kærester
Kærlighed og sex

Kender du også de fem kærlighedssprog? De er en myte, mener forskere

25. januar 2024
Af Kristina Forná
Arkivfoto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Ideen om de fem kærlighedssprog har spredt sig bredt ud, og er for mange blevet en fast del af deres ordforråd, men nu anfægter forskere teorien.

Er dit primære kærlighedssprog anerkendende ord, kvalitetstid, fysisk berøring, hjælpsomhed eller generøsitet? Og stemmer det overens med din partners?

Det har du formentligt reflekteret over, snakket med din partner om og diskuteret med din omgangskreds, uanset om du er 20 eller 40 år gammel.

Teorien om de fem kærlighedssprog er nemlig vidt udbredt. Den stammer fra 1992, hvor den amerikanske radiovært og baptistiske pastor Gary Chapman skrev en bog om dem, og den har altså solgt over over 20 millioner eksemplarer.

Men nu sår forsker fra University of Toronto tvivl om, hvorvidt teorien holder stik.

Den kan i hvert fald ikke understøttes af videnskaben, lyder konklusionen i et metastudie fra det canadiske universitet offentliggjort i tidsskriftet Sage Journals for nyligt. Det skriver The Washington Post.

Forskerne har undersøgt tidligere studiers konklusioner og sammenholdt dem med de tre bærende antagelser fra teorien om kærlighedssprog.

En af antagelserne i teorien om kærlighedssprog er, at alle har et primært kærlighedssprog, men det afviser forskerne. De siger, at det derimod tyder på, at mennesker ikke har ét, men derimod vægter alle fem kærlighedssprog højt.

Derudover gør metastudiet op med forestillingen om, at der skulle være fem kærlighedssprog. De argumenterer i stedet for, at der formentlig eksisterer flere kærlighedssprog, som for eksempel støtte af din partners personlige udvikling.

Metastudiet anfægter også teoriens idé om, at hvis man har det samme kærlighedssprog, så har du også et bedre parforhold, da der ikke er empiri, der understøtter den pointe.

Gary Chapman er blevet forholdt kritikken i The Washington Post og afviser ikke, at der kan eksistere mere end fem kærlighedssprog, men han fastholder, at teorien har været en hjælp for mange par.

- Jeg mener, at alle fem kærlighedssprog er en måde, hvorpå alle kan modtage kærlighed, siger han i The Washington Post.

Læs også