Sig ja til sex- også når du ikke har lyst
Kærlighed og sex

Sig ja til sex – også når du ikke har lyst

20. september 2012
af Helle Thild, redigeret af FEMINAs webredaktion
Foto: Pantherstock m.fl.
Drop hovedpinen og de dårlige undskyldninger, for selvom du ikke har lyst til sex, kan dét at dyrke sex i sig selv gøre sexlysten større, mener en forfatter til en ny bog om sexlyst

Få mere lyst til sex

Der findes utallige undskyldninger for ikke at dyrke sex. Men hvad nu hvis du faktisk FÅR mere lyst af at dyrke sex? Det strider sikkert imod dine principper og den måde, du er opdraget på, men hvis du begynder at tænke på intimitet og sex som måder at kommunikere på, vil du automatisk få mere lyst til sex.

https://imgix.femina.dk/legacy/media/4afdeb0eaf6341f488534d19310b0cae.jpg

Sådan lyder et af budskaberne i en ny bog, "Få mere lyst" af sexolog og speciallæge Jesper Bay-Hansen, der gør op med opfattelsen af, at vi kun skal dyrke sex med vores partner, når vi føler lyst.

- Vi ved, at en tredjedel af alle kvinder ikke har den store sexlyst til at starte med, men når først parret kommer i gang og kaster sig ud fra timeter-vippen, så melder sexlysten sig ofte. Derfor er det ikke altid smart at afvise sin partner, hvis ikke man umiddelbart har lyst til sex. I stedet kan man overveje, om det vil gøre noget godt for en selv, for partneren og for samhørigheden, siger han.

Læs også hvordan du booster din lyst til sex her
Træn dig op til lynorgasmer - se her, hvordan

Leg jer til mere lyst
Én ting, der ligger Jesper Bay- Hansen meget på sinde er leg. At lege sig til lyst er noget børn intuitivt forstår, og som teenagere kaster sig ud i, men som voksne nemt glemmer.

- Vi skal blive ved med at lege, fordi legen får os til at finde værdifulde trædesten i livet. Legen sætter os fri og stimulerer os til at tænke nye og kreative tanker. Så tænk på dobbeltsengen som jeres fælles sandkasse og på alle de gevinster, som leg i sandkassen kan kaste af sig: Alle de positive ting, det kan gøre ved forholdet at have et aktivt sexliv.

Der skal være plads til ulyst
Selvom Jesper Bay-Hansen taler for, at vi skal udfordre os selv og dyrke mere sex. Selvom vi ikke altid har lyst, skal der også være plads til livets negative følelser.

- Det er ikke sådan, at man skal undgå skænderier, forsoningssex og tidspunkter med ulyst. Det er som bekendt lysten, der driver værket, men "værket" kan godt gå i stykker eller midlertidigt være ude af drift. Det kan ske for os alle, hvis vi for eksempel rammes af stress eller krise eller ældes på måder, som vi ikke trives godt med. Men det handler om at lære at navigere i kommunikationen, så negative følelser og ulyst ikke kommer til at fylde for meget i ens parforhold.

Endelig mener han, at man skal betragte sin sexlyst som et privilegium, som det er værd at gøre en indsats for at bevare.

- Se på sex som en måde at kommunikere på og som en måde at vække lysten til hinanden. Og tænk på sexlysten som et gode og et aktiv, der virker berigende for forholdet, og som et udtryk for, at I gerne vil hinanden.

Ved du hvad parforholdets fem farligste fælder er? Bliv klogere her

Forskellige former for lyst

Vi er opdraget til at sige nej til sex, hvis ikke vi føler spontan lyst, som er tanker og fantasier om sex, der opstår af sig selv. Men i dag ved sexologer, at der ud over spontan lyst også findes receptiv (modtagelig) lyst. Det vil sige, at man er modtagelig for sex, selv om man ikke tænker på eller fantaserer om sex, og at lysten først opstår, efter at man er begyndt at have sex. Det er normalt for kvinder kun at føle receptiv lyst.

Læs også