Jalousiens grønne monster har de fleste af os nok stødt på på et eller andet tidspunkt i vores kærlighedskarriere. Jalousien er sjældent velkommen og for mange mennesker er den så tabubelagt et emne, at vi helt lader som om, den ikke findes.
Kærlighed og sex

Sådan tackler I jalousien

af Gitte Holm, Tidens Kvinder 7. november 2013
Jalousiens grønne monster har de fleste af os nok stødt på på et eller andet tidspunkt i vores kærlighedskarriere. Jalousien er sjældent velkommen og for mange mennesker er den så tabubelagt et emne, at vi helt lader som om, den ikke findes.

Skulle den alligevel bryde frem, bliver den mødt med angreb og fordomme. Men jalousien er ikke nødvendigvis så ensidig, som vi gør den til.

> Jalousi-guide: Sådan mindsker du jalousien

> Derfor vil vi se ægte mennesker have sex - se hvorfor her

- Jalousi er i sin kerne angsten for at miste og er en følelse, som er voldsomt ringeagtet, og det er da også hæsligt, hvis man enten selv er voldsomt jaloux eller hvis ens partner er meget jaloux. Men faktisk gør vi jalousien uret ved kun at dømme den så hårdt. For det er ikke bare en dårlig følelse, men som alle andre følelser, har jalousien flere sider og er opstået af en grund, siger sexolog Sara Skaarup.

Brug jalousien konstruktivt

Når vi er jaloux, er det oftest et resultat af at vi har nået en grænse. Der er noget, som vi ikke helt kan rumme og vi føler os truet. Ofte med følelsen af, at vi kan miste noget værdifuldt. Denne reaktion er ikke udelukkende negativ, mener Sara Skaarup.

- Når nogen kommer for nær det, som du anser som livsvigtigt rent følelsesmæssigt, går alarmen af. Dermed kan jalousi ses som en grænsemarkør. Det er i sit udgangspunkt en sund og værdifuld evne, der tjener os ved at gøre os opmærksomme på, hvad der er dyrebart for os og gør os klar til at kæmpe for vores vigtige relationer.

> Se hvordan orgasme for åben skærm ser ud

 

På trods af det kompliment, der også kan ligge i, at ens partner bliver jaloux, er der også grænser for, hvor langt jalousien skal gå.

- Hvis jalousien kun kigger frem en gang imellem, kan følelsen give en masse lidenskab og erotisk energi til et forhold, fordi den minder os om, hvad vi har, så vi ikke bliver ligeglade med hinanden, men derimod gør os lidt mere umage over for hinanden. Men hvis jalousien bliver et tema, der tynger forholdet, så får følelsen en mere destruktiv karakter, siger Sara Skaarup.

Sådan tackler du jalousien

Hvis man i et forhold står i den situation, at jalousien er blevet et gennemgående tema, hvor tilliden kommer på prøve og hvor man ofte føler sig overvåget, er der to ting at gøre. Anerkend problemet eller fej det ind under gulvtæppet.

- Vi må holde op med at tabuisere jalousi, men i stedet anerkende, at den er der. Problemet går nemlig ikke bare væk af, at man nægter at tolerere jalousi. Bedring kan begynde, når den der er voldsomt jaloux forstår, at der er et problem, som han eller hun må tage hånd om. Parrets proces starter med, at de i fællesskab anerkender, at jalousien er der og enes om, at det er noget, som begge parter vil arbejde sammen om at tackle, siger Sara Skaarup.