g-punkt
Kærlighed og sex

Hvorfor kan kun nogle kvinder finde deres g-punkt?

2. marts 2018
af Sara Skaarup
Foto Panthermedia
Mange kvinder – og deres kærester – har søgt efter en magisk knap i kvindens indre uden held. Sexolog Sara Skaarup ser nærmere på den gådefulde erogene zone, g-punktet.

Kan du finde dit g-punkt?

Da jeg var teenager, var der ingen, der talte om g-punktsorgasmer – men efter at jeg er blevet voksen, skal jeg da lige love for, emnet har fået opmærksomhed.

Jeg var vel i 20’erne, da jeg første gang læste om, at der fandtes et magisk punkt oppe i kvindens skede sådan ca. en pegefingers længde inde og op mod navlen, og at det var et helt fantastisk sted at blive rørt. Jeg ledte. Jeg kunne sgu ikke finde noget. Altså, der var da steder derinde i dybet, som var mere behagelige end andre at trykke på, men ”et tydeligt, lille riflet felt eller forhøjning” på angivne sted, nej, dér måtte jeg melde pas. Senere fik jeg så en kæreste, der til min overraskelse i hvert fald identificerede et eller andet, der var endog meget nydelsesfuldt deroppe. Men se, hvad det var, kunne jeg jo ikke.

Som nogle sikkert er bekendt med, er g-punktet opkaldt efter den tyske gynækolog Ernst Gräfenberg, der var den første til at hævde, at der foregik noget særligt på netop det sted i vagina. Han kaldte nu bare stedet ”en erotisk zone på vaginas forreste væg langs urinrøret” og fik først efter sin død g-punktet opkaldt efter sig.

Det er ca. 60 år siden. Men i den mellemliggende tid er forskerne alligevel kommet i tvivl, særligt de sidste 10 år har eksperter debatteret livligt, selv om de fleste mennesker efterhånden er overbeviste om, at g-punktet findes, og man kan købe mange forskellige bøger om emnet. Er der et særligt punkt dér for alle kvinder, eller er det opspind? Kan det bevises?

LÆS OGSÅ: G-punkt og andre erogene zoner

Beviset findes ikke

Fortalerne sagde selvfølgelig stadig ja, og det samme gør formentlig alle de kvinder, som nyder at blive stimuleret i området – hvad enten det så giver dem orgasme eller ej.

Nye undersøgelser taler dog for det modsatte. For eksempel undersøgte nogle bristiske forskere for otte år siden 1.800 kvinder, og de fandt ikke det fjerneste bevis på, at der fandtes et g-punkt. Heller ikke da nogle andre forskere sidste år omhyggeligt obducerede ligene af 13 kvinder, og særligt kønsorganerne, kunne de finde punktet. Så tror da pokker, mange kvinder også har svært ved at finde det!

Skal man tro forskerne, så findes der altså ikke noget specielt g-punkt i den forstand, at det er et selvstændigt organ eller en ”knap”, man skal kunne identificere på det pågældende sted.

Samtidig ved vi, at der inde i skeden, på skedevæggens forside, hos mange kvinder er et område, som giver stærk seksuel respons ved tryk. Hvorfor? Formentlig fordi det faktisk er klitoris, man stimulerer!

Klitoris er jo, ved vi i dag, ikke bare en tap udenpå, men et stort, indre organ. På visse steder ligger den indre del af klitoris tæt på skedens inderside, hvilket gør det let for nogle kvinder at stimulere den inde fra skeden – hvad enten de véd, det er det, de gør, eller ej.

Så noget foregår der altså: G-punktet kan altså meget vel være det sted, hvor den indre klitoris er nemmest at nå.

Alle kvinder er forskelligt skabt, og selv få centimeter kan gøre en forskel i denne følsomme region. Det kan måske forklare, at det aldrig lykkes nogen kvinder – og deres partnere – at lokalisere det forjættede g-punkt. Så er organerne formentlig bare lidt anderledes placeret i dybet i forhold til hinanden. Man kan prøve sig frem fra forskellige vinkler, men brug ikke for meget tid på jagten: Heldigvis sidder den ydre del af klitoris jo stort set samme sted på alle.

LÆS OGSÅ: Den ultimative guide: Sådan finder du g-punktet

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også