https://imgix.femina.dk/media/f0690cba285e4855afd999f6192a8f81.jpg
Kærlighed og sex

Kønsvorter/Kondylomer - Alt du skal vide om kønssygdommen

4. juni 2011
af Maria Larsson –
Foto: Colourbox og Pr
Forebyggelse og behandling af kønsvorter

Kønsvorter, eller som det hedder i sit korrekte navn, kondylomer, er den mest udbredte kønssygdom i Danmark, som oftest rammer unge i 20'erne.

Kønsvorter skyldes en HPV infektion, og kønsvorterne vil vise sig i form af blomkålslignede vorter af flade og stikkende form, som hyppigst vil være at finde på kønsdelene og ved endetarmen. Se eksempler på kønsvorter her.

Facts om kønsvorter

  • Kønsvorter, også kaldet kondylomer, er en kønssygdom, som skyldes infektion med human papilloma virus (HPV).
  • HPV kan inddeles i flere undertyper, hvor nogle typer giver kønsvorter, og andre kan føre til udvikling af celleforandringer på livmoderhalsen og livmoderhalskræft. Herudover kan HPV også medføre kræft i skeden og på ydre kvindelig kønsdele (skamlæber mv.).
  • Kønsvorter kan være flade, stilkede eller blomkålslignende vorter og forekommer typisk på kønsdelene og området omkring endetarmen. Kønsvorternes udseende og størrelse varierer meget fra kvinde til kvinde.
  • HPV-virus smitter ved tæt kontakt, herunder sex. Det gælder både almindeligt samleje samt ved oral- og analsex. Derudover kan virus overføres med inficerede hænder, f.eks. ved petting.
  • Kønsvorter er den hyppigste kønssygdom i Danmark, og antallet af tilfælde er steget kraftigt gennem de sidste 20 år.
  • Danske og nordiske studier viser, at ca. 10 % af alle smittes med kønsvorter på et tidspunkt i livet.

HPV vaccinationer

I oktober 2008 indførte Sundhedsstyrelsen gratis HPV-vaccinationer for piger født i 1993-95, og fra 1. januar 2008 blev ordningen udvidet til at omfatte alle piger født i 1996 eller senere. Det hjælper imidlertid ikke dem, der i dag er 16 år eller ældre, de må selv betale de cirka 3.600 kr. en HPV-vaccination koster.

Behandling af kønsvorter

Behandling af kønsvorter er principielt den samme som ved hånd- og fodvorter og kan omfatte:

  • Pensling: Kønsvorterne pensles med et ætsende og virushæmmende præparat, der fås på recept. Alternativt kan man blive penslet hos lægen med et lidt stærkere middel.
  • Frysning: Man kan få frosset sine kønsvorter med gentagende kortvarig påføring af flydende kvælstof.
  • Afklipning: Hvis der kun er få og stilkede kønsvorter, kan det være simpelt og effektivt, at lægen afklipper kondylomerne med en saks.
  • CO2-laser: Er der ikke effekt af ovennævnte behandlinger, kan man vælge at fjerne kønsvorterne med C02-laserbehandling, som brænder dem væk. Behandlingen foregår i fuld narkose.Kønsvorterne påvirker den smittedes liv

Forskningskonsulent, Gitte Lee Mortensen : "Jeg vidste intet om kønsvorter, da jeg begyndte min undersøgelse. Derfor var det en overraskelse for mig, hvor stor indvirkning kønsvorter har på de smittedes liv. Ud fra en bred kulturel opfattelse er det stigmatiserende at have en kønssygdom, fordi den smittede bliver mistænkt for at have en promiskuøs eller uforsigtig adfærd."

Kønsvorter giver selvlede

Kønsvorter adskiller sig fra andre sexsygdomme, fordi man ikke kan fjerne, men kun nedsætte risikoen for smitte ved brug af kondom. Kønsvorterne går ud over selvopfattelsen og sexlivet. Det at have vorter på kønsdelene kan have den psykologiske effekt, at man pga. lavt selvværd simpelthen ikke har lyst til at dele sin krop med andre. Det giver selvlede, og mange bliver bange for at frastøde andre, fordi de selv føler sig frastødende.

Smertefuld behandling af kønsvorter

For singlekvinder kan det betyde, at muligheden for at have et sexliv bliver ødelagt, og at de ikke aktivt forsøger at få et parforhold. For kvinder i parforhold medfører kønsvorterne, at sexlivet går i stå eller bliver reduceret til et minimum. Derudover kan man ikke bare tage en pille mod kønsvorterne. Behandlingen er ofte langvarig og smertefyldt. Nogle bliver vorterne kvit efter et par måneder, mens andre har dem i flere år.


Læs også artiklen : Naja blev opereret for kønsvorter

Personer smittet med kønsvorter opfordres til HPV-vaccination

"Da kønsvorter hverken er dødelige eller invaliderende, ser læger det måske ikke som en alvorlig sygdom - men for de smittede er køns-vorterne alvorlige, fordi de påvirker meget vigtige dele af deres liv, især deres selvopfattelse og sex- og kærlighedsliv. Flere af de smittede har fortalt mig, at de ville ønske, at de selv havde haft muligheden for at få HPV-vaccinen og kraftigt vil opfordre alle unge, de kender, til at få den for at undgå at komme i samme situation."

Charlotte Wilken-Jensen, læge og leder af Sex & Samfund


Tallet af personer smittet med kønsvorter er stigende

"Rigtig mange smittes med kønsvorter, og tallet er stigende. Hos Sex og Samfund anbefaler vi, at kvinder med kønsvorter får HPV-vaccinen, siger Charlotte Wilken-Jensen, læge og leder af Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik. Studier tyder nemlig på, at kvinder med kønsvorter har større risiko end andre for at blive smittet med de typer HPV, der kan forårsage celleforandringer og livmoderhalskræft."


Vigtigt at styrke immunforvaret hvis du har kønsvorter

"Når vi behandler kønsvorter, er det kun kosmetisk, for HPV-virus bliver i kroppen indtil immunforsvaret har dannet antistoffer. Det er derfor et stort problem for de smittede, at kønsvorterne kan komme igen efter endt behandling, hvilket selvfølgelig opleves som frustrerende. Hvis man har kønsvorter, kan man hjælpe immunforsvaret ved at spise sundt, undgå røg og alkohol samt få tilstrækkelig med søvn.."

Læs også artiklen : Sexologen om sex med kønsvorter

Læs mere om kønsvorter

Læs mere om kønsvorter på sexogsamfund
Læs mere om kønsvorter på netdoktor

Læs også