https://imgix.femina.dk/media/article/karen_melchior.png
Liv

Karen levede med psykisk vold i tre år: ”Nogle forhold kan og skal man ikke prøve at fixe”

12. december 2020
af
Caroline Wilms. Foto: Amanda Thomsen
Karen Melchior levede i tre år med en kæreste, der var psykisk voldelig. Nu vil hun gerne bryde med den romantiske illusion om, at man bliver stærkere som par jo mere, man har været igennem. Det er ikke alle forhold, der skal fixes. Nogle gange skal man bare gå, siger hun.

Øjenkontakt og et venligt smil til en fremmed, hun passerede på gaden, var nok til, at Karen Melchiors daværende kæreste så rødt.

For hun flirtede med alle, sagde han. Hele tiden. Både med tilfældige på gaden, i bussen, på rulletrappen eller på restauranten.

Det ville han ikke acceptere, og derfor endte det ofte med, at han slog op.

- Det skete nok en gang om måneden. Så skulle jeg gætte mig til, hvad jeg nu havde gjort galt, og så undskylde for at få ham tilbage, siger hun.

Karen åbner døren til sin lejlighed på Islands Brygge. Med den ene hånd holder hun fast i hunden Thilde, en blanding af hyrdehund og ”noget, der minder om en gravhund”, og i den anden hånd har hun hundekiks, hun prøver at distrahere hende med.

Karen sidder i dag i Europa-Parlamentet for Radikale Venstre, hvor hun blev valgt ind i 2019. Men også Europa-Parlamentets medlemmer har arbejdet hjemmefra, siden corona slog til i marts.

Derfor har hun siden sommeren arbejdet hjemmefra i lejligheden i København.

Vold mod kvinder

I 1999 blev d. 25. november udpeget til FN’s Internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder.

Selvom det i år er 21 år siden, er der stadig grund til at være opmærksom på volden mod kvinder. Mange kvinder bliver nemlig stadig udsat for vold, særligt begået af deres partnere.

Hvert år bliver 70.000 kvinder udsat for psykisk vold, der først i 2019 blev kriminaliseret. Derudover bliver 38.000 udsat for fysisk vold. Begge dele bliver ofte begået af deres partnere eller tidligere partnere.

I forbindelse med den Internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder kører forskellige organisationer frem til 10. december kampagner, der skal sætte fokus på vold med kvinder.

Formålet er at stille krav til regeringen om blandt andet tidlig undervisning i folkeskolen med fokus på at forebygge vold og synlig og akut hjælp til voldsudsatte.

I tre år dannede Karen par med sin irske kæreste. Et forhold, der blandt andet bød på psykisk vold, der en enkelt gang også udviklede sig til fysisk vold.

- Jeg har aldrig troet, at det kunne ske for mig. Men alligevel endte jeg med at stå i en frokostpause i et fancy stormagasin og bede om deres mest dækkende foundation til at dække et blåt øje.

Karen prøvede alle tre år at redde forholdet til den mand, hun troede, var den store kærlighed, indtil det gik op for hende, at det ikke er alle forhold, der er værd at redde.

LÆS OGSÅ: Eksperten: Ressourcestærke kvinder bliver også udsat for psykisk vold

Det var ikke normalt

Da Karen mødte sin tidligere kæreste, var hun 27 år og havde styr på livet og karrieren som diplomat. Hun havde egen bolig, styr på økonomien og en bred omgangskreds. På alle måder godt stillet.

De mødte hinanden til Karens venindes bryllup i maj 2007. Efter at have festet til langt ud på natten, overnattede han på Karens sofa, og dagen efter gik de gennem København og snakkede om alt fra udenrigspolitik til familieforhold.

Allerede tidligt i forholdet opdagede Karen, at ekskæresten kunne blive meget jaloux.

- Forholdet blev meget hurtigt intenst, på trods af at vi boede i hver vores land. Vi havde kontakt flere gange om dagen over telefon og e-mail. Han kunne ikke holde ud, hvis vi ikke havde den kontakt, siger hun.

Første gang hans jalousi viste sig var til et bryllup hos hans venner i Irland i slutningen af august, kun fire måneder inde i forholdet. Da festen var slut, kom den første anklage. Hun havde flirtet med en anden mand over bordet til middagen.

- Jeg sagde til ham, at vi ikke kunne være sammen, hvis han var så jaloux, at jeg ikke kunne agere normalt og snakke med folk, uden at han blev sur. Men han undskyldte, og jeg tænkte, det var en enkelt svipser, siger hun.

Men anklager om flirteri og upassende opførsel fra Karens side blev hurtig hverdag, og Karen blev viklet mere og mere ind i forholdet.

Otte måneder nåede de at være sammen, før han første gang slog op med Karen, da han mente, hun havde flirtet med en anden i en bus.

- Det blev en cyklus. Der skete noget, han syntes, var forkert, og cuttede kontakten til mig. Så skulle jeg finde ud af, hvad han mente, jeg havde gjort galt og undskylde, så vi kunne finde sammen igen.

Hans adfærd var kontrollerende og manipulerende, og selvom Karen inderst inde vidste, at hun ikke havde gjort noget galt, ændrede hun sin adfærd, i håb om at han ikke fandt ting at blive sur over.

- Jeg blev usikker på min egen opførsel, som han mente, var upassende. Så jeg stoppede med at kigge folk i øjnene og stoppede med at smile til dem, bare for at der ikke skulle være noget at komme efter.

