Ida Rud
Kærlighed og sex

"Sex kunne jeg godt tale om med veninder. Men ikke min lyst"

23. december 2021
af Ida Rud
Foto: Julie Dam
KLUMME: Jeg håber, vi fremover bliver mindre bornerte omkring sex. For det er så vigtigt, at vi ikke føler os forkerte i vores lyst og samtidig lærer os selv at kende, for hvor er det bare, nå ja, forløsende at få orgasmer, skriver Ida Rud.

Jeg var i midten af 20’erne, før jeg fik min første orgasme.

Første gang jeg havde sex, var jeg 16, og jeg fik min første kæreste, da jeg var 20. Alligevel skulle der gå flere år, før jeg oplevede, hvad en orgasme var.

Det var ikke, fordi jeg ikke havde prøvet. Jeg havde og har altid haft stor lyst. Men jeg var ikke tryg i at lege med mig selv. Udforske min lyst og mine fantasier.

Sige højt, hvad jeg kunne lide, til partnere og være kreativ på lagnet, om jeg var alene eller sammen med en anden.

Så det var halvhjertet. Og det var skamfuldt. Det var i hvert fald slet ikke noget, jeg snakkede om med andre. Sex kunne jeg godt tale om med veninder.

Men ikke lyst, min lyst. Og ofte handlede sexsnakken om, hvad vi havde gjort – blowjob, penetration og hvilken stilling – men ikke meget mere end det.

Det var en nærmest konservativ indstilling til sex, og i hvert fald ikke med fokus på den kvindelige orgasme.

Selv nu sidder jeg med røde kinder, fordi det er grænseoverskridende for mig at tale højt om. Men jeg ved også bare, at det har påvirket mit liv negativt, at jeg har været så hæmmet i min lyst.

At det har været noget, jeg selv skulle hitte ud af. Og hvordan gør man egentlig det som kvinde?

Da jeg var ung, var internettet nærmest ikke-eksisterende, og selv da det blev udbredt siden hen, så var det nærmest kun porno, som jeg stødte på.

Jeg tror, grunden til, at jeg først fik en orgasme efter mit første faste forhold, var en kæmpe frustration. Regelmæssig sex med en partner havde ikke givet mig den forløsning, jeg hungrede efter.

Jeg var skuffet over, at det ikke havde været mere og bedre – jeg var dog i tvivl om, om det bare var det?

Men jeg havde haft hede drømme siden ungdommen, som lokkede med mere intense følelser, mere varme. Og en dag, så skete det.

Jeg havde investeret i en dildo – helt flovt havde jeg bestilt den via et tøjkatalog, der også havde elektronisk udstyr og ting til hjemmet på de sidste sider – hvor ellers har man sexlegetøj! – og det var ikke hverken god kvalitet eller særligt indbydende i sin billige plastik, men det bidrog til min lyst til at lege.

Da jeg først havde lært, hvad en orgasme var, så var det lettere at få den igen og igen.

I takt med at sociale medier skred frem, oplevede jeg mere vidensdeling mellem kvinder. Det er nærmest en stille revolution, hvordan vi har kunnet dele vores erfaringer, som f.eks. #MeToo og #DuErIkkeAlene vidner om.

Den danske dokumentar ”Venus – Let’s talk about sex”, der kom i 2017, var også en del af den bølge, og den blæste mig bagover.

Via den lærte jeg, at der er mange forskellige slags orgasmer.

Jeg lærte, at ingen skal dømme min nydelse – det er kun mig selv, der skal bestemme, hvad jeg kan lide.

Igen og igen havde jeg siddet i de seneste år og været en del af kvindeselskaber, der slog fast, at kvinder kun kan komme ved at få oralsex og ikke ved penetrationssex, men det var slet ikke min erfaring.

Jeg havde dog tiet stille med det.

Jeg er blevet overbevist om, at alle kvinders lyst er forskellig, og intet er mere rigtigt end det andet.

Jeg håber, vi fremover bliver mindre bornerte omkring sex – ikke at det som sådan skal være underholdning ved julebordet, men det er bare så vigtigt, at vi ikke føler os forkerte i vores lyst og samtidig lærer os selv at kende, for hvor er det bare, nå ja, forløsende at få orgasmer.

Medmindre man er én af dem, der ikke har sexlyst og behov, for de findes jo også.

Læs også