Julie_Jeune
Kærlighed og sex

Jeg har mistet lysten til sex med min kæreste. Selv da vi var på ferie. Hvad gør jeg?

16. november 2023
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
"Nogle gange stiller vi så høje krav til os selv og det seksuelle. Vi føler, vi skal levere og præstere noget bestemt." Læs Julie Jeunes svar om sexliv.

Kære Julie

Min kæreste og jeg har sjældent sex, fordi jeg har mistet lysten. Og nu er vi lige kommet hjem fra ferie, hvor det lå i luften, at vi skulle have sex. Men da det kom til stykket, gad jeg ikke.

Og hvis jeg ikke gider, når jeg er afslappet, og vi hygger os, hvad gør jeg så?

Kære dig

Hvordan ville det mest dovne sex se ud? Hvordan ville det være, hvis du gav dig selv lov til ikke at gide sex, ikke rigtig have lyst og være interesseret i det og så alligevel gøre dig disponibel for en eller anden form for kærtegn og for din egen og din partners nøgne krop?

Hermed en invitation til både ikke at gide sex og ikke presse dig selv og så alligevel gå ind i det erotiske og sanselige rum med din partner.

Nogle gange stiller vi så høje krav til os selv og det seksuelle. Vi føler, vi skal levere og præstere noget bestemt.

Men det seksuelle rum er og burde jo være alt andet end præstation og noget, der er planlagt på forhånd. Og når det ikke er det, er det i hvert fald let at miste lysten. Vi er jo ikke på arbejde og får løn for det.

Det skulle gerne være i en helt anden legende og lystfyldt ånd. Så måske er der nogle gaver i din ikke giden sex. Prøv at udforske det sanselige og erotiske, uden overhovedet at skulle levere noget bestemt.

I kan aftale, at I tager 10 eller 21 dage, hvor I hver dag skal være bare en smule nøgne, erotiske og sanselige sammen, men uden at det må føre til samleje, penetration og orgasmer. Bare lidt dovent og ugideligt røren ved hinanden.

Hvad kunne du lige være med til af bare små ting? Må din partner kysse dig dybt? Kærtegne dine bryster? Give dig tre minutters oralsex? Ligge i ske med dig?

I kan også bare ligge og kigge hinanden i øjnene, kærtegne hinanden lidt og sige noget, I elsker ved hinandens kroppe, og hvad I særligt elsker, den anden gør? Alt gælder. Og hvis det så alligevel skulle ende med at føre til mere, er det okay, men hovedreglen er, at det ikke skal.

Det kan godt være, det bliver lidt hårdt for din partner, men der vil være gaver for alle par i at skrue helt, helt ned for tempoet og præstationen og huske at være meget mere sanselige sammen, uden at det skal føre til sex.

Det bliver ofte alt for meget fuld pakke penetrationssex eller slet ikke noget. Som om alt det andet ikke gælder. Og så bliver der pludselig lang vej hen til sex, for vi er jo ikke robotter, der bare tændes ved at trykke på “tænd” knappen.

Det betyder også, at manglende lyst let bliver en ond cirkel. I lange forhold lader vi ofte bare tingene gå deres egen gang, både hvad angår den fysiske og følelsesmæssige intimitet. Det bliver sådan lidt ”hovsa, vi er slet ikke intime mere”.

Det kan et par klare i noget tid, men det kan skille dem ad på den lange bane, uden at det var det, de ønskede.

Så længe leve verdens mest dovne og ugidelige sex, det er et sted at starte, og måske slet ikke noget dårligt sted!

Artiklen blev udgivet i femina uge 44, 2023.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også