Mona føler ingen kropslig lyst eller glæde- Hun er nemlig aseksuel
Kærlighed og sex

Tabu: Jeg har ikke lyst til sex overhovedet

8. august 2013
Af redaktionen 08/08/2013 - 00:00
Veninderne taler åbent om deres vilde sexliv. Men Mona føler ingen kropslig lyst eller glæde. Hun er aseksuel

Ingen lyst til sex

Hun husker følelsen første gang en fyr rørte ved hende. Hun var 16 år og til fest. Hun gik med en ung mand ind på et værelse og de lagde sig ved siden af hinanden på sengen. De talte sammen og lo. Hun følte sig rolig og tryg.

Men så strøg han hende over maven og lagde en hånd på hendes bryster. Hans læber søgte hende. I et lille øjeblik gav hun sig hen, men så kom ubehaget: Den ækle lyd af hans tunge åndedrag. Den kvalmende følelse af at blive berørt.

- Pludselig skubbede jeg ham fra mig og sprang ud af sengen. Jeg fik en intens følelse af, at det var ækelt. ”Hvorfor skulle hans krop have noget med min at gøre”, tænkte jeg.

Senere i teenage-årene skulle den samme fyr og flere andre gøre tilnærmelser til Mona, men hun afviste dem alle. Bare tanken om at nogen skulle røre ved hende skabte væmmelse.

- Jeg fik sikkert stemplet som snerpet. Jeg var hende, der kunne smile, le og tilmed flirte. Men jeg ville aldrig mere end det, siger Mona.

Længe tænkte hun, at hun nok bare var senere kønsmoden end andre. Selv godt inde i 20’erne tænkte hun, at med den rette mand - og mere modenhed - så ville det ordne sig og hun ville føle lyst og glæde ved at blive rørt.

Men det har aldrig ”ordnet sig”. I dag er hun 27 år og har aldrig haft sex. Hun er aseksuel.

Læs også: Kvinde, lær at mærke din lyst

HAR ALDRIG HAFT EN KÆRESTE

Ville du tro det, hvis din veninde sagde, at hun ikke var interesseret i sex? At hun, som du har så meget tilfælles med, ikke føler lyst eller nydelse ved at være intim sammen med en anden. Ja, at hun ret og slet bliver frastødt af tanken om sex?

Den tanke er fjern for mange. Derfor fortæller aseksuelle sjældent om deres liv uden sex. Og derfor findes der meget lidt forskning i emnet. En britisk psykolog har antyder at aseksualitet er lige så almindeligt som homoseksualitet, men at fordomme og tabu betyder, at meget få tør står frem.

Læs også: 4 myter om et sundt sexliv

For Mona begyndte den aseksuelle opvågning med en tilfældig opdagelse:

- Jeg faldt over udtrykket aseksuel og googlede det og fandt netsiden AVEN (www.asexuality.org), hvor jeg læste en definition af afseksualitet. Der slog det mig: ”Det er akkurart sådan jeg er”.

AVEN er en international forening for aseksuelle, hvor man kan dele sine erfaringer anonymt. Ifølge AVEN er omkring 1 procent af verdens befolkning ingen seksuel lyst overhovedet, og defineres derfor som aseksuelle. Netsiden sælger også t-shirts med statements som ” Not everybody is interested in sex”.

Da Mona forstod at hun var aseksuel ville hun gerne dele sine erfaring med andre og skrev på en blog:

”Jeg har aldrig været interesseret i sex. Jeg har været forelsket et par gange, men har aldrig ønsket mig en kæreste. Nu er jeg helt sikker på, at jeg aldrig vil føle mig seksuelt tiltrukket af et andet menneske - nogensinde”.

(Citat er omskrevet af hensyn til Monas ønske om at være anonym. red.)

- Det er sikkert svært for mange at forstå, at det er muligt at være helt uinteresseret i sex, men sådan er det. Og jeg er helt tilfreds med, at det er sådan, siger hun.

Mona har grågrønne øjne og en kort, feminin frisure. Hun er smart klædt og fremstår på ingen måde som en ”grå mus”, men siger at hun aldrig klæder sig sexet eller udfordrende.

Hun har aldrig haft sex, hverken med sig selv eller andre. Hun bliver aldrig liderlig og føler ingen lyst eller spænding ved at se nøgne kroppe. Sexscener på film er kedelige, Og når veninderne taler om natten med den nye kæreste og alle de stillinger de har prøvet, lader hun som om hun er interesseret.

Hvordan reagerer du, når andre fortæller om deres sexliv?

- Jeg spørger forsigtigt, om de kan lide det, de gør med deres kæreste. Så lader jeg dem fortælle. Men jeg er ikke nysgerrig overhovedet.

Forstår du, at sex er vigtigt for mange mennesker?

- Ja, sex er jo overalt i samfundet, det er umuligt at undgå. Men for mig, er det ikke noget, jeg savner.

Hvordan ved du det, når du aldrig har haft sex?

- Fordi jeg er voksen nok til at kende mig selv og min egen krop. Jeg ved, hvad jeg kan lide og ikke lide. Måske er det lidt som homoseksuelle, der indser, at de ikke er tiltrukket af det modsatte køn. Jeg har bare indset, at jeg er ikke tiltrukket af nogen køn.

Læs på søndag.dk, hvorfor sex kan være vigtigt for din sundhed