Sexolog: Vi bliver næsten dagligt bombarderet med budskabet om, hvor vigtigt det er for parforholdet at holde gang i sexlivet. Det er et mantra, der bliver gentaget så tit, at det til sidst fremstår som sandhed. Men det er det altså ikke, mener sexolog Ma
Kærlighed og sex

Sexolog: Et forhold er ikke dårligt, bare fordi I ikke har sex!

19. maj 2014
af Charlotte Frandsen, redigeret til web af Malene Fich Weischer
Foto: Shutterstock
Sexolog: Vi bliver næsten dagligt bombarderet med budskabet om, hvor vigtigt det er for parforholdet at holde gang i sexlivet. Det er et mantra, der bliver gentaget så tit, at det til sidst fremstår som sandhed. Men det er det altså ikke, mener sexolog Marianne Gutte.

Sexolog Marianne Gutte giver dig svar!

Hvis du ikke har haft sex med din partner i dag, må du hellere skynde dig at gribe fat i ham og komme i gang. For hvis I ikke har hyppig sex, er jeres parforhold dømt til døden. Sådan lyder det igen og igen, men mange har faktisk et udemærket parforhold, selvom der ikke bliver knaldet på livet løs fra morgen til aften. Faktisk lever op mod hvert syvende par uden sex, viser undersøgelser.

Læs også: Sexolog: Dét savner danske mænd i sengen

Læs også: Alle andre har IKKE bedre sex end dig

Uden sex - og lykkelig

Marianne Gutte er klinisk sexolog og psykoterapeut med egen praksis, og hun møder jævnligt par, for hvem sexlivet er gået mere eller mindre i stå, og som føler sig presset til at få det i gang igen.

"Jeg får mange henvendelser fra par, der har det svært med sex. Det er et meget almindeligt problem. Parrene føler sig pressede af den megen fokus på sex og får nemt den opfattelse, at deres parforhold er helt forkert, hvis de har en kortere eller længere periode uden sex. Men et forhold er ikke nødvendigvis dårligt, bare fordi det er sexløst. Man kan sagtens have et godt liv og et velfungerende parforhold uden sex og være lykkelige sammen," siger hun.

Vi skal nuancere vores opfattelse af sex

For Marianne Gutte er det vigtigt, at vi begynder at nuancere vores opfattelse af, hvad sex er.

"Vi har typisk en alt for smal og forældet forståelse af, hvad sex er, og tror, at seksualitet og samleje er det samme. Og det er efterhånden blevet et tabu ikke at have samleje flere gange om ugen. Der er ingen, der står frem og fortæller, at de har en tæt og tilfredsstillende kontakt med deres partner uden at have sex."

For Marianne Gutte handler sex ikke så meget om det rent fysiske, men langt mere om, at man mødes med sin partner om en fælles passion.

"Sex er mange ting, og hvis man kan blive optaget af noget sanseligt sammen som for eksempel musik eller naturen, kan der være meget lidenskab i at mødes om det. Og man kan opnå lige så stor samhørighed og intimitet i forholdet ved at gå en tur med hinanden i hånden eller ved at lave noget konkret sammen som ved at have sex. Hvis et par føler sig presset til at gå i seng med hinanden, kan det nemt blive en dårlig oplevelse, og det ville måske være bedre for forholdet at gå ud at spise en god middag sammen. Og meget tyder på, at intimitet er vigtigere for et parforhold end antallet af samlejer."

Et blowjob om dagen

At have sex er blevet et billede på at have succes i parforholdet, og det er vigtigt for os i et samfund, hvor vi skal lykkes med alting. Derfor kan vi skrive og tale om sex alle vegne, men vi kan ikke sige, at vi ikke har det, for så siger vi med andre ord, at vores samliv ikke er perfekt.

Marianne Gutte advarer mod, at man udelukkende har sex, fordi det hører sig til i et parforhold. Ifølge hende kan det gøre mere skade end gavn, hvis man har sex af ren pligt.

"Der er mange alt for letkøbte idealer i omløb om det gode sexliv. For hvis man skal have sex, skal det være god sex. Og det er, når man har kontakt, føler sig set og føler sig tryg, så man tør give slip og give sig hen. Ellers dur det ikke. Så vi må ikke ryge af sted på de dér overskrifter om, at alle har godt af sex. Vi bliver også nødt til at snakke om kvaliteten af det seksuelle møde. Det er rigtig kækt at sige, at hvis bare alle mænd får et blowjob om morgenen, er alle glade. Men hvis man tror på det, går man helt galt i byen, for det bliver vældig hult."

Læs også: Sexolog: SÅ vigtigt er et blowjob altså heller ikke

Snak sammen om sex

For Marianne Gutte er det allervigtigste i hendes arbejde, at hun får parrene i gang med at snakke sammen om sex og mærke efter, hvad der er det bedste for lige netop dem i deres situation, i stedet for at de føler sig pressede til noget, de ikke er parate til, eller som ikke er godt for dem.

"Ved at tale om det, finder man ud af, hvad der er okay for én selv, og parret får afstemt deres forventninger til hinanden. Når man begynder at tale om det, der er svært, kommer nærheden og intimiteten, og så skal sexlivet nok komme, hvis det er det, man vil."

Læs også