https://imgix.femina.dk/2021-08-06/hundghosting1.png
Dating

Jytte Vikkelsøe har en besked til dig, der ghoster: Lad være med at være en kujon

6. august 2021
af Bonna Haagen Pedersen
Foto: Unsplash
Bevæger du dig på datingmarkedet, har du højst sandsynligt stiftet bekendtskab med spøgelser, er blevet spist af med brødkrummer eller har prøvet at blive sat på bænken. Men hvis den dårlige opførsel skal til livs, må både røvhuller og modtagere kigge indad.

Du har datet en person i et par uger, men fra den ene dag til den anden holder vedkommende pludselig op med at svare og blokerer dig på samtlige sociale medier - uden nogen forklaring. Du er blevet ghostet.

Fænomenet er efterhånden blevet så stort, at der er podcasts, som udelukkende handler om ghosting, og den britiske forfatter Dolly Alderton har udgivet en roman med samme omdrejningspunkt.

Hvis du har ladet dine fingre swipe dig til nye bekendtskaber på dating apps, har du nok også en eller flere historier om enten at blive behandlet dårligt eller selv at være et røvhul over for en date.

Spøgelser, brødkrummer og bænkevarmere

Den dårlige behandling har mange former og navne, hvoraf et af de mest kendte begreber er ghosting.

Måske har du også oplevet begrebet "breadcrumbing". At blive spist af med brødkrummer. Det betyder kort og godt, at personen kommunikerer med sporadiske beskeder, der kun lige er nok til at holde dig interesseret, men aldrig handler på deres flirtende kommunikation.

Udover at støde på brødkrummer og spøgelser, kan man også opleve at blive sat på bænken. Den, du dater, ghoster dig, men efter et stykke tid prøver de at genoptage kontakten.

De begynder igen at sende flirtende beskeder eller forsøge at fange din opmærksomhed ved at synes godt om eller kommentere dine opslag på sociale medier. Du er blevet "benchet".

Et fælles ansvar

Femina har spurgt Jytte Vikkelsøe, ph.d. i socialpsykologi, hvordan vi undgår de kedelige datingtendenser. Jytte Vikkelsøe medvirker i podcasten "Hjerteflimmer for voksne" og er parterapeut og forfatter til bestselleren “Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte”.

- Når vi taler om, hvordan man bør undgå den dårlige opførsel, skal vi ikke kun fokusere på den, der ghoster, breadcrumber eller bencher. Det er lige så vigtigt at tale om, hvordan modtageren opfører sig. Det er jo en tovejskommunikation. Der er en, der lader sig blive dårligt behandlet, og en, der gør de her ting.

Gode råd til dig, der gerne vil stoppe med at ghoste

Her er Jytte Vikkelsøes fire trin til at kigge indad, mærke efter og konfrontere sig selv med den dårlige opførsel.

  1. Prøv at huske en gang, hvor du selv blev afvist, forladt, ghostet, sat på bænken eller spist af med brødkrummer.
  2. Husk så på, hvordan det føltes. Hvor ked af det, frustreret, skuffet eller gal blev du?
  3. Prøv at spørge dig selv, når du mærker de følelser: Hvordan ville du ønske, at vedkommende havde behandlet dig i den situation?
  4. Lov dig selv, at du altid vil behandle andre på samme måde, som du selv ønskede, at du var blevet behandlet.

Når det kommer til spøgelserne, skelner Jytte Vikkelsøe mellem to typer. Der er kynikeren, som bruger folk. Den slags spøgelse tager hovedsageligt i stedet for at give, respekterer ikke andres følelser og forsvinder pludselig, når de har fået det, de vil have.

Det andet slags spøgelse er en person, som formodentlig ikke tør være ærlig og tydelig, og derfor ser det som en nemmere udvej bare at forsvinde.

- I min verden er det en kujon. Til dig vil jeg sige: ”Tør vær ærlig. Tør vær dig selv. Det hører med til at være voksen og er respektfuldt over for andre.”

Når du oplever at støde på et spøgelse, kun at få brødkrummer eller blive sat på bænken, har der ifølge Jytte Vikkelsøe som regel været signaler, som du har ignoreret. Signaler, som vil lede hen imod den dårlige opførsel, der i en eller anden form har været til stede siden begyndelsen.

- Hvis du bliver ghostet, kan du lære en masse om dig selv ved at spørge: Hvad var det, jeg ignorerede? Og hvorfor gjorde jeg det? Var det mine længsler, forhåbninger og drømme, der gjorde mig blind for signaler, der varslede, at det her kunne ske?

Også når du oplever at blive parkeret på bænken eller kun at få krummer, kan det være en god idé at mærke efter og kigge indad.

- Hvorfor tillader du dig selv at være bænkevarmer? Hvorfor lader du dig nøjes med krummer, når du i virkeligheden ønsker mere? Tvivler du på dit eget værd?

Til alle dem, der oplever den dårlige behandling, har Jytte en kærlig påmindelse:

- Tør at være oprigtig, tydelig og ærlig om, hvem du er, hvad du ønsker, hvad du længes efter, og hvad du håber på. Du vinder absolut intet ved at skjule det.

- Det er en måde at stå ved sig selv, som er alfa og omega for, at din dating går derhen, hvor du gerne vil have, at den skal ende. Og det er uanset, om du er den, der ghoster, eller den, der bliver ghostet.

Læs også