mand og kvinde ekskærester
Kærlighed og sex

Sexolog Jakob Olrik: Vi skal fejre vores ekskærester

14. september 2018
af Jakob Olrik
Foto: Panthermedia
Hvordan forholder du dig til ekskærester? Både dine og din kærestes? Er du en god eller dårlig eks? Og husker du at fejre det værdifulde?

Vi lever i en tid, hvor vi ikke nødvendigvis bliver sammen med den samme partner hele livet - faktisk slet ikke! Der er gang i datinglivet, vi afprøver, udfolder os,og møder nye spændende partnere, skilsmisser er helt normalt, vores børn har forskellige mødre/fædre, vi siger goddag og farvel til nye og gamle, og vi har op til flere eks-kærester. Det har vores nye partnere også!

Hvor rummelig er du?

Underligt nok snakker vi ikke så meget om ekskærester som om alle andre sider af kærlighedslivet. Men de fylder meget i livet. Måske har du det helt fint med dine egne eks’er, men hvad stiller du op, hvis ham, du er tæskehamrende forelsket i, er bedste venner med sin eks … og hun er flot, sjov og spændende?

Er det fedt? Hvad gør du, lader du frygten tage over? Hvor rummelig er du?

Dine grænser bliver sat på prøve, og mon ikke du oplever en lille frygt for, at de to vil finde sammen igen? Du tænker; hvorfor pokker snakker de sammen hele tiden, åh nej, og nu skal de i biffen? Hvad nu, hvis de midt i filmen smider sig på gulvet og har hed sex mellem biografsæderne?

Eller hvad hvis de ender med at have kysse nede ved servietterne i supermarkedet, når de køber ind til deres fælles barns fødselsdagsfest? De savner jo måske hinanden helt vildt. Og de har jo det dér barn sammen. Åh, nej!

Ingen grund til panik!

Men ro på! En eks er en ven, ikke en potentiel kæreste. Ekskærester er faktisk nogle af de mest fredsommelige typer, når det kommer til seksuelle tilnærmelser af din kæreste.

Husk på, din nuværende kæreste og hans eks har jo været dér, hvor det var sjovt og frækt og frit. Det foregik for mange år siden. De har peaket i liderlighed, de har haft deres hede stunder, og de har ved gud også oplevet kedsomhed i sengen, tørke, ubehag og andre grimheder.

Man afslutter jo ikke et forhold, mens sexlivet er på sit højeste. Tværtimod. Sexlivet er stendødt, og til sidst er der kun praktisk samarbejde tilbage, og noget kærlighed, man krampagtigt prøver at kæmpe for. De vilde, frie orgasme-lege ér for længst opgivet. Og til aller-aller-allersidst slipper man hinanden.

Det vil sige: Det seksuelle har været rigtig dårligt til sidst. Dødt. Man har set virkelige grimme sider af hinanden, og skilsmissen var heller ikke ligefrem køn.

Derfor: Et forhold til en eks er ikke seksuelt, det er venskabeligt!

LÆS OGSÅ: Sexolog Jakob Olrik: Gå ikke, bare fordi kærligheden bliver hverdagsagtig!

En værdifuld gave

Vi skal lære, at rumme hinandens eks’er, det bliver vi nødt til.

Og vi skal sørge for, at vi har gode forhold til vores eks’er; de mennesker vi har elsket, fået børn med, levet sammen med, haft fortrolighed og drømme med.

En dag slutter parforholdet, men kærligheden behøver ikke at slutte. Kærligheden kan transformeres. Den kan fortsætte under nye omstændigheder, nye forhold. Relationen bliver en anden, men det behøver ikke betyde at den bliver dårligere, eller ringere. Tværtimod. Med eks’en kan humoren florere, der kan tages mere pis på hinanden, vi kan hjælpe hinanden i de nye kærlighedsforhold, og vi kan være os selv. En eks er en værdifuld ven.

Vi burde faktisk fejre vores ekskærester! Takke hinanden for den ømhed, vi udviser hinanden igen og igen ved at holde sammen. Takke for den viden, vi indeholder om hinanden, en slags visdom, den er meningsfuld. Vi har brug for hinanden! Vi er slet ikke færdige med hinanden.

Venskabet er for altid. Lad os fejre det!

Hvis man kan finde ud af at finde kærligheden som ekskærester, ligger der et utroligt smukt forhold der. En kærlighed befriet for frygt og ejerfornemmelser, en stabilitet, en tryg person, der er der i ens liv, fordi der er kærlighed og respekt.

Et forhold dybere end et venskab, det er nærmest et søskendeforhold, for man har blandet blod, eller i al fald sekreter og møbler. Man er født ud af noget sammen. Når det lykkes, er det noget af det mest fantastiske.

LÆS OGSÅ: Sexolog Jakob Olrik: Sådan undgår du at tiltrække de forkerte typer, når du dater

Jakob Olrik er forfatter, debattør, podcaster og foredragsholder. Lige nu turnerer han landet rundt med foredraget den eneste ene. Læs mere på www.jakobolrik.dk og lyt til podcasten Jakobs Sofa. Hør også fortællingen om Jakobs møde med stalkeren Iris:

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også