Erotisk litteratur er ikke blot en døgnflue, og Fifty Shades trilogien er blot starten på en blomstrende erotisk epoke, mener eksperten
Kærlighed og sex

Erotisk litteratur er kommet for at blive

21. august 2013
af Gitte Holm, Tidens Kvinder
foto: Shutterstock
Erotisk litteratur er ikke blot en døgnflue, og Fifty Shades trilogien er blot starten på en blomstrende erotisk epoke, mener eksperten

Derfor er erotisk litteratur ikke blot en døgnflue

Trends kommer og går, og de seneste par år er den erotiske litteratur mildest talt boomet efter Fifty Shades of Grey kom på banen. Men lige hvad den erotiske litteratur angår, skal vi ikke regne med, at det er en trend der er på vej ud af det litterære modebillede lige foreløbig. Begrebet "erotisk litteratur" går nemlig flere hundrede år tilbage, og flere af de ældre værker er stadig ganske populære.

Læs også: Erotisk litteratur - dem skal du læse

- Det massive antal udgivelser af erotisk litteratur inden for de sidste par år er ikke bare en dille. Indtil for nylig var det så som så med udvalget, og det var næsten kun alle de gamle klassikere som Venusdeltaet af Anaïs Nin, Lady Chatterleys Elsker af D.H. Lawrence og O's Historie af Pauline Réage, man kunne forlyste sig med. Men så kom Fifty Shades of Grey, der virkelig satte spark i sagerne og startede en erotisk lavine, og der er masser af nye erotiske udgivelser på vej i løbet af efteråret, som er et tegn på, at tendensen fortsætter, siger Helle Hartz, redaktionschef på Tidens Kvinder.

Kvindeappel

Den erotiske litteratur har især været godt modtaget blandt det kvindelige publikum, og det er der en ganske logisk grund til, mener Helle Hartz.

- Mens mange mænd tænder på pornoen, som er direkte erotisk og visuel, sætter mange kvinder pris på at fantasere og leve sig ind i historien på deres egen måde, hvilket den erotiske litteratur lægger op til. Mange kvinder har brug for at sætte ord på deres lyst og begær og det får de mulighed for via den erotiske litteratur, siger Helle Hartz.

Noget for enhver smag

Ligesom krimierne så sin storhedstid i lyset af Stieg Larssons trilogi, fik den erotiske litteratur en kæmpe optur i forbindelse med Fifty Shades of Grey, men det betyder ikke, at dominans er et gennemgående tema i den erotiske litteratur.

- Vi ser mange forskelligartede bøger med meget varierende indhold, så der er helt sikkert noget for enhver smag, og det er også blot en af grundene til, at jeg tror på, at denne form for litteratur fortsat vil være populær. En anden årsag er, at vi er blevet mere frisindede end tidligere, og det er altså ikke længere tabubelagt at sidde i toget med Fifty Shades of Grey, siger Helle Hartz.

Læs også