kvinde med hovedpine
Kærlighed og sex

Sexologen: Nej, du skylder ikke din partner sex

25. september 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Skal du gå i seng med din mand, fordi I er gift? Nej. Ingen har ret til at kræve sex af en anden – og det er på tide, vi gør op med resterne af den forestilling.
Der findes en række gamle indgroede myter om mænd, kvinder og seksualitet, som de fleste af os ville afvise sandhedsværdien af, hvis vi blev spurgt direkte – men som ikke desto mindre stadig giver ekko mange steder, når døren er lukket, og ingen kigger.
En mand har visse lyster, og han er jo en mand, kan vi stadig høre som forklaring på, at en mand har opført sig uhensigtsmæssigt seksuelt. Den underliggende opfattelse her er, at en mands libido er så stærk, at den er en naturkraft, som han blindt må følge. Han kan faktisk dybest set ikke gøre for, hvis den tager styringen fra ham. Men det er noget vrøvl. Mænds seksuelle tilfredsstillelse er på ingen måde hverken utøjlelig eller mere berettiget til at blive mødt end kvinders.

Ægteskabelige forpligtelser

En anden forældet forestilling, som vi ikke er helt af med endnu, er, at det hører til de ægteskabelige forpligtelser at gå i seng med sin ægtefælle (udskift selv med kæreste, sambo, partner). Jeg har som sexolog mødt mennesker af begge køn, der føler sig presset af den forestilling. Den ubehagelige vending ”at gøre sin konepligt” er – selv om den oftest bliver brugt for sjov – udtryk for den tankegang, at man som kvinde har ansvar for at tilfredsstille mandens lyst. At det er kvindens opgave at stå til rådighed og sørge for, at partneren får sine behov opfyldt. Og sådan ER det nogle steder i andre dele af verden. Der findes stadig lande, hvor ægtemænd har ret til at voldtage deres kone. Også her i Danmark har mænd tidligere brugt deres kvinders krop efter forgodtbefindende. For nogle hundrede år siden blev der sjældent hævet et øjenbryn, hvis en mand tog sin kone, selv om hun ikke ville. LÆS OGSÅ: Sexologen: Derfor tænder du på mænd med magt Den slags kunne lade sig gøre i tider og samfund, hvor magten mellem kønnene var så ulige, at kvinden ikke havde andet valg end at finde sig i det, fordi hun var afhængig af manden for at overleve. Og ikke mindst for sine børns overlevelses skyld. Men i samfund, hvor frihed og ligeret råder, kan den slags ikke tolereres. Det må det ikke. For kroppen – og således også seksualiteten – er en del af det enkelte menneskes individualitet. Kroppen er personlig.

Ingen skal lægge krop til noget for den andens skyld

Alle rester af den forestilling om sex som pligt må vi af med. Ingen mand har særlige beføjelser over for en kvinde, fordi hun er hans hustru eller kæreste. Eller omvendt. Hverken mænd eller kvinder, gifte eller ej, skylder at lægge krop til noget for den andens skyld, som de ikke kan lide, uanset størrelsen på den andens begær. LÆS OGSÅ: 5 ting, I kan starte med at gøre, hvis lysten kniber i forholdet
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_5.png

Læs også