psykologi
Liv

Eksperten: En person med narcissistiske træk ødelægger din virkelighedsopfattelse

6. februar 2017
af Annette Aggerbeck, versioneret til web af redaktionen
Foto: Pantherstock
Mennesker, der er i et forhold med en person, der har narcissistiske træk, tror ofte, at det er dem, der er egoistiske, og er i tvivl om de kan tillade sig at føle, som de gør. Her giver en psykoterapeut en karakteristik af, hvornår der er tale om narcissisme – og hvordan personer med disse træk påvirker dynamikken i et parforhold.

Vi synes alle, at det er rart, når vores partner viser os opmærksomhed, beundring og anerkendelse. I et sundt parforhold får det os til at føle os betydningsfulde for vores partner, samtidig med at vi glæder os over, at vores partner udlever sit eget potentiale og ikke kun går op i at tilfredsstille vores behov. Men for en person med narcissistiske træk er det anderledes.

Han har et umætteligt behov for, at partneren skal se beundrende og anerkendende på ham og vise ham sin uddelte opmærksomhed – også selv om det sker på bekostning af partnerens følelser og behov.

Der er tre gange så mange mænd som kvinder, der har narcissistiske træk, forklarer psykoterapeut Christina Copty og peger på, at narcissisme er det, man kalder for en spektrum-lidelse, dvs. at narcissisme findes i forskellige grader.

– Narcissisme spænder lige fra, at man godt ved, at man vælger sig selv før andre og måske får lidt dårlig samvittighed, til, at det kammer over i psykopati, hvor man slet ikke evner at indleve sig i andre mennesker og er fuldstændig følelseskold. Når jeg taler om narcissisme, taler jeg om, at man har narcissistiske træk, for som psykoterapeut giver jeg ikke folk diagnoser, siger Christina Copty.

LÆS OGSÅ: 10 tegn på, du lever sammen med en narcissist

Men er det ikke lidt letkøbt at sige, at ens partner er narcissist – hvad med en selv?

– Det er slet ikke min opfattelse. De kvinder, jeg har i terapi, kommer ofte og er i tvivl, om det er dem, der er egoistiske, og om de kan tillade sig at føle, som de gør. Igennem terapien finder kvinden ud af, at det er manden, der er egoistisk og selvoptaget, men at han har fordrejet virkeligheden, så han får hende til at fremstå som en narcissist.

En narcissist vil aldrig indrømme, at han eller hun har disse træk, siger Christina Copty.

Hvad kan man gøre overfor en narcissist?

Det er ens værdier og grænser, som narcissisten forsøger at udslette, så derfor anbefaler Christina Copty, at man øver sig i at sætte grænser og finder tilbage til sine egne værdier.

– Det er vigtigt, at man taler med andre udenforstående om sin situation, for ens virkelighedsopfattelse er ofte blevet fordrejet så meget, at man har svært ved at se, hvad der er sandt, og stole på sig selv. Det gælder om at finde sin egen eksistensberettigelse og indse, at ens mål og drømme er lige så værdifulde som hans, siger Christina Copty og gør opmærksom på, at man skal være klar over, at man risikerer at blive forladt af sin partner, når man begynder at stå mere ved sig selv. Man kan så spørge sig selv, om det er den type forhold, man ønsker at være i.

– Søg gerne professionel hjælp, for det er meget svært at arbejde med sig selv på egen hånd, når man er i et narcissistisk parforhold. Man har ofte en følelse af, at det er ens egen skyld, at man har det dårligt i sit forhold, og at uanset hvad man gør, kan man ikke få parforholdet tilbage på sporet. Men man er nødt til at nægte at gå med på hans version af virkeligheden, hvis ikke det føles rigtigt.

LÆS OGSÅ: Leder fra chefredaktør Christina Bølling: Narcissist på deltid

Tag dig selv alvorligt

– Når man er den eneste, der reelt set kæmper for, at der overhovedet er en relation, skal man lære at holde op med at kæmpe for det, og i stedet iagttage, om han er villig til at ændre sin egen adfærd til fordel for begge, ikke kun ham. Hvis han ikke kæmper eller sågar bebrejder en, at man ikke længere gør nok for forholdet, må man tage sig selv alvorligt og indse, at det ikke er et forhold, der fører noget positivt med sig i det lange løb, siger Christina Copty og gør opmærksom på, at det derefter er et langt, sejt træk at komme fri af forholdet, fordi man oftest har brugt alle sine ressourcer og opmærksomhed på ham i stedet for sig selv.

– Kærlighed er i sin essens generøs og omsorgsfuld, og hvis du hele tiden skal kæmpe for dit parforhold og for at gøre en utilfreds partner tilfreds, kan det være tegnet på, at du skal sige farvel, siger psykoterapeuten.

Læs også