Dating-tips
Kærlighed og sex

Træt af mislykkede dates? Her er de bedste datingtips

20. september 2019
af Stine Helén Tunstrøm, kk.no
Foto: Shutterstock
Hvis datinglivet driller, og du altid ender med selvcentrerede eller uinteressante mænd, så har du nok brug for at se dig selv lidt i øjnene. Her giver psykolog og relationscoach Torkel Guttormsen dig de mest nyttige dating tips.

Lad os være ærlige. Datinglivet kan være trættende og frustrerende. Det er faktisk næsten forfærdeligt. Og det er ikke uden grund, at der gennem de sidste år er dukket en lang række nye datingbegreber op som “ghosting” og “submarining”.

Mange af os har nok også en lang række mislykkede flirts bag os. Potentielle partnere, som vi troede var interessante, men som aldrig rigtigt blev til noget.

Men slap af. Det betyder ikke, at der er noget galt med dig, det kan faktisk godt være, at der bare er noget galt med din fremgang; at du fokuserer mere på, hvem der kan lide dig, end hvem du selv kan lide.

De bedste dating tips

- Når vi synes, nogen er attraktive, har vi en tendens til at antage, at alt ved dem er perfekt. I psykologien kaldes det for glorieeffekten, og den beskriver, hvordan vi antager, at én god egenskab betyder, at personen har mange gode egenskaber. Dette gør, at mange af os rimeligt hurtigt får en følelse af, at vi må leve op til kvaliteter i den anden, som måske ikke engang eksisterer, siger psykolog og relationscoach Torkel Guttormsen.

Han står bag virksomhederne Genuine Connections og Livskoden.no, der blandt andet udbyder datingkurser og kurser i sociale færdigheder.

- Mange bliver meget optaget af at vise sig fra den helt rigtige side for at få andre til at kunne lide dem, fremfor at finde ud af, om det, vi antager om dem, faktisk stemmer, eller om vi faktisk vil kunne lide dem som person, når vi lærer dem bedre at kende, forklarer han.

Opskriften på et dårligt forhold

Ja, vi vil jo gerne være vellidte af andre. Mere specifikt vil vi gerne, at dem, vi synes, er attraktive også kan lide os. Men selvom du synes nogen er lækker, betyder det ikke, at du vil være tiltrukket af deres personlighed.

- For de fleste mennesker drejer livet sig jo om os selv – vi vil være vellidte af andre, og det vigtigste for os er, hvordan resten af verden ser os. Vi er flokdyr, og det er i vores DNA skabe en flok. Mange går nok efter at blive vellidt, før man mærker, om man også selv kan lide vedkommende, siger sexolog Siv Gamnes.

Du møder altså nye mennesker på helt forkerte grundlag, og det er en strategi, hun tror, kan have mange faldgruber.

- Mange i dag lider af lavt selvværd, selvom man har god selvtillid. Hvis det eneste, som betyder noget, er at være vellidt, vil det føles fantastisk, at nogen viser interesse. Derfor tager man til takke med den første og bedste, fordi man tror, man ikke kan få noget bedre. Du kan risikere, at du finder dig i for meget, og at du ikke lever op til dine egne behov og ønsker, og der kan man jo risikere at ende med at få endnu dårligere selvværd, forklarer hun.

Torkel Guttormsen mener, at det er en god opskrift for et dårligt forhold. Forhold, hvor vi ikke bliver set, som den vi er, og hvor andres ønsker og behov bliver prioriteret over vores egne.

- Når vi bliver så optagede af at få andre til at kunne lide os, at det er på bekostning af os selv eller af, hvor godt vi kommer til at kende den anden person, vil vi ofte ende i et forhold, som ikke fungerer. Vi risikerer at have forventninger til de andre, til forholdet eller til os selv, som bliver umulige at leve op til, og så forhindrer vi den anden i at lære vores virkelige jeg at kende, siger han.

- De forhold, enten romantiske eller venskabelige, fungerer aldrig i længden og kan ofte efterlade os med nedbrudt selvtillid og øget pessimisme overfor dating, tilføjer han.

Fokuser på dine egne interesser og behov

Hvis det skal lykkedes dig at finde en god partner, må du altså tænke på, hvad du selv kan lide, fremfor hvad andre kan lide ved dig. Altså; synes du dette menneske er interessant?

- Når vi fokuserer på, hvad vi selv ønsker, og hvad vi selv synes er interessant ved andre, så vil vi ende i forhold med mennesker, som vi passer rigtigt godt sammen med. Ved at vise andre, hvad vi er interesserede i, ved for eksempel at finde ud af, om den anden har samme interesser og egenskaber som os selv, vil vi tiltrække os mennesker, som vi rent faktisk passer sammen med, forklarer Torkel Guttormsen.

Og det er der to grunde til. Både fordi vi så giver vores opmærksomhed til mennesker, vi kan lide, men også fordi disse mennesker får lært mere om, hvem vi er som person, gennem hvad der interesserer os.

- Det gør, at dem, som vi er et naturligt match med, hurtigere vil føle, at de kender os. Samtidig vil begge parter få en mere reel forståelse for, hvem de er og hvad det er, der gør, at de passer sammen, fortæller han.

Når vi selv er interesseret i et menneske, vil kemien også blive bedre. Og det gælder ikke kun for vores kærlighedsliv, men også når det kommer til venner. Livet er for kort til at bruge tid på mennesker, man ikke trives med. Det tror Siv Gamnes også vil gøre underværker for vores selvværd.

- Fordelen med at lytte til sig selv er, at man får opbygget sit selvværd og dermed får det meget bedre med sig selv. Du tager dig selv alvorligt og viser, at dine behov er værd at værne om. Mange kan have det bedre som single, end at være i et forhold, man ikke føler er helt rigtigt, siger hun.

Læs også