Hvem har retten til vennerne efter skilsmissen?
Kærlighed og sex

Hvem har retten til vennerne efter skilsmissen?

17. juli 2017
Mandag, 17. juli 2017 - 12:54, (udgivet første gang oktober 2014) - af Gitte Holm. Foto: Panthermedia
Hvem får myndighed over vennerne efter skilsmissen? En problematik, som både skilsmisseramte par og deres fælles venner står overfor i kølvandet på en skilsmisse.

Står du midt i en skilsmisse eller har du været igennem en, vil du måske kunne nikke genkendende til, at der ramler en lavine af uheld ned over dig. Økonomisk skal I frigøre jer fra hinanden, ting og sager skal deles, måske der er børn involveret - og så er der vennerne. Hvem der får hvad, er ikke altid en lige nem sag.

LÆS OGSÅ: Sådan tackler du skilsmissen - få råd til den svære tid

Når ens liv bliver ændret gennem en skilsmisse, sker det ofte, at man forsøger holde fast i noget genkendeligt, og her kan vennerne blive det rare, trygge og genkendelige, der er tilbage. Ifølge Maj Wismann, der er sexolog og parterapeut, er det nemlig det genkendelige liv og en fælles historie, man bevæger sig væk fra, når man indgår skilsmisse.

- Det, som man først og fremmest giver slip på, når man skilles, er den fælles historie og det liv, man har haft sammen. Det er der ikke andre vidner til end jer, og netop denne form for tryghed er også det, der gør, at mange vælger at blive i parforholdet, siger Maj Wismann.

Ingen lov om vennerettigheder

Mens der er regler for bodeling og forældremyndighed, er der ikke nogen regler for, hvilke venner der tilhører hvem. Vennerne bestemmer selv, og det kan være svært både for det tidligere par såvel som vennerne, der lige pludselig står i midten.

- Der er ikke nogen regel, når det gælder vennerne, men man må være klar over, at det er dem, der træffer valget - og ikke parret selv. Der vil ofte blive taget parti fra vennernes side, hvis den ene part f.eks. har været utro. Men er parret gået fra hinanden i fred og fordragelighed, er der som regel ikke problemer med deling af vennerne, siger Maj Wismann.

LÆS OGSÅ: Få rådene til hvordan I finder tilbage til hinanden efter utroskab - se hvordan her

Droppet af vennerne

Lige så meget fejde der kan være over, hvilken af parterne der får hvilke venner, lige så sårende kan det være, når en fælles ven tager parti og dropper den ene part i forholdet. Her handler det ifølge Maj Wismann om, at man selv må tage initiativ til at få venskabet tilbage - på nye præmisser vel at mærke.

- Hvis du bliver såret, fordi du ikke længere hører fra jeres fælles venner, så kontakt dem, og sig, du savner dem. Anerkend, at de måske føler, de bør være loyale for din eks, men gør klart, at du ønsker et venskab med dem - ikke at de skal være som lus mellem to negle. Tænk på, at det ikke nødvendigvis er nemt for dem, og lov dem, at du ikke vil sige noget negativt om din eks, som jo også er deres ven.

Læs også