikke have det sjovt længere? Kan man ikke længere flirte og give komplimenter? Jo, mener journalist og forfatter Peter Øvig Knudsen. Men ikke når det gælder mænd med magt og kvinder, der er underlagt et hierarki. En hånd på låret kan være et udtryk for både kærlighed og lyst, men den samme handling i en anden sammenhæng kan også være noget af det grimmeste, skriver han på sin Facebook-profil. Læs hele Peter Øvig Knudsens indspark i MeToo-debatten her:

Min kæreste kan godt lide, at jeg tager hende på låret

Faktisk har vi en fast tradition for, at jeg, når hun kører bilen, skal placere min hånd på hendes lår. Hvis jeg skulle glemme det, siger hun allerede halvvejs nede ad Skovmosevej: ”Nu savner jeg kun én ting ...” Således kan en hånd på låret være udtryk for det smukkeste i livet, kærlighed og lyst. Mens præcis samme handling i en anden sammenhæng kan være noget af det grimmeste: Et magtmenneskes overgreb mod en kvinde, som for at slippe fri af hånden måske risikerer sit job, sit stipendium eller sin karriere. Imellem de to yderpunkter findes så hele livets brogede spekter af lystfuld flirt og kiksede tilnærmelser.
https://imgix.femina.dk/20190624_o2q1316_0.jpg
Hvad magtmændene, senest Frank Jensen, så tydeligt ikke har forstået, er netop magtrelationen til de kvinder, de lægger hånd på eller slikker i øret. Trods undskyldninger synes de dybest set stadig at kategorisere det hele som misforståelser og fejl i festligt lag med formildende omstændigheder som rigelig alkohol og dans. Kan vi nu slet ikke have det sjovt længere? Kan mænd nu ikke længere flirte og give komplimenter? Er festen slut? Nej, vi har masser af fest og flirt at se frem til. LÆS OGSÅ: Fem spørgsmål i sexismedebatten, som ikke vil dø Det skal blot ikke være mellem mænd med magt og kvinder, som er underlagt dem i arbejdspladsers, partiers eller uddannelsessteders hierarkier. Mænd kan åbenbart blive så vant til at have magt, at de glemmer, at de har kvindernes fremtid i deres hænder. Magtens mænd må feste alt det, de har lyst – med nogle kvinder, som ikke er i deres magt, og som derfor omkostningsfrit kan sige nej til en hånd på låret. Det handler ikke om at begrænse seksualiteten mellem os, det handler tværtimod om at sætte den fri fra tvang og overgreb.
Vi står midt i en af de smukkeste frihedskampe i vores tid!
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også