Julie_Jeune
Kærlighed og sex

Jeg har været min kæreste utro. Skal jeg sige det?

10. januar 2024
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Jeg har været min kæreste utro med en, jeg mødte i byen, mens min kæreste var ude at rejse." Læs Julie Jeunes svar til utroskab.

Spørgsmål

Jeg har været min kæreste utro med en, jeg mødte i byen, mens min kæreste var ude at rejse. Det var en engangsting, og der skal ikke ske mere. Men jeg har mildt sagt meget dårlig samvittighed over det.

Skal jeg sige det til min kæreste eller lade være?

Svar

Ved utroskab er én ting bedraget og bruddet på det sagte eller usagte troskabsløfte, de fleste parforhold bygger på. En anden ting er alt det, det gør ved jeres kærlighedsrelation.

For én ting er sikkert, om det bliver sagt eller ej, så er det imellem jer og vil påvirke jeres relation og din måde at være i den på. Jeg har lyst til at spørge dig, om hvordan den dårlige samvittighed allerede påvirker dig og jeres relation?

Og det er også det, der er problemet: Vi kan ikke bare feje tingene ind under gulvtæppet og lade som om, de ikke er sket.

Sagt eller usagt ligger det imellem jer og kan skabe utryghed, forvirring og afstand. Og alt det tåler kærligheden meget dårligt. Den bygger på åbenhed, ærlighed og tillid.

Derudover er der selvfølgelig den store ting, at utroskab er et voldsomt tillidsbrud. Mange undlader at fortælle deres partner om det for at skåne den anden, men de gør det kun værre for den anden.

Man er på herrens mark, når man ubevidst mærker noget utrygt uden at vide hvorfor. Hvis man derimod får klar besked, får man pludselig magten og muligheden for at handle, passe ordentligt på sig selv og bearbejde det hele.

Man får muligheden for at sige nej tak, for at trække sig, for at blive gal og sætte en grænse og for at forstå og mærke utrygheden og det dybe tillidsbrud.

Som par får man muligheden for at reparere det, der er sket, og komme ordentligt videre. Ofte er der også nogle grunde til, at man har været utro, selv om det på ingen måde undskylder det.

Så ikke at sige det er ikke at skåne den anden, det er faktisk at stille den anden endnu svagere. Så selv om der kunne være særlige undtagelser, kan du godt høre, hvad jeg mener om den sag. Vov pelsen, og sig det! Det er det mest respektfulde over for din partner.

Det er jo også en tillidserklæring og en kærlighedserklæring, at du siger det. Ved at sige det, tager du ansvar for din handling og viser, at det ikke var i orden.

Så har du i det mindste ageret i respekt for din partner på det punkt. Og det er også at handle i respekt for dig selv og de følelser og værdier i dig, der lige nu giver dig dårlig samvittighed.

Men hvad synes du? Ville du gerne vide det?

Det værste er, hvis partneren selv opdager det, det er næsten et dobbelt tillidsbrud – først at have været utro og bagefter lyve om det eller skjule det.

Nu har du muligheden for at tage ansvar for dine handlinger, for at se din partner og jeres kærlighedsforhold dybt i øjnene og starte det nye år med en ordentlig gang relationel og følelsesmæssig hovedrengøring.

Og ja, det er svært og kræver meget af os, fordi der er så meget på spil. Men der er også så meget at vinde. Vær ærlig, åbn dit hjerte, og fortæl om dig selv, og hvem ved, måske han også har noget at fortælle! Jeg ønsker dig rigtig meget held og lykke med det.

Artiklen blev udgivet i femina uge 1, 2024.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også