Skilsmisse & børn: En god rollemodel følger dit hjerte
Nu bliver det aldrig godt igen, for min far flytter. Vil han så være helt alene og ked af det, fordi vi bliver hos mor? Hvad nu, når jeg er hos ham, kan mor så klare sig uden mig?
Det er kaotiske tanker som disse, mættede af store følelser, der fylder børn, når forældre skal skilles. Derfor er det netop disse bekymringer, som forældre i ord og handlinger må rumme og afhjælpe, straks de har sagt til deres børn, at de skal skilles. Det siger forfatter og journalist Mette Bender, der gennem en årrække har beskæftiget sig med skilsmisser og den gode måde at komme videre på.
Skilsmisse? Vi vil beskytte vores børn
”Vi forældre har et beskyttelsesinstinkt, der gør, at vi helst vil undgå at skade vores børn. Derfor føler vi enorm skyld, når vi bliver skilt, og vi kommer måske til at sige tingene forkert til børnene i forsøget på at fjerne smerten. I stedet mener jeg, at vi uden at give unødige detaljer skal være ærlige over for børnene og vise dem, at det også er en sorg for os at opgive kernefamilien. Vi må slå fast, at ideen med det er, at far og mor – og dermed børnene – får det bedre og bliver gladere,” forklarer hun.
Læs også: Skilsmisse: Sådan fortæller du din mand, at du vil skilles
5 råd til at hjælpe børnene
1. Forsøg at finde en fælles holdning over for børnene. Bedst er det, hvis I sammen giver børnene besked, og begge er til rådighed for spørgsmål og reaktioner og ved søvnløse nætter.
2. Vær tydelige når I fortæller, at I skal skilles. Undlad lange optakter, som får børnenes angst til at vokse. Sig f.eks.: ”Vi har noget, som vi er meget kede af at fortælle jer. Vi har besluttet, at vi ikke længere skal bo sammen.”
3. Beskeden om skilsmisse skaber angst hos børnene, og angst skaber behov for viden. Så jo ærligere I kan være i ord og handling, des bedre. Men giv kun oplysninger, der svarer til børnenes alder og evner til at forstå.
4. Sig til børnene at det ikke er deres skyld, at I skal skilles. Sig også, at I ligesom børnene er kede af, at I ikke alle kan bo sammen mere, men at alle fortsat vil have god kontakt med hinanden.
5. Giv besked til læreren, pædagogen og børnenes venners forældre. Det kan være en stor lettelse for børn, at de ved, at alle de andre