https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2014/marts/mandprim.jpg
Træning og kost

Sådan bli’r du bedre til at forstå din mand

17. marts 2014
af Ulla Hinge Thomsen, redigeret til web af Malene Fich Weischer
Foto: Shutterstock
Din mand har ingen følelser. Det kan i hvert fald virke sådan, når han sidder dér ved computeren eller flygter ud ad døren for at spille fodbold. Men faktisk er han ved at flyde over af følelser – du skal bare lære at læse dem rigtigt.

Hvorfor er det altid kvinden i forholdet, der skal mærke efter, holde øje med og sørge for, at kærligheden næres og udvikler sig? Kvinden, der gang på gang tager initiativ til at snakke, når parret er ved at glide lidt fra hinanden følelsesmæssigt, eller der er gået sovs og kartofler i sexlivet?

Uanset hvor meget vi forsøger at optimere vores parforhold, er det, som om mændene altid er underligt træge i deres reaktioner. Indimellem kan det næsten virke, som om mænd slet ikke har følelser - ja, som om de nærmest er ligeglade med kærligheden. Men er det virkelig rigtigt?

VEJEN TIL MANDENS HJERTE

  • Køb Martins Østergaards populære Bestseller som E-bog.
  • Pris kun 84,95

"Din mand har lige så mange og veludviklede følelser, som du har. Han har lige så meget på spil og i klemme, det kommer bare ikke op til overfladen. Heller ikke selv om du spørger ind til det - og måske ikke engang hvis han spørger sig selv," siger Martin Østergaard, parterapeut, forfatter til bestselleren "Vejen til mandens hjerte" og den selvbiografiske bog "Lige nu har jeg det godt", der handler om de trængsler, han selv har haft med parforhold.

Sig du kan li' mig

Det gælder for eksempel behovet for at blive bekræftet i forholdet. Hvor du som kvinde oplever, at han bekræfter jeres kærlighed ved at lytte og tale med dig om problemerne, har manden brug for at føle, at du synes, han er verdens mest vidunderlige.

"Hele mandens kultur handler om at være god, skrabe sammen og beskytte nogen. Det gør han bedst, hvis han har fornemmelsen af at være fantastisk," siger Martin Østergaard. Faktisk er hans behov for bekræftelse endnu større end dit.

"Kvinder er meget verbale og har tit tæt kontakt til venner, familie og børn. Derigennem får de automatisk en masse bekræftelse. Det får mænd ikke på samme måde, så de er afhængige af, at deres kærester eller koner siger: 'Du er en rigtig god far, en skøn kæreste og en dygtig fodboldtræner.' Det er vi mænd virkelig suckers for, i meget højere grad end vi vil være ved," siger Martin Østergaard.

Netop det med at "være ved" er tricky. For selv om manden har brug for bekræftelsen, er det samtidig et behov, han meget nødig vil indrømme, han har.
"En del af det at være stærk er jo netop at give udtryk for, at man ikke rigtig har brug for den ros. En mand kan ikke bare begynde at fortælle, at han savner bekræftelse, for så skal han mærke sit savn, og han har ikke lyst til at være ked af det foran sin kone. Det får ham til at føle sig lille," siger Martin Østergaard.

Men hvis han slet ikke siger noget, hvordan skal vi så finde ud af, hvornår mændene savner vores søde ord?
"Når en mand holder op med at se dig ind i øjnene og trækker sig fysisk fra jeres samvær, er det ofte, fordi han ikke føler sig god nok. Tit bliver han også irritabel, men hvis du spørger ham, om der er noget galt, vil han sige: 'Nej, nej ...' Så drop spørgsmålene og fortæl ham i stedet, hvad du sætter pris på ved ham, eller hold om ham - også selv om du er irriteret over hans opførsel. Så kan det godt være, han ikke reagerer med det samme, men du kan være sikker på, at det buldrer af følelser inde i ham," understreger Martin Østergaard.


> Læs også: Er du faldet for en psykopat? Tjek kendetegnene her

Verdens heldigste mand

Kommer det som en overraskelse, at din tavse eller irritable mand i virkeligheden savner at høre, hvor skøn, dygtig og stærk han er? Så skal du vide, at han inderst inde føler sig som verdens heldigste mand, fordi han har dig.

