sms
Venskab

Louises veninde slog op med hende over en sms: "Hun sagde, at jeg svigtede hende"

29. august 2022
Af Annette Aggerbeck
Foto: Unsplash
Når et langt venskab brydes, kan det være svært at tale med andre om det. Mød Louise, hvis veninde slog op med hende og få psykoterapeut Henriette Boysens bud på, hvor langt man skal strække sig for at bevare et venskab.

Et langvarigt venskab sluttede brat med en sms og efterlod hende i chok.

Hun var klar over, at veninden var vred, men havde ikke set bruddet komme og følte sig dårligt behandlet.

– Det var en kæmpe sorg at miste hende. Hun var min fortrolige og den veninde, jeg har kendt længst. Vi kunne være alvorlige, og vi havde ofte grineflip sammen, fortæller den 48-årige kvinde, som vi her kalder Louise. Hun har ikke lyst til at stå frem med sit rigtige navn.

Venskabet ændrede sig, efter at de to veninder blev skilt med kort tids mellemrum.

Veninden var ikke interesseret i at finde en ny partner, mens Louise begyndte at date og fandt kærligheden igen.

I starten viste veninden interesse for at høre om Louises forelskelse, men en aften under en hyggemiddag fik veninden sagt ting, der sårede Louise.

– Hun sagde i et vredt tonefald, at jeg svigtede hende, og at jeg ikke længere havde tid til hende. Hun følte sig nedprioriteret, at hun kom i anden række og ikke længere var vigtig i mit liv.

– Jeg oplevede det som uretfærdigt, for vi talte sammen flere gange om ugen, men jeg kunne ikke snakke på alle tider af døgnet som førhen, fordi jeg nu var i et parforhold, fortæller Louise, der næste dag konfronterede veninden og fik en undskyldning.

En aften med god mad og drinks nogle måneder senere viste det sig, at veninden ikke var kommet videre. Hun følte stadig, at Louise ikke prioriterede hende.

– Sådan opfattede jeg det slet ikke, for jeg ville til enhver tid være der for hende, men ikke på den måde og i det omfang, hun ønskede. Jeg følte ofte, at hun krævede noget af mig, som slet ikke var mig, fortæller Louise.

Aftenen endte med, at veninden tog hjem i vrede. Næste dag modtog Louise en sms, hvor veninden afsluttede venskabet.

Henriette Boysen er psykoterapeut og har som terapeut haft kvinder i terapi, der har konflikter i venindeforhold, og som har mistet deres venskaber.

Hun mener, at sorgen ved at miste en veninde kan være tabubelagt.

Jo mere kompliceret en relation er, jo mere kompliceret kan sorgen være, når relationen bliver brudt. 

– Sorgen ved et dødsfald anser vi for mere forståelig end de stærke følelser, der er forbundet med at miste en god veninde. Men man kan opleve en sorg, der ligesom ved dødsfald kan vare i årevis, men vi snakker ikke så højt om det. Man kan blive lidt ensom med sine følelser efter et brud med en veninde.

– Det er der flere grunde til. En forklaring er, at man kan være bange for, at hvis man taler med andre veninder om sin sorg, så kan de komme til at føle sig mindre betydningsfulde som veninde.

– Den overvejelse har man ikke på samme måde ved dødsfald, siger Henriette Boysen, der peger på, at man ikke kan sige noget om, hvor længe sorgen over et mistet venskab varer, fordi det er meget individuelt.

– Hvordan vi reagerer på brud i relationer, afhænger af, hvilke livserfaringer vi har med relationer. Hvis vi ofte har følt os meget såret i vores relationer, kan vi have svært ved at indgå og afslutte relationer. Jo mere kompliceret en relation er, jo mere kompliceret kan sorgen være, når relationen bliver brudt. Man kan have en sorg i sit hjerte resten af livet, uden at det behøver være overvældende i hverdagen.

For at undgå at et venskab ryger, er det altid en god idé at forsøge at reparere på forholdet ved at tale om det, der skaber problemer.

– At reparere er ikke det samme som at sige undskyld. At reparere betyder, at der er plads til begge parter og deres følelser. Man kan forsøge at reparere og respektere hinandens perspektiver. Hvis man har såret den anden, og man selv kan se det, vil det også være godt for rela­tionen at kunne undskylde.

– Man kan ikke reparere uden at vise en smule anger. Det, der gør, at man kan tilgive, er, at den anden viser, at hun er ked af det og måske skammer sig en lille smule, siger Henriette Boysen og understreger, at man aldrig skal strække sig længere, end at man kan være autentisk.

– En undskyldning, som man ikke mener, eller som kun er sagt, fordi man føler sig tvunget til det for ikke at miste den anden, er ikke autentisk og bringer ikke relationen nogen steder. Det er vigtigt at kunne sige helhjertet undskyld.

Selv om det som udgangspunkt er optimalt, at man prøver at snakke om problemerne, kan det skete eller sagte opleves som så utilgiveligt, at den vrede part ikke finder basis for at opretholde venskabet.

Der kan også være tilfælde, hvor man oplever yderligere samtale som nyttesløs, fordi den anden ikke er i stand til at reflektere over sig selv.

Hvordan kan man så håndtere følelserne efter et brud?

– Det er vigtigt, at man ikke gør sig selv forkert, hvis man oplever stærke følelser. Der er ikke noget galt i at have kraftfulde følelser. Det kan være udtryk for, at den anden er meget betydningsfuld for én. Mennesker, der ikke har betydning for os, tænder ikke så store følelser.

Kraftfulde følelser kan dog også være et resultat af, at man i længere tid ikke har fået sagt fra, så følelserne har hobet sig op.

Ophobningen af følelser kan føre til en kraftig reaktion, når venskabet så bliver brudt, siger Henriette Boysen.

Dog kan kraftige følelser også vise os, at det ikke kun handler om den aktuelle situation, men at der også er noget fortid, der viser sig.

– Vi kan have lignende oplevelser fra vores fortid, hvor datidens følelser aktiveres i den aktuelle situation og dermed gør følelserne endnu mere kraftfulde. Hvis du oplever meget stærke følelser, er det vigtigt at gå på opdagelse og finde ud af, hvad der handler om fortiden, og hvad der handler om den aktuelle situation.

– Få skilt tingene ad, og vær omsorgsfuld over for dig selv. Gå til mennesker, du kender og føler dig tryg ved, for at få talt om dine følelser. Ved at tale med andre kan du også nemmere finde ud af, hvad der er i spil og forstå dig selv bedre, siger Henriette Boysen.

Billedet, der er brugt i artiklen, er ikke af Louise. Det er et stockfoto.

Læs også