Venner efter skilsmissen
Kærlighed og sex

Venner efter skilsmissen: Jeg elsker stadig Jan – bare ikke på den måde

20. juni 2018
af Rikke Hast, redigeret til web
Foto: Heidi Lundsgaard og Nellie Møberg
Jan og Anette har bevaret deres venskab efter deres skilsmisse og ser ofte hinanden sammen med Anettes nye mand, Steen. Mød ­trekløveret her, og få et indblik i, hvordan de har bevaret den gode relation.

Jan og Anette er gode venner efter deres skilsmisse

Der er mange, som ikke tror dem, når de fortæller om, hvordan de har det sammen som fraskilte: at de ofte ses – også uden deres tre børn og to børnebørn – at de holder jul, nytår og fødselsdage sammen, har rejst meget sammen, og at Jan har sit eget værelse hos Anette og ofte overnatter hos hende og manden Steen, når han besøger dem i Svendborg.

– Jan er en del af familien. Han hører til. Jeg elsker ham stadig. Bare ikke på den måde. Men jeg elsker ham, fordi han er mine børns far og en rigtig god ven. Vi kan alt muligt sammen – bare ikke være et par, siger Anette Kristensen, som vi har sat stævne i hendes hjem i Svendborg, hvor hun tager imod sammen med manden Steen og eksmanden Jan Ny­kvist, der er kommet fra Aarhus, hvor han bor.

Fokus på børnene

Det er 18 år siden, at Jan og Anette blev skilt efter 12 år sammen. Med tre fælles børn og Anettes ønske om at flytte til en anden landsdel var der meget, som potentielt kunne udløse en konflikt, men parret mener selv, at det, som gjorde forskellen for dem, var, at de begge midt i følelseskaosset evnede at holde fokus på deres børn.

– Det var vores fælles ansvar, at børnene kom godt igennem det. Og de var små dengang: fem, syv og ni år. Har man børn, er man forpligtet til at opføre sig ordentligt – til at sætte dem først, og det har vi været enige om og gode til at handle ud fra, siger Anette, der arbejder som dagplejemor, og fortsætter:

– Vi var ikke enige om at blive skilt. Det var mig, der traf beslutningen. Jeg var ung, da vi mødtes, og vi voksede nok i virkeligheden bare fra hinanden. Der var ikke længere den kærlighed imellem os, der skulle til. Vi skændtes ikke, men følelserne var der ikke længere. Jeg ville gerne flytte tilbage til Svendborg, hvor jeg kom fra, og have børnene med. Det gav Jan mig lov til, og det har jeg elsket ham for lige siden, siger Anette, og Jan, som er lagerchef, supplerer:

– Jeg skulle lige komme mig over, at Anette ville skilles. Til at begynde med synes jeg, at det gik ud over mig. Når man bliver forladt, får man jo ondt af sig selv. Men fortæller din kone dig, at hun ikke elsker dig mere, så må du acceptere det, selv om det er svært. Jeg er ikke typen, der bærer nag, og jeg ønskede det bedste for både børnene og for Anette, og jeg vidste jo, at børnene ville få det godt hos hende.

LÆS OGSÅ: Terapeuten: Sådan får du et godt forhold til din eks efter skilsmissen

Ingen ville undvære

Selv om Anette var flyttet med børnene, mødtes hun med Jan hver anden weekend og i ferierne, så han kunne være sammen med børnene.

– Ingen af os kunne holde tanken ud om at undvære børnene juleaften. Så vi holdt den sammen, og det blev vi ved med, også efter at jeg havde mødt Steen, som jeg har en datter sammen med. Steen har også to børn fra et tidligere ægteskab, så vi har seks snart voksne børn tilsammen.

Anette har igennem årene været meget opmærksom på at informere Jan om alt, hvad der er foregået omkring deres fælles børn.

– Intet har været for småt. Jeg følte, at jeg skyldte ham at holde ham opdateret om alt, så han kunne følge med i deres hverdag. Det er gået godt igennem årene, og det betyder nok også noget, at vi altid har holdt af hinanden og har kunnet bevare et venskab. Og heldigvis er Steen ikke den jaloux type, forklarer Anette, og Jan tilføjer:

– At det har udviklet sig så positivt, er i høj grad Steens fortjeneste. For havde han modsat sig det, havde vi ikke haft den relation, vi har i dag. Steen er en fantastisk mand for Anette og en god ven for mig. Og jeg kan huske, at jeg – da de to havde mødt hinaden – sagde til Steen, at når nu Anette og jeg skulle gå fra hinanden, så var han den bedste mand, hun kunne få, og den bedste papfar, mine børn kunne ønske sig. Første gang jeg så Anette og Steen sammen, kunne jeg se, at Steen var virkelig god til at give Anette den kærlighed, hun fortjente.

LÆS OGSÅ: Psykologens tips til at komme igennem en skilsmisse

Hele pakken

Anettes og Jans børn har flere gange igennem årene givet udtryk for deres glæde over, at forældrene igennem årene har haft en god relation.

– Hvis det ikke fungerer imellem forældrene, så bruger børnene utrolig meget energi på det. Og det er synd. Vores datter og hendes kæreste er netop gået fra hinanden. De har en datter på tre år, og vi har til vores store lettelse set, at de har tacklet ­deres brud rigtigt fint. De sætter deres datter i første række og har en god kommunikation. Måske fordi de har set, hvordan vi har gjort.

Har der aldrig været noget, I var uenige om?

– Jo, en enkelt gang efter en weekend, hvor børnene havde været hos Jan. Han var flyttet sammen med en kæreste, der også havde børn. En aften ringede han og spurgte: ”Hvorfor kan børnene egentlig ikke være hos mig?” Og så diskuterede vi og råbte ad hinanden. Efter en uge ringede han igen og sagde undskyld. Kan du huske det, Jan, spørger Anette og ser på Jan.

-Ja... Jeg var et fjols. Jeg havde endelig fundet en kvinde, jeg kunne flytte sammen med og få et familieliv med. Og jeg syntes, det var så underligt, at hendes børn var der hver uge, og mine egne kun kom hver anden weekend. Men jeg fik tænkt mig om, siger Jan, der har haft flere forhold siden sit ægteskab med Anette. Og han har da også haft kærester med på besøg i Svendborg.

– Anette og Steen er jo en vigtig del af mit liv. Jeg kom på et tidspunkt i kontakt med en kvinde på en datingside. Hun spurgte mig om mit forhold til min eks, og jeg fortalte, at jeg tit kører til Svendborg for at besøge hende og hendes nye mand. Hvor sover du så? spurgte hun. Jeg svarede, at jeg har mit eget værelse der. Det fik hende til at sige, at så skulle vi ikke videre, medmindre jeg opgav det. Det kunne naturligvis slet ikke komme på tale. Jeg kommer med hele pakken.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også