https://imgix.femina.dk/media/af84549560e8464c9eed264f53d49885.jpg
Kærlighed og sex

Skriv dig ud af skilsmissen

29. maj 2011
af Ea Ørum, Alive.dk
foto: All Over Press
At skilles skaber identitetskrise. Hvad gør du, når to bliver til en? Skriv, siger ekspert

Når vi skilles fra vores nærmeste, skal vi skifte identitet, for vi er ikke længere to, men én, og der er en afgørende forskel. For hvem er vi så egentlig? "Skriv dig frem til dig selv og dine værdier", siger Mette Haulund fra Institut for Krisehåndtering, der har sitet skilsmisseraad.dk og dagligt rådgiver mennesker, som står i den omvæltende livssituation, som en skilsmisse er.

Find fremtiden med skrevne ord
- Jeg laver skriveøvelser med folk, og det hjælper. De skal overveje prioriteringer og værdier - helt konkret, og de skal gøre det ved at skrive for at fastholde tankerne. Det man ikke skal gøre er at sætte sig sammen med venner og tale sig frem til svar. Det er vigtigt, man er alene om at finde sit eget ståsted og sine helt egne værdier. Det drejer sig om, at man skal samle sig om at finde sig selv og blive glad - igen, siger Mette Haulund til alive.dk.

Skriveøvelserne laves derhjemme og tager et par timer, og de skal laves flere gange. Med værdier mener Mette Haulund f.eks. prioriteringer i forhold til familie og arbejde, men det kan også være endnu mindre og konkrete ting, f.eks. mad og hobbyer. Det vigtige er, at handlinger og mål hænger sammen.

Ud af offer-rollen
Det vigtigste mål er først og fremmest at komme ud over "offer-rollen" og få taget ansvar over eget liv - såvel som for skilsmissen.

- Nogle kommer til at fokusere på skilsmissen og bruger al deres energi på at være sure på den anden, fordi det var hans eller hendes skyld. Det kommer der ikke noget ud af. Man skal i stedet finde ud af, hvor ens eget ansvar ligger i forhold til bruddet, siger Mette Haulund.

Gør dig hel - selv
At være bevidst om egne fejl er særligt vigtigt i forhold til at finde ny partner igen, da man uden fornemmelse for fejltagelserne i det sidste parforhold begår de samme fejl igen og igen, forklare hun.

- Man bør gøre sig klart, at afslutter man et forhold på grund af utroskab og vil fortsætte affæren - så har den altså dårlige odds. Under 20 procent af de forhold som opstår ud af utroskab holder i længden. Man laver de samme fejl igen og igen, hvis man ikke heler sig, siger Mette Haulund.

Læs Skilsmisse rammer også bedsteforældre på Oestrogen

Eller

Sådan fortæller I børnene om skilsmissen på Oestrogen

Læs også