https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/oktober/2013-41-maend-p.jpg
Kærlighed og sex

Sexolog til mændene: Husk jeres egen seksualitet

11. oktober 2013
af Gitte Holm
Foto: shutterstock
Der er kæmpe fokus på kvindernes seksualitet, men har vi mistet mændene i den seksuelle udvikling?

Flere sexologer har den seneste tid oplevet en ny type af klienter, som sjældent tidligere har været at finde i sexologernes praksis. Nemlig sunde unge mænd, der har så meget fokus på at tilfredsstille deres kvinder, at de går seksuelt i stå.

- Umiddelbart skulle man tro, at netop disse unge, sunde og opmærksomme mænd, har et godt sexliv. Men fordi de lægger så meget vægt på at tilfredsstille deres partnere oplever de en præstationsangst og noget, som jeg ville kalde fokusforskydning, som er det, der sker, hvis man flytter hele sin opmærksomhed over på, hvad ens partner kan lide. Det betyder, at man glemmer at tage udgangspunkt i sin egen lyst, og det kan man både blive impotent og ulykkelig af, siger sexolog Sara Skaarup.

> Se hvad du som kvinde kan lære af bøssernes sexliv

Servicemanden

Mænd er ofte blevet fremstillet som egocentrerede sexdyr, men ifølge Sara Skaarup er det i mange tilfælde en helt forkert tolkning.

- Der findes rigtig mange mænd derude, som er så opsatte på at give kvinden begær, at de mister forbindelsen til deres egen lyst. De kan betegnes som servicemænd, der er opsatte på at levere orgasmer og villige til at gøre næsten alt for at please kvinden, siger Sara Skaarup.

Men hvor kommer den servicemand egentlig fra? Hvad blev der af mændene, som havde sex for egen nydelses skyld?

- Jeg tror han er skabt i det billede, som vi efterhånden har fået manifesteret af kvindens seksualitet som noget uhyre sofistikeret og kompliceret. Alle ved, at en kvinde har ret til, at det hun oplever seksuelt er på hendes egne præmisser. På samme tid bliver det forventet, at manden retter ind og tilpasser sin lyst efter kvindens. Siden 70'erne har velmenende mødre tudet deres drengebørn ørerne fulde af, at kvinders seksualitet er noget meget fint og følsomt, der skal respekteres. Hvilket den er - og den skal! Men det skal mænds seksualitet også.

> Læs hvorfor mænd vil imponere andre mænd med deres penisstørrelse

Kvinden har trumfet

Siden 70'erne har kvindens seksualitet haft en helt speciel plads, og hun er hyldet som seksuelt væsen, der kan opnå multiorgasmer og alt muligt andet sjovt, hvor mændene slet ikke kan være med. Seksualiteten er så at sige begyndt at handle om kvinden - og kun kvinden.

- Hvis man skal tro fremstillingen i såvel reklamer og en stor del af de amerikanske ungdomsfilm, er mænd faktisk bare tænkende pikke. Tre ryk og en aflevering, et hiv i gearstangen og så er de glade. Mandens seksualitet er på den måde blevet nedgjort, og derfor er det ikke så sært, at der dukker en præstationsangst op. Løber vi med den forsimpling at kvinder er sofistikerede og mænd er primitive, er vi alle med til at fastholde en idé om kønnenes seksualitet, der spænder ben for både mænd og kvinder.

Læs også