par i sengen
Kærlighed og sex

Skal man sige ja til sex for at please sin partner?

21. juni 2019
af sundhedsredaktionen
Foto: Panthermedia
Vi hører så meget om, at sex styrker nærværet og forholdet – men skal man sige ja til sex, selvom man ikke har lyst?

Skal man sige ja til sex, hvis man ved, det vil gøre ens partner glad?

Nej, endelig ikke. Og et ærligt nej til sex er bedre end et uærligt ja, mener parterapeut og cand.psych. Heidi Schiøtz. Hver gang vi har sex, mænd som kvinder, uden at have hele hjertet med, pakker man en del af sin sjæl væk, og til sidst kan den del slet ikke komme frem længere, og så er der ingen relation tilbage. Det skyldes, ifølge Heidi Schiøtz, der har set tendensen hos par i de senere år, at ”okay, vi gør det”-sex medfører en irreversibel modvilje mod det seksuelle og partneren på sigt. Resultatet er skam og skyld for begge parter, for partneren kan også godt mærke, man ikke rigtig har lyst.

LÆS OGSÅ: Sexologen: Nej, du skylder ikke din partner sex

– I de senere år har det ellers været holdningen, at den, der havde mindst lyst til sex, skulle give sig, fordi det at være sammen styrker tilknytningen og giver bedre kommunikation. Men jeg har længe haft opfattelsen af, at det var forkert, fordi jeg kan se, hvad der sker med de par, der kører den strategi. Det medfører en krænkelse af begge og breder sig til andre livsområder og situationer. Pludselig har man ikke lyst til kærtegn eller ferier, fordi der så skal være sex i luften.

En del kvinder opsøger en sexolog eller psykolog for at blive ”fikset” og få mere lyst, fordi de frygter, at ellers ryger deres ægteskab. Men det seksuelle ER begges problem. Desværre er succesraten lav for at få et parforhold med utilfredsstillende sex til at køre igen.

LÆS OGSÅ: 5 ting, I kan starte med at gøre, hvis lysten kniber i forholdet

– Når det kommer dertil, så er det lige før, det er for sent. På det tidspunkt er sex for længst holdt op med at være et møde mellem to mennesker, der vil nyde, sanse og lege og gå på opdagelse. Både kvinder og mænd oplever, at der skal præsteres, og man skal leve op til noget. Hvis man skal bryde det mønster, skal man have en mediator, f.eks. en psykolog, der kan hjælpe med at få det seksuelle sprog på plads. Og selv om det kun lykkes i 25 % af tilfældene, bør man give sig selv en chance, inden man vælger skilsmisse.

Heidi Schiøtz er cand.psych.aut. og arbejder som parterapeut med praksis i Farum.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_5.png

Læs også