https://imgix.femina.dk/2021-06-02/pressefoto-esben-svane_.jpg
Kærlighed og sex

Esben og Ihan var nødt til at lyve, hver gang de var sammen: ”Det var en blanding af at leve i en lykkerus og frygt”

2. juni 2021
af Sofie Guldager
Foto: PR
Esben Svane mener, det er en menneskeret at få lov til at være sammen med den, man elsker, men det var det ikke, da han forelskede sig i trommeslageren Ihan Haydar. Vejen til accept fra hendes familie var lang og hård.

Trommestikkerne flyver hen over hendes hoved. Hun smiler og fyrer den af den af på scenen til Dansk Melodi Grand Prix. På tilskuerrækkerne sidder Esben Svane og får med det samme øje på den smilende pige på trommer.

Han kigger over på sin ven, der sidder ved siden af og spørger: ”Hvem er det på trommerne? Fuck, hun er nice!”

Året er 2012, og Esben Svane skal selv ind på scenen i pausen og spille trommer med bandet A friend in London, som vandt Melodi Grand Prix året før.

Men han kan ikke glemme pigen på trommerne.

I pausen ser han hende ude bagved, og de falder hurtigt i snak.

- Siden den dag stoppede vi bare ikke med at se hinanden.

Det er nu ni år siden. Det kunne lyde som en simpel og lykkelig kærlighedshistorie, men deres vej for at få hinanden har været alt andet end simpel.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til, eller hvem det var, jeg forelskede mig i.

Løj for at være sammen

Esben fandt ud af, at pigen på trommerne hed Ihan Haydar, da de faldt i snak med hinanden bag scenen. De begyndte at ses med hinanden, men hurtigt fandt Esben ud af, at forholdet ikke var som andre forhold, han har været i.

Ihan var nødt til at lyve for at ses med ham, fordi Ihan kommer fra en meget traditionel muslimsk familie, som ikke ville acceptere Esben, fordi han var en dansk mand.

- Hun sagde ofte, at hun var hjemme hos en veninde, og hendes forældre ringede bogstaveligt talt hver halve time og spurgte: Hvor er du henne, hvem er du sammen med, hvad har du fået at spise, og hvornår kommer du hjem?

- Jeg tænkte, at det var meget cool. Jeg er vildbassen i vores søskendeflok, så jeg er vant til at gøre det modsatte af, hvad mine forældre siger.

Hurtigt begyndte Esben at hjælpe hende med at lyve om, hvor hun var henne, når hun tog til København for at mødes med Esben. På det tidspunkt var Ihan 18 år og boede hjemme hos sine forældre i Gelsted på Sydsjælland, mens Esben var 24 år og boede i en lejlighed i København.

- Det var enormt svært. Vi kunne ikke bare lige se hinanden, som man normalt kan, hvis man dater. Der kunne gå op til 14 dage, hvor vi ikke sås, og det var ikke sikkert, det var længere end en time ad gangen. Det forstærkede også forelskelsen, siger Esben.

På samme tid levede Esben midt i sin drengedrøm, hvor han levede af at spille trommer, blandt andet som support for Backstreet Boys på deres Europa-tour foran flere tusinde mennesker.

- Det var en blanding af at leve i en lykkerus og frygt. Turbulent er nok det bedste ord til at beskrive den periode.

Esben Svane

33 år

Tidligere trommeslager i bandet A friend in London og i Ulige Numre.

Fredag den 7. maj udkom hans ep ”Du Valgte Mig”, som handler om Esben Svane og Ihan Haydars kamp for at få hinanden.

Gift med Ihan Haydar, som han bor sammen med i København.

Konverterede til Islam

Ihan vidste, at hendes forældre ikke ville acceptere Esben, fordi hun ikke måtte blive gift med en mand, der ikke var muslim.

Det krævede derfor ikke mange overvejelser, før Esben tilbød Ihan at konvertere til Islam.

- Der er mange, der synes, det er en vild ting at gøre for kærligheden, men sådan tænkte jeg ikke. Jeg havde ikke noget problem med at have et medlemskort til en anden klub. Det gav hende en masse ro på, så det ville jeg gerne gøre.

Ihan og Esben havde holdt deres forhold hemmeligt i over halvandet år, da de en dag gik en tur, mens de var hjemme hos Esbens forældre.

- Helt som en kliché, så regner det. Vi står under et gammelt egetræ, hun står i min mors regnjakke, og der er helt stille. Så siger hun: ”Jeg er klar til at fortælle mine forældre om dig nu.” Det var bare så vildt at få at vide, for jeg havde ventet så lang tid på det.

- Det var det, der skulle ske, for at vi kunne komme videre.

Esben gik straks i gang med at konvertere til Islam. Han skrev også et brev til Ihans forældre, hvor han fortalte om sig selv, at han var forelsket i Ihan og ville giftes med hende, som han fik sin veninde til at oversætte til arabisk.

