Det kan være nemt nok at brokke sig over alt dét i ens liv, der ikke fungerer. Men hvad er det egentlig, man vil have i stedet? Læs denne uges indspark fra forfatter og foredragsholder Jakob Olrik.
Kærlighed og sex

Jakob Olrik: Jul – når glansbilledet er væk

23. december 2014
af Jakob Olrik
foto: Privat
Engang var julen en fastgroet tradition i familiens skød, et form for glansbillede med duft af gran, englesang og glimmerdrys, der dalede ned på den lykkelige familie. Måske. Men sådan er det ikke længere, mener Jakob Olrik.

Engang var julen en fastgroet tradition i familiens skød, et form for glansbillede med duft af gran, englesang og glimmerdrys, der dalede ned på den lykkelige familie.

Jeg ved ikke, om det nogensinde har været sådan, jeg ved ikke, om nogen mennesker overhovedet har oplevet, at julen var som et glansbillede.
Men sådan er det i al fald ikke mere.

>> MØD JAKOB: Jakob Olrik starter en ny turné op i januar. Se her, hvornår han kommer til din by

Sammenbragte børn
Rammerne er de samme: Juletræ, mad syltet ind i fedt og fyldte kræmmerhuse. Men de medvirkende har forandret sig siden sidste jul: Storesøster er blevet single (igen-igen), lillebror er skredet fra konen til fordel for en yngre pige, som han absolut skal have med juleaften (selvom de kun har været kærester i 2 måneder), storebror har hele den sammenbragte familie af papbørn med, tante er gået ned med stress og er sygemeldt og mor og papfar står midt i en skilsmisse, men smiler hysterisk!

Og det hele er jo egentlig herligt nok. Det er jo hjerternes fest! Men kan vi acceptere at glansbilledet er gået op i røg?

Opløsning?
Julen er pludselig blevet en foranderlig ting. Hver jul er forskellig. Næste jul er de fleste i familien rejst væk. Julen efter er alle singler og holder jul hver for sig. Næste jul igen bliver alle sammenbragte familier samlet …

Familien og juletraditionerne fra før 1950 er i opløsning. Vi prøver at holde fast i idealerne, men det kan være lidt svært: Svigerfamilien kræver vegetarmad juleaften, nogle gider slet ikke dukke op, fordi de boycutter familien eller er taget på yogalejr og børn er der ingen af, fordi de holder jul hos deres andre forældre. Hey, er det hele i opløsning?

>> Læs også: Skilsmisse og kul - få psykologens råd til, hvordan du kommer igennem

Mangfoldighed
Nej. Det hele er fint nok. Det er bare lidt anderledes. Men kan vi leve med det? Kan vi droppe glansbilledet af, hvordan en RIGTIG jul skal være? Kan vi være til stede med dem, vi nu fejrer jul med og nyde tingenes tilstand, som de er, frem for at lide inden i, fordi ideal-drømmen om jul ikke svarer til virkeligheden?
Julen før 1950 bragte familien sammen (tror vi). Julen anno 2014 er én stor omgang sammenbragte familier og sammensatte arrangementer. Og hva' så?

Lad os for pokker få det bedste ud af julen! Det er hjerternes fest. Lad os droppe forestillingen om den perfekte jul, for den eksisterer ikke og har måske aldrig gjort det.
Lad os nyde mangfoldigheden. Foranderligheden. Og nyde at møde nye mennesker i familien.

Glædelig jul,
Jakob

Læs også