Leo_Clara_Mendes
Kultur

Leo Clara Mendes drømmer om en ny slags samtale om sex

27. november 2022
Af Johanne Bille
Foto: Amanda Bødker, Jim Falk, Emil Rostrup, Zuhal Kocan
I denne uge har forestillingen “Sex” premiere, og instruktøren bag håber, forestillingen kan bidrage til, at vi føler os mindre alene – både når vi har lyst til sex, og når vi ikke har.

Da webserien “Sex” ramte TV 2 Play gik der ikke lang tid, før de seks afsnit á 12 minutter fik strålende anmeldelser.

I Politiken blev den rost til skyerne – og til fem hjerter – for “på en eminent måde at blande humor og alvor i sit portræt af dansk ungdom anno 2020”.

Filmmagasinet Ekko fremhævede især det virkelighedsnære som slående og efterspurgte en anden sæson.

Og så havde webserien også international premiere på Berlin Filmfestival som del af det prestigefyldte “Berlinale Series”.

Med andre ord var der tale om en succes, og et af menneskene bag succesen var Leo Clara Mendes. De har skrevet seriens manuskript, mens de gik på Filmskolen, og nu tager de seriens plot og karakterer op igen i et nyt format – nemlig på de skrå brædder.

Denne uge har forestillingen “Sex” premiere på Aveny-T. Forestillingen er baseret på webserien, men at skulle iscenesætte på ny – denne gang på en scene – har åbnet et helt nyt mulighedsrum for den unge instruktør.

– Det er både virkelig sjovt og udfordrende. Jeg elsker scenerummet, fordi det er muligt at gøre virkelig meget med meget lidt.

– Vi er ikke nødt til at få det til at ligne virkelighed, fordi konstruktionen er så åbenlys – publikum ved, at de kigger på skuespillere på en scene, og det kan vi bruge til vores fordel. Og så er det et ekstremt legende rum – man kan gå meget ekspressivt til værks, siger Leo Clara Mendes.

Højaktuelle dilemmaer på spil

I forestillingen “Sex” følger man den 20-årige Cat, som efter et uskyldigt kys med sin kollega Selma rammes af et voldsomt begær – samtidig med, at hun er kærester med den tryghedsindbydende Simon.

Et dilemma, som Cat ikke formår at tale med hverken Simon eller Selma om, fortæller manuskriptforfatteren. Og samtalen bliver endnu mere fraværende, da Simon også forandrer sig på et afgørende punkt.

– Simon stopper med at have lyst til sex, og det gør Cat ekstremt usikker. Hun vender det indad og er bange for, at det har noget med hende at gøre – og det gør det svært for hende at behandle problemet sammen med Simon.

– Samtidig møder hun Selma, som har lyst til hende og viser det – og Cat bliver meget betaget, men heller ikke det tør hun dele med Simon.

– I stedet forsøger hun at undertrykke alle de følelser, hun dømmer som forkerte – men det kan hun ikke, og derfor kommer hun til at gøre dem hun holder allermest af virkelig ondt, siger Leo Clara Mendes.

Det er altså højaktuelle dilemmaer, der sættes på spidsen i “Sex”.

Hvad gør man som mand, hvis man pludselig ikke har lyst til sex, og det forventes af én qua ens køn?

Hvordan er man forelsket og samtidig en god ven? Og hvad vil det sige at være queer?

Spørgsmål som dem undersøger “Sex”, og det har været vigtigt for Leo Clara Mendes, hvordan den gør det.

– Jeg håber, forestillingen kan vække en nysgerrighed på alt det, vi forsøger at skjule og gemme, alt det der gør, at vi føler os forkerte i relationen til vores allernærmeste.

– Jeg håber, at publikum får fornyet mod på at se på sig selv og hinanden med kærlige, udømmende øjne, siger Leo Clara Mendes, der drømmer om en ny slags samtale om sex.

– Der er en meget vigtig snak i gang om at grænser i forhold til overgreb, men ikke i samme grad en snak om hvor svært det kan være at finde frem til sine egne grænser. Hvor svært det kan være at finde frem til sin egen lyst – eller ulyst – når man bliver bombarderet med idealet om det seksuelt frigjorte menneske, og alle de kønnede normer og manuskripter, der følger med.

https://imgix.femina.dk/2022-11-25/3C4B6005%20kopier.jpg

På baggrund af et brud

Leo Clara Mendes blev i sin tid inspireret til at skrive manuskriptet til “Sex” af Sexlinien, hvor unge rådgiver andre unge om krop, køn og sex.

Ud af det voksede ideen om en hovedkarakter, Cat, der var god til at rådgive andre, men som havde det svært med at navigere i sine egne råd. Samtidig stod manuskriptforfatteren selv i et breakup.

– Det var mit første seriøse langvarige forhold, og jeg var blevet væltet fuldstændig bagover af den følelsesorkan, det er at forsøge at knytte så nært et bånd til et andet menneske – og bagefter kappe det, fortæller Leo Clara Mendes.

Jeg håber, forestillingen kan vække en nysgerrighed på alt det, vi forsøger at skjule og gemme, alt det der gør, at vi føler os forkerte i relationen til vores allernærmeste.

I forestillingen “Sex” vil fire unge talenter være på scenen, nemlig Hanin Georgis, Clara Dessau, Nanna Eide og Nina Rask, som også var med i webserien.

Hvor serien havde et naturalistisk udtryk, bliver der på scenen eksperimenteret med abstrakte billeder og stemninger. Som Leo Clara Mendes siger: Universet er både grimmere og smukkere og på alle måder mere ekstremt.

Men budskabet er det samme. Her er tale om en forestilling, der gerne vil åbne en samtale om ja, sex, siger Leo Clara Mendes:

– Ungdommen – vi – bliver bombarderet med sex og er vokset op med det overalt omkring os. Alligevel siger man, at vores generation har mindre sex.

– Jeg synes, der mangler nuancer til den brede debat om sex. Hvis nogen går fra forestillingen og føler sig bare en smule mindre forkerte, har vi gjort det godt.

Om Leo Clara Mendes

Leo Clara Mendes er født i 1994 og bruger pronominerne de/dem.

Debuterede som hovedforfatter med serien “Sex” på TV 2 Play i 2020 og dimitterede som manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 2021.

Har været episodeforfatter på Netflix-serien “Skruk” og TV 2-serien “Perfekte steder”.

Aktuel som instruktør mv. på forestillingen “Sex” på Aveny-T.

Læs også