Louise Houvenaeghel

Foto: Dan Mariegaard

Stomi

Louise Houvenaeghel taler åbent om sin stomi: "Det er jo ret tabubelagt"

20. april 2022
af Benedikte Brix, Tanja Larsen
Foto: Dan Mariegaard
Louise Houvenaeghel – tidligere Dorph – har fået midlertidig stomi. Noget, hun har valgt at være åben og ærlig om – og som har reddet hendes liv.

Denne artikel blev første gang i Se og Hør.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Men det gør vi. For journalist Louise Houvenaeghel har valgt at tale åbent om, at hun har fået stomi.

– Det er jo ret tabubelagt, fortæller iværksætteren, der er meget ærlig omkring sin situation.

Louise Houvenaeghel – tidligere Dorph – har fået stomi efter hun i det tidlige forår havde store smerter i maven.

Og den lille pose har reddet hendes liv.

– Jeg har det meget bedre. Jeg er stadig helt færdig, men jeg tager små skridt, siger hun, da Se og Hør møder hende på rød løber til premieren på Susanne Biers nyeste film, "The First Lady".

Den er midlertidig

– Jeg sagde til min veninde, at jeg ikke håber, der bliver for stille, nu når vi kommer ind i biografen, for sådan en kan jo godt komme til at larme, fortæller Louise med et smil og tilføjer, at der dog er et filter tilkoblet, så hun undgår lugtgener fra det smarte apparat.

Stomien er ikke permanent. For hvis alt går, som det skal, kan Louise Houvenaeghel nemlig igen undvære den i fremtiden.

– På et tidspunkt lægger de tarmen tilbage ind i kroppen, og så kan man håbe, det går godt. Alting er sårbart, det er jo indvolde. Men så lægger de den tilbage og syer sammen, og så skulle det fungere igen, forklarer hun.

– Så den er midlertidig. Det håber jeg i hvert fald. Det gør det lidt nemmere og giver også mod til at stå frem og fortælle om det. Det var noget, jeg besluttede med det samme, at jeg ville gøre.

Vil bare gerne være i live

En anden grund til, at Louise Houvenaeghel taler ærligt om det tabubelagte emne, er, at stomien har reddet hendes liv.

– Christian Eriksen fik en hjertestarter, og jeg har fået stomi. Vi vil bare gerne være i live, så det, der redder os, det er det, der skal til.

På trods af, at hun er åben om den, var det dog stadig grænseoverskridende at betræde rød løber iført stomi til premieren.

– Jeg kan lige så godt sige helt ærligt: Jeg fik pludselig en reminder om, at det var i aften. Og jeg har faktisk sagt ja til det, mens jeg lå på morfin, tror jeg. Men i dag tænkte jeg: "Jeg skal jo ud". Det nytter ikke noget at bure sig inde hele tiden. Så tænkte jeg: "Jeg kan lige så godt tage den benhårdt."

Og hendes åbenhed om stomien har da også resulteret i en massiv mængde positive reaktioner.

– Jeg har fået så mange beskeder fra folk med stomi, som bare er så glade for, at der er nogen, der tør sige noget. Der er jo mange i aften, der går rundt med sådan en, som jo ikke siger noget, siger Louise og forklarer:

– Jeg har en mulighed for at hjælpe. Det er ret traumatisk at få sådan en, det er ikke særlig sjovt. Men så kan jeg lige så godt være ærlig og sige til folk: "Jamen det er, fordi jeg har en stomi." Så er ballet ligesom åbnet.

Læs også