Parforhold - single
Sexolog

Kære single. Tro ikke, at parforholdet er løsningen på alle dine problemer

20. juli 2022
Af Julie Jeune
Foto: HBO
Mange singler føler sig forkerte, fordi det stadig har højest status at være i et fast parforhold. Men at være i et forhold er ikke en garanti for at have et godt kærlighedsliv. Ligesom det at være single heller ikke betyder, at man lever et kærlighedsløst liv, siger parterapeut og sexolog Julie Jeune.

Kære læser, dette er en invitation til at tænke ud af boksen og sætte mere fokus på indholdet og kvaliteten i dine kærlighedsrelationer og mindre på formen.

Det handler om, hvor omgivet, elsket og støttet du føler dig i de vigtigste relationer i dit liv, uanset om denne tryghed kommer fra en partner, venner, veninder eller familie.

Der har siddet mange singler i mit terapilokale, som føler, at der er noget, de ikke lykkes med. De føler sig i en slags smertefuld venteposition og har måske kastet sig ud i en uhensigtsmæssig jagt efter en partner.

Det er kun naturligt at mærke en dyb længsel efter kærligheden og også aktivt gøre noget for at opnå den, bare man ikke gør sig selv forkert i den tid, man er alene, og tror, at en partner er løsningen på alt.

Allervigtigst er det bevidst at dyrke alle de kærlige og trygge relationer, der er i ens liv. Det er dem, som skal omgive én med kærlighed, når man er alene, og egentlig også når der er en partner.

Parforholdet og ægteskabets højstatus kan også blive et succeskriterium, som det kan føles skamfuldt at have det svært i, og utrygt at bryde ud af, for hvilken værdi har jeg så, og hvad med alle de økonomiske, sociale og følelsesmæssige faktorer, der har givet mig tryghed og identitet?

Ligesom parforholdet kan blive en sovepude for selve kærligheden, fordi man kan tro, at kærligheden giver sig selv, nu da man jo har valgt hinanden.

Hvis jeg kunne svinge min magiske tryllestav, ville jeg udviske alle de kasser og definitioner, der begrænser og værdilader vores civile status, så hvert enkelt forhold og menneske frit kan udfolde sig, uden at nogen skal føle sig forkerte, unødigt sårbare eller mindreværdige.

I stedet skal vi begynde at interessere os for selve kærligheden i vores relationer. Der er gaver og udfordringer i både alenelivet, i det faste parforhold og i alle de andre samlivsformer, der er i dag.

Nyd og dyrk kærligheden i den form, den har lige nu, i dit liv. Vent ikke på, at én kommer og fylder dig op med kærlighed, og tro heller ikke, at kærligheden er en have, der vander sig selv, når bare du er i et forhold.

Læs også