Mange kvinder oplever spontan lyst til sex, mens andre skal varmes op
Kærlighed og sex

Er du til sex på køkkenbordet?

1. november 2013
af Lotte Frandsen, Redigeret af Mette Nexmand
… eller skal det helst være i sengen? Mange kvinder oplever spontan lyst til sex, mens andre skal varmes op. Find din sextype her

Mange kvinder oplever spontan lyst til sex, mens andre skal varmes op.

Du får lyst, bliver ophidset, og BANG, så får du orgasme. Sådan tror du måske, sex skal være. Men gå ikke i panik, hvis din lyst tænder langsomt.

Annamarie Giraldi, overlæge ved Rigshospitalets Sexologiske Klinik:

Vi har spurgt 500 kvinder, hvad der motiverer dem til sex. To tredjedele af dem beskriver, at de har spontan lyst, mens resten siger, at de skal beslutte sig for at have sex.

Hun understreger, at det er helt okay, hvis du ikke er til det hurtige knald på gulvet. Nogen skal bruge mere tid på at varme op for at antænde krudtet.

Der er ikke nogen forkert form for lyst, husk det.

Ferie-sex – hver gang

Ifølge Annamaria Giraldi forventer de fleste af os, at lyst til sex er noget, der kommer fra det ene øjeblik til det andet, og vi føler, at det er den rigtige måde. Men hvis du har kendt din mand i lang tid eller er presset i dit liv, kan det være svært at tænde hurtigt.

Stress og træthed hæmmer lyst. Og så er spørgsmålet, om man har nedsat lyst eller i virkeligheden arbejder for meget og er for stresset og giver det seksuelle for lidt plads.

For lyst til sex kræver arbejde, og det er vi ikke gode til.

- Klokken bliver måske elleve om aftenen, før man har ordnet det hele, og så forventer man, at der bobler en fantastisk lyst op. Men det gør der jo ikke. Det er et spørgsmål om at prioritere sexlivet. Måske skal man sige, at det et ok, at vasketøjet ikke bliver ordnet, fordi man skal have tid til at være sammen.

LÆS OGSÅ: Hvor lang tid tager god sex

LÆS OGSÅ: Sådan holder du liv i lysten

Annamaria Giraldi opfordrer til, at vi får mere feriestemning ind i vores hverdag.

- Typisk oplever mange, at det seksuelle fungerer udmærket i ferien. For der har man overskud og tid til hinanden. Så det er et hint om, at lysten er der. Det er jo ikke raketvidenskab dette her, det er noget, de allerfleste har oplevet.

Ingen lyst, ingen kærlighed?

Ifølge Annamaria Giraldi tror mange kvinder, at det seksuelle holder os sammen i parforhold, og hvis lysten er væk, er kærligheden også.

- Vi bliver bombarderet med sex alle vegne, med hvor vigtigt det er for at leve et godt liv, og vi bliver bildt ind, at der er noget galt, hvis vi ikke bliver hurtigt ophidsede. Det kan få os til at føle os forkerte og tro, at alle andre har et enormt spændende sexliv. Sandheden er, at man kan skifte mellem forskellige former for lyst. I en periode er det den spontane, der fylder meget, og til andre tider har man brug for at blive stimuleret mere.

LÆS OGSÅ: Sonja Richter: Sex interesserer mig ikke lige nu

Læs også