- Vi ville egentlig ikke giftes, vi ville bare gerne have lov til at være kærester. Jeg havde sagt til hende, at jeg ikke var klar til at flytte sammen, men vi vidste, at hendes forældre havde sagt, at hun godt måtte gifte sig med en dansker, så længe han var muslim, så det var sådan, det måtte være.

Ihans forældre tog mod forventning godt imod brevet og ville gerne møde Esben.

- Det var en kæmpe forløsning. Nu lykkedes det endelig.

https://imgix.femina.dk/2021-06-02/foto-esben-ihan.jpg

Valgte Esben

En uge efter, Ihans forældre havde modtaget brevet, begyndte Ihans storebror at overtale forældrene til, at det alligevel ikke var en god ide.

- Jeg sidder hjemme i min lejlighed, og så ringer Ihan. Jeg kan godt høre, at den er helt gal. Hun græder og ryster. Og så siger hun: ”Den gik ikke. Jeg er på vej ind til dig.” Jeg fik galoperende paranoia. Hun var stukket af, for de tvang hende til at vælge mellem dem og mig. Jeg kan slet ikke forestille mig at skulle vælge mellem min familie, og den jeg er forelsket i. Det er et helt forfærdeligt valg.

- Vi sad hele dagen og græd. Det mest uretfærdige, jeg har oplevet, er, ikke at må være sammen med den, jeg elsker. Jeg mener, det er en menneskeret at få lov til at være sammen med, man gerne vil.

Lige pludselig begyndte Ihan at få sms’er fra sin bror, der skrev Esbens adresse og sagde, at han ville komme og hente hende.

- Jeg fik så meget hjertebanken. Vi låste dørene og slukkede lyset og gemte os inde i soveværelset.

Næste morgen valgte Ihan og Esben at stikke af. De stod tidligt op og tog et tog hjem til Esbens forældre.

- Jeg var virkelig bange. Jeg kunne bare huske en overskrift, jeg havde set i medierne: ”17-årig libanesisk pige er blevet barberet skaldet og tæsket med bælter af sine onkler”. Det lyder meget dramatisk, men dengang kendte jeg ikke hendes far, som jeg gør nu.

De var hjemme hos Esbens forældre nogle dage, indtil Ihans mor til sidst sagde, at de kunne få det, som de ønskede, og at de skulle komme hjem, så de kunne snakke om det.

- Jeg husker, vi kørte tre gange over Storebælt. De første to gange nåede vi at køre tilbage igen, for jeg var fuldstændig paranoid. Jeg frygtede, at der ville ske hende noget.

Planlagde bryllup på to dage

Til sidst tog de chancen og kørte hjem til Ihans forældre. Esben medbragte en gave til dem og havde forberedt nogle sætninger på arabisk, som han kunne sige til dem.

- Mit hjerte bankede sindssygt hurtigt. Nu skulle jeg endelig hjem til hendes forældre og ind til en arabisk mands hjem, der vidste, at jeg havde været sammen med hans datter.

Ihans mor åbnede døren med åbne arme og sagde hej med kindkys. Som om intet var sket.

- Så kom hendes far ud, og jeg gruede for, hvad der var i hans øjne, men han kom også bare hen og kyssede mig på hver kind. Jeg var helt i chok og fattede ingenting.

Stemningen var god, og de satte sig ind i stuen, hvor Ihans forældre sagde, at hvis de ville være sammen, så skulle de giftes.

- Jeg ringede med det samme til min kontaktperson i Dansk Islamisk Center og sagde, at vi havde fået lov til at gifte os. Han ville ringe tilbage, når han havde snakket med imamerne. Så ringede han og sagde, at vi kunne blive viet den følgende fredag efter fredagsbønnen.

- Vi planlagde vores bryllup to dage før, vi sagde ja til hinanden, men vi tænkte, at vi blev nødt til bare at sige ja. Det kunne være, det var et vindue, der var åbent i kort tid.

- Det var så overvældende med alle de indtryk og tanker. Jeg sad hele tiden og tænkte, at jeg gerne ville hjem til København, så jeg kunne fordøje det hele.

”Jeg kan ikke forestille mig at møde nogen, der er sødere end hende”

To dage senere var Esben, hans forældre, hans bedste ven og Ihan og Ihans familie mødt op i moskeen til fredagsbøn, og derefter blev de viet af en Iman.

- Det var verdens mærkeligste og hurtigste bryllup, men også en smuk dag. Alt det, vi bare så gerne ville, lykkedes.

De tog alle ud at spise og derefter hjem til Esbens lejlighed for at fejre brylluppet.

- Det var sådan en vild følelse, at vi godt måtte være sammen nu. Det første, vi gjorde, var at gå ud og holde i hånd på gaden.

Esben og Ihan blev gift, da Esben var 26 år, og Ihan var 20 år. Det var en stor omvæltning for Esben, men her syv år senere, er han stadig sikker på, at det var det rigtige valg.

- Jeg tænkte nogle gange, om det virkelig skulle være hende, jeg var sammen med for altid, men jeg kan ikke forestille mig at møde nogen, der er sødere end hende.

Læs også