Den første bog, der udkom i 1975, provokerede og satte en masse reaktioner i gang hos danskerne, men selv om vi tilsyneladende er blevet mere frigjorte, kan også den nye udgave af Kvinde kend din krop vække reaktioner.
Kærlighed og sex

Ny Kvinde kend din krop bog – ikke for sarte sjæle

28. november 2013
af Gitte Holm
Foto: PR
Den første bog, der udkom i 1975, provokerede og satte en masse reaktioner i gang hos danskerne, men selv om vi tilsyneladende er blevet mere frigjorte, kan også den nye udgave af Kvinde kend din krop vække reaktioner.

Kvinde kend din krop i ny udgave

Da den første bog udkom, handlede det i allerhøjeste grad om feminisme, og det gør det for så vidt stadigvæk. Med masser af naturlighed og kvindekampsgejst.

Læs også: Ny kvinde kend din krop giver syn for sagen

Derudover er Kvinde kend din krop en håndbog til at slå op i. Men det er ikke længere kun menstruation, graviditet og prævention, det handler om. Nu er der også ord som polygami, strap ons, genderbender, kusseidealer og analblegning på programmet.

- De første 20 sider af bogen er dedikeret til emnet feminisme, komplet med fotos af kvinder, der står op og tisser og det hele. Hvis denne version af Kvinde kend din krop former de kvinder, Danmark vil møde fremover, så er det en powerfuld flok kvinder, verden går i møde, vurderer sexolog og journalist Sara Skaarup.

Helt tæt på

Den forrige version af Kvinde kend din krop fra 2001 var ret lægefaglig og objektiv i sin stil - den kurs er nu slået om.

- Det er tydeligt, at redaktionen er en samling oplyste og moderne feminister. For mig er bogen Kvinde kend din krop rørende, samtidig med at den har en stærk feministisk og seksuelt frigjort stemme, siger sexologen.

Hvor de tidligere udgivelser i højere grad illustrerede kvindens køn gennem tegninger, vil man i den nye udgave slet ikke finde nogen tegninger. Derimod har en masse kvinder stillet op til nærfotos af deres underliv, også med fotos fra vaginaens indre af den såkaldte kønskrans, der for første gang er med i bogen.

-Det er nyt at se farvestrålende fotos af brugte bind og tamponer og en menstruationskop fuld af blod, siger Sara Skaarup, der kalder stilen direkte og realistisk.

Hun mener, at bogens indhold er relevant for alle, men er ikke sikker på, at formen i Kvinde kend din krop er så bredt appellerende, som afsættet var oprindeligt.

Det samme gælder ordvalget, hvor der konsekvent er brugt 'kusse' og 'røv' - og hvor overskrifterne konsekvent har ordlyd som for eksempel "Smæk og røvsex" og "den gravide kusse".

> Denne type kvinder får allerflest orgasmer - se hvem hun er på Q.dk

Ikke for sarte sjæle

- I 1975 stod der i første udgave af håndbogen Kvinde kend din krop, at den er til alle kvinder, fra de fødes til de dør, som gerne vil vide, hvordan deres krop fungerer. Det projekt har jeg kæmpe sympati for, og den bog, der udkom i fredags, oplever jeg som et vigtigt kvindemanifest og smuk i al sin ærlighed.
Men jeg tror også, at en del kvinder nok vil opleve, at stilen er lige lovlig "in your face", fortæller sexologen. Hun har allerede mødt kvinder, som lægger bogen fra sig, fordi billed- og ordvalget ikke tiltaler dem - eller fordi de simpelthen ikke kan genkende sig selv.

-Mange minoriteter kommer til orde, og det er det kun godt at sige om, det er på tide, vi får kvindebilledet udvidet. Men samtidig er den tonede, sporty krop og de hårfri underliv nærmest helt sorteret ud i den gode sags tjeneste, og det giver måske heller ikke et helt realistisk helhedsbillede, siger Sara Skaarup, der spørger sig selv om man i bestræbelserne ved at invitere alle indenfor også hægter en del af.

I bogen Kvinde kend din krop ser man alt fra behårede kvindeben til trusser med udflåd, og der bliver skrevet om homoseksualitet, transseksualitet og andre seksuelle varianter.

- Nuancering og frisind er en tydelig tråd, og i afsnittet om parforhold - Partnerskab på 1000 måder, opfordrer redaktionen direkte læseren til at afprøve andre samlivsformer end monogami. Det er ganske progressivt - og helt vildt forfriskende, siger Sara Skaarup.

Læs også