Det kan være nemt nok at brokke sig over alt dét i ens liv, der ikke fungerer. Men hvad er det egentlig, man vil have i stedet? Læs denne uges indspark fra forfatter og foredragsholder Jakob Olrik.
Kærlighed og sex

Jakob Olrik: Tør du tænke skævt og anderledes?

7. januar 2015
af Jakob Olrik
foto: Privat
Hvad blev der lige af medmenneskeligheden, lidenskaben og lysten? Hvad blev der af den skæve tankegange, de vilde idéer, og vi-er-dem-de-andre-ikke-vil-lege-med? Sådan spørger Jakob Olrik i sin nyeste blog. Læs med her …

Man snakker så meget om vækst nu til dags. Vækst i økonomien, vækst i arbejdsstyrken, vækst i alt der kan pumpes op. Vi skal "vækste" os ud af problemerne, simpelthen.

De unge skal skynde sig videre fra uddannelse til uddannelse uden at stoppe op og tænke over tingene. De skal overleve, de skal følge med udviklingen.

Jakob Olrik: Det har vi lært af Fifty Shades

OM JAKOB OLRIK

Jakob Olrik blev for alvor kendt i programserien "I seng med DR2". Herefter gik det stærkt som fast sexekspert i "Go´ Morgen Danmark" (sommeren 2010), debattør og klumme skribent for Politiken og EB.

Tidligere har han været med til at etablere og været rektor for sexologuddannelsen samt kognitiv parterapeutuddannelsen, der begge stadig har til huse i Wildersgade i København.

I 2010 udkom hans første bog "Mer´og bedre sex". Og 2013 bogen "Kvinde, kend din mand".

I starten af 2015 skyder han hul på sin store Danmarksturne med navnet "Kvinde, kend din mand".

Det siger alle de kloge jakkesæt, der styrer landet med regneark-tankegang.

Så slap dog lige lidt af!

Slap dog af med al den vækst! Jorden er ved at gå til på grund af rovdrift og vækst. Mennesket er ved at knække sammen af stress! Hvad pokker blev der lige af de gamle værdier fra højskolesangbogen?

Taberne
Nu til dags snakker man også hele tiden om taberne, det er dem på kontanthjælp. De laver ikke nok. De skal i sving. Det er et kæmpe problem, at vi ikke kan tvinge alle de syge, anderledes, mærkelige og skæve ud i regulært fuldtidsarbejde. De må rette sig ind, de skal straffes.

For pokker, kineserne ånder os lige i nakken. Alle må ud og knokle på den gode gammeldags måde, så vi alle kan forbruge endnu mere og holde hjulene i gang. Dét er løsningen på alle problemer. Dét er svaret på alt. Vi må alle stramme ballerne, for ikke at ende som tabere hele bundtet.

Men undskyld. Hvor er det liiiige vi er på vej hen?

>> Kom med til Jakob Olriks seneste foredrag "Kvinde, kend din mand". Det kommer hele landet rundt! Læs mere her

At leve
Prøv at hør; nogle lever uden at have fuldtidsarbejde, andre har arbejde uden at leve.
Skal vi ikke kæmpe for de gode værdier i stedet for at tro, at tempoet bare skal sættes op hele tiden? Hvad blev der lige af medmenneskeligheden, lidenskaben og lysten? Hvad blev der af den skæve tankegange, de vilde idéer, og vi-er-dem-de-andre-ikke-vil-lege-med?

Jeg tror simpelthen, at vi er i gang med at skamvride vores samfund. Helt ærligt; at sende så mange som muligt ud på en skodfabrik, der masseproducerer ubrugeligt lort, gavner da hverken det enkelte menneske eller samfundet på lang sigt. Det er da ikke løsningen.

Dét er et vækst-helvede, og det ér afprøvet … det kom der ikke noget godt ud af!

Kreativ stolthed
Læg lige mærke til, at når vi rejser til udlandet og blærer os over, at vi kommer fra Danmark, så fortæller vi folk om fristaden Christiania, om H. C. Andersen og Den lille havfrue, om Michael Laudrup og om dronningen (der laver papirklip). Vi bryster os af kreative mennesker! Vi hylder kreativiteten og lidenskaben!

Hvorfor så ikke stole på, at det er dén vej, vi skal gå, i stedet for at gå vækstvejen og stress-jakkesæts-vejen? Hvorfor ikke stole på den økologiske tankegang? Hvorfor ikke tænke balance frem for vækst? Hvorfor ikke stole på, at vi kan gøre tingene på vores egen anderledes skæve skøre og kreative måde?

Frygt
I stedet stormer vi alle af sted i hæsblæsende tempo i angst for ikke at tjene nok, i frygt for ikke at samle nok penge ind til alderdommen og klare os godt nok. Lad os dog stoppe op og spørge os selv; gider jeg leve på den hér mekaniske måde? Gider jeg være med til at smadre den her jord med al det tåbelige forbrug? Vil jeg gå på kompromis med mine værdier og normer? Hvad er det, jeg elsker at gøre, og hvad får mig til at føle mig i live?

Lad os snakke om livet og om værdierne. Hvor skal vi hen, du?

Jeg er SÅ træt af jakkesættene og deres regneark.

JEG stoler på den gode skæve danske tankegang! Den finurlige danske drømmer, som digteren Poul Henningsen også beskrev:

"Tro ikke på, at 'sådan noget kan man ikke'.
Stol på, at dine drifter er noget værdifuldt.
Ryd dig en plads i samfundet, hvor du helt kan være dig selv.
Og bliv også derigennem noget, for dem du holder af.
Tør du ikke?
Jo du gør."

Poul Henningsen

Kærligst,
Jakob

Læs også