Julie_Jeune
Kærlighed og sex

Jeg vil så gerne have et godt sexliv. Men der er altid noget, der stresser mig

2. februar 2024
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Jeg føler mig usikker og er slet ikke afslappet." Læs sexologens svar på ugens dilemma.

Spørgsmål

Jeg vil så gerne have et godt sexliv og føle mig godt tilpas i det seksuelle. Men på en eller anden måde er det altid noget, der stresser mig. Jeg føler mig usikker og er slet ikke afslappet. Hvad kan jeg gøre?

Svar

Tak for et spørgsmål, som så mange kan spejle sig i. Fordi der er så meget prestige i sex, og det alligevel ikke er noget, vi rigtig taler om, ved vi slet ikke, hvor mange der faktisk går rundt og føler sig utilpas omkring deres sexliv og dem selv som seksuelle væsener.

Jeg kan huske en øvelse, vi alle skulle lave på min sexologuddannelse: Det var at stille sig foran hele klassen og fortælle hele vores egen seksuelle historie for de andre.

Jeg tror, alle var meget nervøse for den bedrift, men det var den mest seksuelt healende oplevelse. Det viste sig, at alle bar på en masse skyld og skam og tvivl og usikkerhed. Der kom historier frem, som aldrig før var blevet fortalt, og efter den store indsigt i 26 forskellige seksualiteter og seksuelle liv kunne alle ånde lettet op og føle sig helt normale.

For sådan er det med vores sexliv: Det forventes, at det er godt, og at vi har styr på det, men samtidig har vi aldrig rigtig fået den nødvendige indsigt i seksualitetens dybder og natur.

Oveni det har sex i mange generationer været et stort tabu, særlig kvindens seksualitet. Så igen: Det er helt normalt at have det, som du har, men sådan behøver det heldigvis ikke at være. Der er så mange ting, du kan gøre for at opdage, eje og erobre dig selv som seksuelt væsen.

Husk, at du helt naturligt er et seksuelt væsen, du skal bare opdage det, tillade dig selv at være det og ikke mindst nyde det.

Nu nævner jeg nogle, men lad din egen intuition og nysgerrighed styre rejsen. Et godt sted at starte er at tale med dine veninder om jeres seksualitet og seksuelle historie. At turde at åbne op og fortælle om alt det er noget af det mest healende og befriende og vil give dig masser af indsigt.

Tag en veninde under armen, og find et godt sted at købe en dildo eller noget andet, der inspirerer dig, for eksempel i butikken Lust i København eller på klubvenus.dk.

Masturber, rør ved dig selv, og kig på dit køn i et spejl. Få en tantramassage, eller tag på et workshop, der handler om kvinders seksualitet. Følg nogle sexologer på Instagram, og lyt og læs om sex og kvindekroppen.

Du kan også downloade appen Ferly, som netop er skabt til at styrke kvinders seksuelle velvære. Alt det her handler om, at du får et forhold til din krop og dig selv som seksuelt væsen, uafhængigt af en partner.

Særligt vi kvinder har meget at erobre i at mærke os selv og vores lyst. Det gør os så stærke at dyrke vores egen seksualitet og os selv som erotiske væsener uafhængigt af en partner.

Og når du så seksuelt er sammen med en anden igen, vil du komme fra et sted, hvor du kender dig selv og har dig selv med på en helt anden måde.

Husk, at du helt naturligt er et seksuelt væsen, du skal bare opdage det, tillade dig selv at være det og ikke mindst nyde det.

Jeg synes, det er en fantastisk og smuk rejse, der er foran dig, og der er så meget selvomsorg, sanselighed og befriende livsglæde, der følger med. Held og lykke med den.

Artiklen blev udgivet i femina uge 4, 2024. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også