Louise
Kærlighed og sex

Louise var sammen med en narcissist: ”Alt foregik på hans præmisser”

6. februar 2017
af Annette Aggerbeck, versioneret til web af redaktionen
Foto: Pantherstock
Narcissist: Udadtil var kæresten meget populær, men hjemme oplevede Louise Kent en helt anden mand. Hun følte, at han bestemte alt, og at hun ikke havde ret til at føle eller mene, som hun gjorde. Til sidst anede Louise ikke, hvem hun var.

Louise Kent var lige flyttet hjemmefra, da hun forelskede sig i en charmerende og meget udadvendt mand. Han bombarderede hende med kærlige beskeder, og meget hurtigt ønskede han at flytte ind hos hende, da han stod uden lejlighed. Det gik Louise med til, selv om hun følte, at det gik lidt for stærkt og havde glædet sig til at bo alene. Da hun nogle måneder senere talte med ham om, at hun syntes, at det var gået lidt for stærkt, opfattede hun det som, at han blev fornærmet. Han flyttede igen, og selv om de fortsat var kærester, kunne der til Louises frustration gå lang tid, uden et han lod høre fra sig. Det førte til konflikter, og det endte med, at kæresten flyttede ind igen – nu med sine børn fra et tidligere forhold, som boede hos dem hver anden uge.

– Set i bakspejlet møvede han sig ind i mit liv og sørgede for at fylde meget. Han var en del ældre end mig, men forventede, at jeg var den perfekte papmor for hans børn, selv om jeg kun var 25 år, fortæller Louise.

Den perfekte facade

Louises kæreste var meget forfængelig både med sit eget og Louises udseende. Han kunne finde på at købe tøj til hende, som han ønskede at se hende i.

– Han var meget udadvendt og kendte alle. I starten var jeg fascineret af, at han kunne komme ind på alle de fancy natklubber og fik gratis champagne på de gode restauranter. Nogle af de ting, han fortalte om sig selv i starten, opdagede jeg senere var løgn, men han gjorde det for at imponere mig. Jeg har efterfølgende kunnet se, at alt, hvad han sagde og gjorde, handlede om skabe en perfekt facade, fortæller Louise.

Da de igen flyttede sammen, kom og gik kæresten, som det passede ham. Han kunne være i byen og komme hjem sent op ad næste formiddag, uden at Louise kunne få fat i ham på mobilen. På et tidspunkt fortalte han hende, at han havde været alle sine ekskærester utro. Set i bakspejlet kan Louise i dag se, at han dermed fortalte, hvad han havde i sinde. Først efter at de gik fra hinanden, opdagede hun hans utroskab.

Louise følte, at alt foregik på kærestens præmisser.

– Hvis der var noget, jeg gerne ville, forsøgte jeg at tale med ham om det på en god måde, men det endte stort set altid i skænderier. Bagefter havde jeg skyldfølelse, fordi jeg oplevede, at han ikke tog ansvar for sin vrede, men gav mig skylden. Jeg følte mig manipuleret. Han kaldte mig aldrig grimme ting eller var truende, men jeg følte, at han nedbrød mit selvværd langsomt ved konstant at pointere alt det, jeg gjorde forkert som kæreste, og ved at bruge min sårbarhed imod mig, fortæller Louise.

LÆS OGSÅ: Sådan ødelægger narcissisten din virkelighedsopfattelse

Louise havde perioder, hvor hun følte sig dybt ulykkelig over sit parforhold og ville forlade ham. Men hun kunne ikke.

– Han var den eneste, der kunne få mig op igen, når jeg var trist, ved at fortælle mig, hvor meget han elskede mig. Jeg frygtede, at mit liv ville føles tomt, hvis han ikke var der, fordi han fyldte så meget, fortæller Louise, der blev mere og mere forvirret i de to år, hun var sammen med kæresten.

– Jeg anede efterhånden ikke, hvem jeg var. Når jeg fortalte ham om mine følelser, sagde han, at det ikke kunne være rigtigt, at jeg følte sådan. Han fortalte mig også ofte, hvad han syntes, at jeg skulle mene. Jeg tror, det handlede om, at han havde brug for, at jeg skulle passe ind i hans perfekte billede af mig.

Ved, hvad jeg skal kigge efter

Efterhånden som jeg fik det dårligere, oplevede jeg, at han ikke kunne bruge mig, og da jeg langt om længe fik meldt ud, at jeg ikke ville være kærester med ham længere, accepterede han det uden at kæmpe det mindste for vores forhold. I virkeligheden slog jeg op med ham i et desperat håb om, at han ville kæmpe for at redde vores forhold. For Louise havde hendes parforhold fyldt så meget, at hun følte sig tom og angst, da hun blev alene. Hun begyndte i terapi.

– Jeg har lært mig selv meget bedre at kende, og jeg er ikke længere bange for, at jeg falder for en mand, der, som jeg ser det, har narcissistiske træk, ligesom min ekskæreste. Nu ved jeg, hvad jeg skal kigge efter. Jeg ved, at hvis det føles forkert, så er det forkert. Det skal jeg lytte til og reagere på. Jeg har heldigvis ikke mistet troen på, at jeg kan få et lykkeligt kærlighedsforhold. Men jeg vil bruge tid på at træde et skridt tilbage og se det hele lidt udefra, når jeg møder en ny mand. Og så vil jeg spørge mig selv, om han er god for mig, siger Louise.

Læs også