Hun stoppede også med at ses med mandlige venner og bekendte, at snakke for meget med veninders kærester, og hvis de var ude og spise, satte hun sig med ryggen ud mod rummet, så han ikke troede, hun sad og flirtede med tjeneren, som han før havde beskyldt hende for.

Hun håbede på, at det var nok til, at han ikke følte sig jaloux, og de kunne arbejde på forholdet. Men det var aldrig nok, og han fandt konstant ting at blive sur over.

- Jeg tror, det var, hvis han følte, at han mistede kontrollen over mig. Så lukkede han ned for kommunikationen og fandt noget i min opførsel, som han kunne skylde skylden på, forklarer hun.

Men Karen blev i forholdet.

- Jeg kunne godt se, at det ikke var normalt. Men jeg forsøgte at finde ud af, hvad det var, der gjorde, at han var så jaloux og usikker. Hvis vi bare kunne fixe det, kunne vi have et normalt forhold, siger hun.

Vold mod kvinder

Vold mod kvinder kan komme i mange afskygninger, men fællesnævneren er, at det i mange tilfælde bliver begået af en partner eller en tidligere partner

Bliv klogere på de mest almindelige former for vold her:

Fysisk vold

Fysisk vold kan indebære alt fra skub og slag til kvælningsforsøg og vold med våben. Ofte er der fysiske tegn på volden, ved for eksempel blå mærker.

Psykisk vold

Psykisk vold er den type vold, der er den mest udbredte form for partnervold. Det handler om at have kontrol og magt over en anden person. Psykisk vold kan blandt andet være negativ social kontrol, stalking og digital vold.

Seksuel vold

Seksuel vold er når man bliver tvunget til seksuelle handlinger. Det kan både være voldtægt og at blive tvunget til prostitution.

Økonomisk vold

Ved økonomisk vold bliver der taget kontrol og magt over en persons økonomi. Det kan være, at man bliver nægtet adgang til penge, at man skal aflevere de penge, man tjener, eller at der bliver optaget lån i ens navn.

Kilde: LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre

LÆS OGSÅ: Kristina levede med psykisk vold: Jeg har været vildt flov over, hvad der skete for mig

Det er ikke alt, der skal fixes

Selvom Karens historie med psykisk vold sluttede for 10 år siden, håber hun på, at hendes oplevelser kan være med til at nuancere, hvordan vi ser på psykisk vold og kvinder, der lever med den.

- Folk har tit en ide om, at det kun er svage kvinder, der ender i den her type forhold. Men jeg følte mig så sikker, at hvis bare jeg gjorde nok for det, så ville det ændre sig. Jeg risikerede min mentale og fysiske sundhed ved at forsøge at tilpasse mig for at hjælpe ham, siger hun.

Selv prøvede hun at reparere forholdet med at foreslå parterapi. Det ville han ikke, så det endte med, at hun selv gennem et år gik til ugentlige samtaler hos en psykolog, der prøvede at hjælpe med, hvordan hun kunne forbedre forholdet.

Og det var lige præcis det, der var problemet. I stedet for at blive hjulpet til at komme ud af en negativ spiral, var fokus på at hjælpe ham og forholdet.

- Jeg ville ønske, at der er større opmærksomhed på, at det ikke er alle forhold, der kan eller skal fixes. Nogle gange skal man bare gå. Så nogle gange skal rådgivningen ikke være om, hvordan man fixer det, men hvordan man kommer ud af det på den bedst mulige måde.

- Mange har den her romantiske eventyragtige illusion om, at jo mere man som par har været igennem, jo stærkere og tættere bliver man. Det er ikke nødvendigvis sandt.

Da Karen kom ud af forholdet og begyndte at tale med andre om det, blev hun overrasket over, hvor mange der havde været i lignende forhold. Hun mener, at vi skal være meget mere åbne om det, så vi hurtigere kan hjælpe kvinder i psykisk voldelige forhold.

- Jeg var i en privilegeret situation. Jeg havde mit eget hjem, min egen indtægt og ingen børn at tage hensyn til. Det var ikke, fordi jeg ikke kunne gå, jeg troede bare at jeg kunne fixe det. Der kan andre have det svære ved komme ud af sådan et forhold, end jeg havde.

Fra psykisk til fysisk vold

Der var særligt to episoder, der ledte til, at Karen for alvor kunne se, at forholdet var usundt.

Den første var, da hun som embedsmand skulle besøge et kvindekrisecenter i London.

- Vi sad og snakkede om kvinder, der lige så godt kunne have været mig. Vi var blevet udsat for mange af de samme ting.

Anden gang var, da et skænderi om hendes - i ekskærestens øjne - forkerte opførsel udviklede sig til, at han slog hende i hovedet.

- Han fik et chok og undskyldte helt vildt, som han aldrig havde gjort før. Først så jeg det som et vendepunkt. Det kunne være, at han nu endelig kunne se, at det var ham, som havde problemer og ikke mig, og vi så kunne arbejde på dem sammen.

Men det skete ikke, og Karen indså, hvor galt det var blevet.

Det var, da han nogle måneder efter, igen havde slået op med hende, og hun havde brugt en dag på at kæmpe for at få han tilbage, at hun i stedet bad ham komme og hente sine ting.

- Endelig havde jeg fået nok. Jeg kunne ikke leve sådan mere, så jeg skulle bare ud, siger hun.

femina har kontaktet Karen Melchiors ekskæreste og givet ham mulighed for at udtale sig i artiklen. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Læs også