Julie_Jeune_klumme
Kærlighed og sex

Du er single, og hele verden betragter dig, som om du mangler noget. Her er en anden måde at se det på

30. juni 2023
Af sexolog og parterapeut Julie Jeune
Foto: Mathilde Schmidt
Skal dette være sommeren, hvor du ikke gør dig selv forkert, fordi du er single? Men faktisk i fulde drag nyder dig selv og dit singleliv? Sommeren, hvor du holder fokus på al den kærlighed, der allerede er i dit liv og på den frihed og de muligheder, der ligger for dine bare fødder.

Ville vi som singler føle os forkerte og sårbare, hvis det ikke var, fordi omverdenen betragter os, som om at der er noget, vi ikke er lykkes med, eller noget vi mangler? Skal der en partner til at validere os og give os værdi?

Eller er vores liv fuldstændig lige så indholdsrigt og værdifuldt, om vi er alene eller i et forhold? Hvordan ville vi have det i vores singleliv, hvis omverdenen gav det lige så meget værdi som det at være i et fast forhold?

At være single er en fase af livet som alle andre. En måde at leve på, der har fordele og ulemper som alle andre.

Som single har man plads til nogle andre ting og til et større fokus på nogle andre relationer end lige den til en intim partner.

Men det kræver, at man er bevidst om det og værdsætter det i stedet for at gøre sig selv forkert og have fokus på det, der mangler, og det, man tror, ville give én et meget bedre liv.

Der kræver indsigt at blive klar over med hvilket blik, man faktisk bliver mødt af fra familien og omverdenen og så helt bevidst vende det og se på sig selv og sit singleliv med andre og positive øjne. Nogle øjne, der ser muligheder og ikke mangler.

Så hermed en invitation til at give dig selv en sommer, hvor du nyder og værdsætter lige præcis dit singleliv.

Se ensomheden i øjnene

Hvis du synes, ensomheden står i vejen, så husk, at den skal du selvfølgelig se i øjnene og tage dig af. For ja, vi har et sundt og naturligt behov for at knytte tætte bånd og føle os støttet, elsket og omgivet af vigtige relationer.

Så hvilke relationer kan du skrue op for, hvem kan du dyrke mere og lukke tættere ind i dit liv og din verden? Og hvem kan du selv være der endnu mere for?

Trygge og tætte relationer er noget, vi skaber, de kræver, at vi åbner os for dem, engagerer os i dem og investerer i dem.

Det nytter ikke bare at sidde og tænke: “Hvornår er der nogen, der ringer og spørger, hvordan jeg har det, og om jeg vil med ud?“

Til gengæld kan du skabe en tryg, kærlig og støttende relation til så mange andre end til en intim partner. Og husk også, at det at være i et forhold ikke er en garanti for at føle sig set, mødt, støttet og elsket.

Man kan faktisk sige, at det vigtige ikke så meget er, om man er i et forhold eller ej, men om man er omgivet af nogle relationer, der virkelig er der for én, og hvor man kan være sig selv og føle sig elsket med alt, hvad man er.

Her er gode venner og veninder ofte en undervurderet størrelse, de kan nemlig bidrage med lige så meget støtte og kærlighed som en partner.

Og singlelivet giver dig virkelig mulighed for at komme tættere på dine venner, hvilket er en gave for livet, også når du igen er i et forhold. Så giv endelig værdi til dine nærmeste venskaber, fortæl dem, hvad de betyder for dig, og hvilken betydningsfuld rolle de spiller i dit liv.

Se muligheder

Hvis du har fokus på den partner, der ikke er der, så glemmer du at se alt det, singlelivet giver dig mulighed for at leve. Så tal med dine veninder og nærmeste om det.

Sæt dig ned, og skriv alle de fordele ned, der er ved at være single. Og ligesom andre etaper af livet, så må vi hellere nyde det, mens det står på, for pludselig er vi igen i et forhold.

Vejen er at elske det, der er, se gaverne i det og måske ovenikøbet meningen med det. Perioder alene kan være nødvendige og værdifulde.

Husk, at dit liv er i dine hænder, så hvordan skal denne sommer bruges til at nyde og udnytte dit singleliv maksimalt?

Du er fri til at planlægge, og du kan gøre, hvad du har lyst til. Du bruger ikke en masse tid og energi på en intim kæresterelation, men kan bruge den på dig selv. Så hvordan skal den tid udnyttes, hvad er vigtigt for dig?

Hvilke særlige interesser vil du dyrke eller kaste dig ud i? Hvordan skal du nyde livet og sommeren? Eller skal tiden bruges til at arbejde med dig selv og blive klogere på dig selv og kærligheden, så du kan tiltrække en partner fra et nyt sted?

Du står jo over for den fantastiske mulighed næste gang at kunne vælge en partner, der er virkelig god for dig. Du sidder ikke i et forhold, der måske både er svært at være i og komme ud af. Du har fremtiden for dig.

Som single har man plads til nogle andre ting og til et større fokus på nogle andre relationer end lige den til en intim partner. 

Så selv om du ikke skal fokusere på det, der mangler, kan du godt fokusere på det, du glæder dig til, skal komme.

Tal om det, visualiser det, send dine ønsker ud i verden. For du er jo en anden i dag i forhold til, hvem du var, da du sidst forelskede dig og gik ind i et forhold.

Tænk over, hvem du er i dag med den indsigt og de erfaringer, livet indtil videre har givet dig. Hvilken partner og hvilket forhold vil du gerne tiltrække? Hvilke slags forhold, roller og dynamikker vil du ikke gentage?

Der kan også være, at du bare vil se, hvad der sker, glemme alt om dating og jagten på en kæreste og i stedet nyde kærligheden lige der, hvor den er her og nu. Nyde dig selv, dine venner og dit liv.

At nyde dit eget selskab er en vigtig ting. Så vælger man ikke en partner for at udfylde et tomrum eller af nød og afhængighed.

Så vælger man ud af overskud og selvberoenhed og vil lettere kunne tage den med ro, se den anden an og vælge én, der er god for én.

Så hvis man ikke nyder sit eget selskab, er det det første sted at starte.

At værdsætte og nyde sig selv og sit liv er også det allerbedste sted at komme fra, når vi kaster os ud i flirt, eventyr og nye møder.

Så husk, at du virkelig kan skabe et kærligt og trygt fundament for dig selv – også som single. Og ikke mindst, at du er fri til at leve og nyde livet, sommeren og kærligheden i alle dens forskellige former og relationer.

Klummen blev udgivet i femina uge 25, 2023.

Du kan lytte til femina update-podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også