"De fleste kender det med at have en kæreste, der er helt vildt smuk, rig eller klog og tænke: Er jeg overhovedet god nok til det her? Det kan man både føle sig stimuleret og skræmt af, og jeg tror, mange mænd i virkeligheden er dødbange for at miste deres kæreste, men ikke får det sagt," siger Martin Østergaard.

I det hele taget døjer mænd i lige så høj grad som kvinder med spørgsmålet om, hvorvidt de er gode nok, lækre nok, elskede nok. De formulerer det bare ikke sådan.

"Mænd bruger måske ikke et abstrakt begreb som 'selvværd', men mærker mere efter, om de har glæde, kraft og overskud. Det betyder vildt meget for en mand at være, hvor energien er god," siger Martin Østergaard. Desværre kommer vi kvinder ofte til at bryde mandens selvværd ned, når vi i bedste mening påtaler de få ting i forholdet, vi ikke er helt tilfredse med.

"Kvinden tænker tit: Han ved jo, jeg elsker ham, så det behøver jeg ikke at sige. Jeg fortæller i stedet, hvad der mangler, for så har han de bedste forudsætninger for at gøre det bedre ... Men sådan fungerer manden ikke. Han føler sig bare intimideret og oplever det som kvindens forsøg på at nakke ham," siger Martin Østergaard.

Drop snakken

Og det er lige præcis her, det ofte går galt. Når vi står der med alle vores gode intentioner om at få snakket ud, så vi kan komme videre i vores forhold, og manden flygter ind bag skærmen eller ud på golfbanen. Så tror vi, han er ligeglad. Det er han ikke. Han er på vild flugt fra en situation, der får ham til at føle sig lille.

"Kvinders yndlingsværktøj er kommunikation, men det har en meget lav succesrate over for mænd. Selve situationen at sidde og tale sammen er for en mand forbundet med at stå skoleret og føle sig som en lille dreng igen. Det skyldes, at kvinder er meget mere trænede i at være til stede følelsesmæssigt og har et helt andet ordforråd om følelser, som han ikke kender, og som får ham til at føle sig forkert," siger Martin Østergaard.

Parterapeuten slår i stedet et slag for den nonverbale kommunikation:
"Tit er det meget mere forløsende for en stemning, at du går hen og holder om ham bagfra, lægger dit hoved ind mod ham og kysser ham på armen. Dermed signalerer du: 'Selv om vi har en konflikt, føler jeg mig stadig forbundet med dig.' Kan du virkelig ikke komme af med dine frustrationer uden at sætte ord på, så giv ham et forvarsel om, at I skal tale sammen på fredag klokken 16, så han kan forberede sig. Og undgår han aftalen, så giv ham i stedet problemet på skrift."

"Send ham en mail, hvor du skriver, at du er glad for ham og elsker ham, men at der lige er en enkelt ting, du gerne vil tage fat i. Så taber han ikke ansigt på samme måde," foreslår Martin Østergaard.

> Læs også: Nyskilt mand: Dét burde jeg have gjort

Hold fast i dig selv

Rose, selv om man er sur. Tie stille, når man har lyst til at tale. Pyh, sidder du også med en rundtosset fornemmelse af at skulle slå knuder på dig selv for at nå ind til din mand? Du har ret. Mænd og kvinder HAR fundamentalt forskellige måder at gå til kærlighed og konflikter på - også selv om der både findes mænd, som gerne vil snakke vrangen ud, og kvinder, der helst er fri. Hvis vi skal nå hinanden, er vi nødt til at give noget andet, end vi har lyst til selv at få. Det er svært - for både kvinder og mænd. Så brug din viden om manden klogt - og med måde.

"Det er vigtigt at holde fast i sig selv og ikke lave alt for mange strategier og alt for meget list. Man skal sige, hvad man gerne vil have, og hvad man ikke vil finde sig i. Og så skal man ikke give op, men prøve at trænge igennem igen og igen," siger Martin Østergaard.

Læs også