https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/marts/mandetyperprim.jpg
Kærlighed og sex

Hvilken type er din mand?

21. marts 2014
af Ulla Hinge Thomsen, på baggrund af interview med parterapeut Martin Østergaard. Redigeret til web af Malene Fich Weischer
Foto: Shutterstock.
Undrer du dig nogen gange over, hvordan du kan trænge i gennem til din mand? Se, om du kan finde ham under de seks moderne mandetyper og lær, hvordan I får kommunikationen til at fungere.

"Din mand har lige så mange og veludviklede følelser, som du har. Han har lige så meget på spil og i klemme, det kommer bare ikke op til overfladen. Heller ikke selv om du spørger ind til det - og måske ikke engang hvis han spørger sig selv," siger Martin Østergaard, parterapeut og forfatter til bestselleren "Vejen til mandens hjerte" og den selvbiografiske bog "Lige nu har jeg det godt", der handler om de trængsler, han selv har haft med parforhold.

Nedenfor ser du seks typiske mandetyper - og hvordan du bedst tackler dem i et parforhold, hvor du til tider har svært ved at greje din partner:

1. Den kommunikerende mand

Motto: "Jeg er i kontakt med mine følelser."

Sådan er han: Han har sandsynligvis tilbragt meget tid sammen med kvinder, måske helt fra barndommen. I hvert fald har han lært at mærke og formulere følelser, og han er derfor god at snakke med og kan forstå mange af dine følelser. Han tiltrækker ofte lidt drengede kvinder, fordi han har noget, de selv mangler.

Din udfordring: Nogle gange har han en mere veludviklet femininitet, end du selv har, og du kan komme til at føle dig lidt maskulin sammen med ham. Han kan også blive meget psykologiserende og være for meget "ovre i dig", så du skal høre på sætninger som: "Jeg tror, du gjorde sådan til festen, fordi du blev lidt utryg...". Irriterende!

Sådan når du ham: Nyd hans forståelse, og lad dig inspirere af ham, men sørg for, at der bliver sat tid af til, at I også kan snakke om dig. Sig: "Nu skal vi snakke om mig de næste 15 minutter," og sørg for, at han ikke afbryder dig.

2. Den tavse mand

Motto: "Kan jeg ikke bare få lov at være i fred?"

Sådan er han: Han er tavs og indelukket, men også rolig, og du ved, hvor du har ham. Måske har han haft forældre, der var meget reserverede, eller de har omvendt fyldt så meget, at der ikke var plads til ham. Han vil tiltrække udadvendte, velformulerede og foretagsomme kvinder, der har brug for nogen at beskytte og sætte retning for.

Din udfordring: What you see is what you get. Du skal ikke regne med, at han åbner sig yderligere. Det kan være dybt frustrerende, når den første forelskelse er dampet af.

Sådan når du ham: Mød ham dér, hvor han føler sig hjemme - tag med til rollespil eller ud at fiske. Typisk vil han tale om følelser ved at tale om noget andet, så bliv god til at få næring fra ham som en orkidé: Ikke ved at blive vandet, men ved at suge fugten i luften.

3. Den ny-maskuline mand

Motto: "Jeg æder livet råt - grrr!"

Sådan er han: Den ny-maskuline mand har læst sit Euroman og trykker sig selv og sin ur-maskulinitet af - uden pis! Han er sjov, underholdende og inspirerende og tiltrækker typisk en kvinde med dybde, én som gerne vil have noget mere - alt ved ham er nemlig "mere".

Din udfordring: Hans mange projekter er udtryk for, at han i virkeligheden har lidt svært ved at finde sig selv og prøver at skabe identitet gennem harpunfiskeri ved nattetide eller dyre veteranbiler. Han er selvoptaget og bader sig i folks opmærksomhed, også din.

Sådan når du ham: Nyd hans charme og det sociale liv, han skaber for jer, og lær at acceptere, at du trækker læsset, mens han er på vildsvinejagt i Polen. Dyrk dit eget netværk, og vær klar over, at du nok ikke kommer helt ind på ham.

4. Den træningsfikserede mand

Motto: "Højere, længere, hurtigere."

Sådan er han: En helt almindelig, moderne mand, som gerne vil være dygtig, men ikke har haft den succes på arbejdsmarkedet, han havde regnet med. Nu savner han noget i sit liv, og træningen er en måde at opnå det på, for den er nem at styre.

Din udfordring: Han går i bad med sin cykel, når han kommer hjem kl. 11 om aftenen. Med andre ord: Han bruger rigtig meget tid på træningen, og den tid går fra dig. Det kan også tage overhånd, så han presser sig selv for langt.

Sådan når du ham: Ros ham for, at han brænder for sin sport. Hvis du hakker på ham, bruger han bare endnu mere tid på træningen, fordi han skal bruge den første tid på at have dårlig samvittighed. Se det som
en gave, at du får tid til dig selv.

5. Den tæmmede mand

Motto: "Hvad synes du?"

Sådan er han: Den tæmmede mand er så optaget af at gøre sin kvinde tilfreds, at han har lært sig at tale om følelser og altid er parat til at gøre, hvad du synes. I starten vil du sikkert føle dig usigeligt heldig over at have mødt en mand, der i den grad forstår dig, men i længden vil du finde det problematisk, at han aldrig siger, hvad han mener.

Din udfordring: Det kan være svært at læse ham, og det er irriterende og tomt at få ret af én, der måske slet ikke mener det.

Sådan når du ham: Sig: "Du bestemmer!", når han alt for ofte spørger: "Hvad synes du?" På den måde tvinger du ham til at tage stilling. Hvis du mærker, at han egentlig er mere sammen med dig, end han har lyst til, så afbryd selv samværet indimellem.

6. Dele-faren

Motto: "Jeg vil gøre alt for mine børn."

Sådan er han: Han er på mange måder, for han er jo ikke en type, men et vilkår i det moderne samfund. Fælles for delefædrene er dog, at deres børn er en del af dem, og det piner dem usigeligt, hvis du ikke kan lide deres børn eller ikke kan enes med dem.

Din udfordring: Det er svært at elske andres børn - eller blot at integrere dem i sit liv. Nogle delefædre forsvinder helt ud af drift, når de har deres børn, og glemmer alt om deres kvinde fra det ene øjeblik til det andet. Samtidig kan du selv synes, at du "burde" kunne rumme situationen mere voksent, end du gør. Det kan være svært at rumme!

Sådan når du ham: Omtal altid hans børn positivt, også når han selv kritiserer dem. Sig din mening en gang imellem, men vælg dine kampe med omhu og altid med fokus på, at det er nogle søde børn. Dyrk dig selv og dine egne interesser, hvis det bliver for tungt at være sammen med ham og børnene.

Læs også: Test dig selv: Er du særligt sensitiv?

Læs også: Sådan bliver du bedre til at forstå din mand

Knas i parforholdet?

Få et par gode råd fra parterapeut Kickan Andersen. Det foregår pr. mail og koster kun 250 kr.

Læs også