Eksperterne forklarer, at du bliver sund af at dyrke sex
Kærlighed og sex

Eksperter: Derfor bliver du sund af at dyrke sex

16. december 2013
af redaktionen
Det kan være fristende at trække hovedpinekortet, når partneren lægger op til lidt sjov i sengen. Men sex er sundt på mange måder. Læs eksperternes forklaringer her

Sex er sundt på mange måder

Måske skal du alligevel droppe ”ikke i aften skat”, når din partner lægger op til lidt sjov i dobbeltsengen. For sex styrker ikke bare intimiteten og parforholdet, det får dig også til at sove bedre, se yngre ud – og så mindsker det stress.

LÆS OGSÅ: Så meget sex gør par lykkelige

Fire eksperter forklarer til FEMINA, hvorfor du skal tage imod din partners frække tilbud næste gang:

Sexologen: Sex er kærlighedslim

Når du dyrker sex, frigiver kroppen hormonet oxytocin, der også kaldes hjernens kærlighedsstof, fordi det er med til at styrke intimiteten og knytte dig tættere til din partner. De fleste kender nok den nærhed, der opstår efter god sex, og som er med til at gøre os langt mere overbærende og kærlige. Så på den måde er sex en slags kærlighedslim, der binder os sammen, styrker parforholdet og er en vigtig faktor for, at vi kan håndtere hverdagens mange udfordringer.

Få en guide til orgasme

Søvneksperten: Du får en roligere og dybere søvn

Faktisk er sex og andre former for fysisk nærvær et fortræffeligt sovemiddel, og de fleste af os kender sikkert godt til, at vi efter en god gang sex føler os dejligt afslappede og netop får trang til at sove. Når vi dyrker sex og får orgasme, påvirkes nemlig en lang række søvndyssende hormonstoffer, der får os til at falde til ro og slappe af i både krop og sind.

Derudover betyder det også meget for vores nattesøvn, at vi føler os mentalt tilfredsstillede og glade. Det er med til at give en roligere og dybere søvn og bidrager derved til, at vi føler os mere udhvilede, når vi vågner.

LÆS OGSÅ: Orgasme under fødslen? Jep, det sker faktisk.

Motionseksperten: Sex får pulsen op

Sex er på mange måder gunstigt for kroppen og afhængig af intensiteten, hvor lang tid du dyrker sex og hvor ofte, kan sundhedseffekten ved sex sidestilles med anden fysisk aktivitet eller motion. Under sex stiger pulsen, fordi musklerne arbejder, og det styrker blandt andet hjertemusklen og gavner kredsløbet. Jo stærkere hjertet er, desto mere blod kan det pumpe rundt i kroppen, og samtidig påvirker det blodtrykket i gunstig retning, så du på den måde slider mindre på hjertet.

Desuden ved man, at sex ligesom andre former for fysisk aktivitet er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes samt visse kræftformer og andre livsstilssygdomme, ligesom det er med til at forbrænde kalorier.

LÆS OGSÅ: 7 typer orgasme du kan opnå, hvis du øver dig

Stresscoachen: Sex kan dæmpe stress

Når du er stresset, producerer kroppen en række stresshormoner, herunder kortisol og adrenalin, som sætter kroppen i alarmberedskab og virker hæmmende på produktionen af kønshormoner, hvorved fertiliteten falder – og det samme gør lysten til sex.

Men sex kan dæmpe stress. Under akten frigiver kroppen nemlig en række stoffer, der har en beroligende effekt og erstatter stresshormonerne i kroppen. Det drejer sig blandt andet om endorfin, der får os til at føle velvære og lykke, og oxytocin, der gør os dejligt afslappede. Desuden virker en god orgasme direkte meditativt, så sex er simpelthen den allerbedste anti-stresspille for kroppen og mere effektiv end en løbetur.

Kilder: Certificeret parterapeut, sexolog og kognitiv terapeut Rikke Thuesen, overlæge, dr.med. Jes Gerlach, cand.scient. i idræt Ida Enghave samt autoriseret psykolog Majken Matzau

Læs også