Guide til orgasme
Kærlighed og sex

Guide: Sådan får du flere og bedre orgasmer

af Redaktionen 16. marts 2020
foto Shutterstuck
For mange er orgasmen højdepunktet i akten, men det er langt fra alle kvinder, der er i stand til at nå det pirrende klimaks. Vi guider dig til at få orgasme.

Franskmændene kalder en orgasme for 'den lille død', og det pirrende klimaks er da også en nærmest guddommelig følelse med stor betydning for de fleste, der dyrker sex.

Men det er langt fra alle kvinder forundt at kunne få en orgasme. 

LÆS OGSÅ: Sprøjteorgasmer, g-punkter og udløsning: Bliv klogere på orgasmen

Det sker der i kroppen, når du får orgasme

En orgasme er rent fysisk en række hurtige, hyppige muskelsammentrækninger i bækkenmuskulaturen og muskulaturen omkring kønsorganerne.

Det skaber en følelse af velbehag i underlivet og i hele kroppen. Lige inden og efter en orgasme sker der tydelige forandringer i hele kroppen; vejrtrækningen bliver hurtigere, pulsen stiger, og centralnervesystemet sender nydelsessignaler til hjernens belønningscenter.

En orgasme varer typisk et sted mellem tre og tyve sekunder. Ofte vil kvinders orgasme vare længere end mænds, og nogle kvinder oplever endda, at de kan få flere orgasmer lige efter hinanden.

Når kvinder får orgasme, udskilles hormonet oxytocin - også kaldet kærlighedshormonet. Det giver os lyst til mere og gør, at vi knytter bånd til vores partner.

LÆS OGSÅ: Det vidste du ikke om orgasmen

3 tip til at få orgasme

Kvinde kend din krop. Ikke alle kvinder er nødvendigvis i stand til at få orgasmer, men det hjælper at øve sig på det – f.eks. ved at masturbere selv, så du lærer din krop og dine følsomme punkter at kende.

Få styr på åndedrættet. Det er vigtigt at have styr på åndedrættet, hvis du vil opnå orgasme. Du kan forsøge dig med vejrtrækningsøvelser, hvor du trækker vejret helt ned i maven. Læg hænderne på maven, så du kan mærke, om luften når helt derned. Træk vejret gennem munden under akten - det styrker lysten. Jo hurtigere du trækker vejret, jo hurtigere når du klimaks. 

Lad være at fokusere på orgasmen til at begynde med. Forsøg at fokusere på noget andet til at begynde med. Centrer i stedet dine tanker om, hvad der føles rart, og fortsæt så med det. Prøv dig frem, indtil du finder det, du allerbedst kan lide. Hvis du har en partner, så vær åben omkring, hvad du kan lide. Sig det højt, og prøv det af.

De 7 forskellige orgasmetyper

Mens mænd 'kun' kan opnå 5 typer af orgasmer, kan kvinder opnå flere - faktisk hele 7 orgasmetyper:

Klitoris-orgasme: En intens en af slagsen, som opnås ved stimulation af klitoris

Vaginal orgasme: Opnås ved stimulering af en kombination af skedeåbning, G-punkt, livmodermund og klitoris under penetrering. Giver en stærkere følelse af orgasmen end klitorisorgasme.

Anal-orgasme: Opnås ved anal- og klitorisstimulering.

Sprøjteorgasme: Forbeholdt de få - ca. 10 procent af kvinder sprøjter før, under eller efter sex.

Multiorgasme: En serie orgasmer, der kommer som perler på en snor, uden at man behøver at stimulere imellem orgasmerne.

Kombinations-orgasme: Flere typer af orgasmer på én gang. En meget stærk og intens oplevelse. Kaldes også totalorgasme eller rock'n'-roll-orgasme.

G-punkts-orgasme: Opnås ved at stimulere G-punktet, som ligger mellem blæren og skeden.