https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/juli/2013-31-venskab-p.jpg
Kærlighed og sex

Drop venskabet og få bedre sex

31. juli 2013
af Gitte Holm
Foto: Shutterstock
Venskabelighed i parforholdet kan være en god ting – men det kan også ødelægge begæret og sexlivet.

Par der lever sammen og har kendt hinanden længe ender ofte med at blive de bedste venner - nogle gange endda lidt for gode venner. Resultatet bliver nemlig at begæret ryger sig en tur til fordel for hyggen og venskabeligheden, og det betyder blandt andet, at der kommer mindre sex på skemaet.

Find dit parforhold: Se hvilket parforhold du lever i her

Sexolog og parterapeut Katrine Berling skønner at hele 80 procent af de par, hvis forhold bygger på et rigtig tæt venskab, ikke dyrker ret meget sex.

- Det er helt normalt, at venskabelighed i parforholdet påvirker spændingsfeltet mellem mand og kvinde. Når man møder en ny partner, vil der helt naturligt være en mere udbredt polaritet, hvor han er mand og hvor hun er kvinde, og hvor det er begæret, der styrer slagets gang. Med tiden som man bliver tættere på en anden måde udlignes spændingsfeltet, og man bliver måske mere trygge ved hinanden, men det kan altså også påvirke sexlivet i en negativ retning, siger Katrine Berling.

Tilbage til rollerne

Venskab og ligestilling præger efterhånden rigtig mange parforhold, men ifølge Katrine Berling er det vigtigt også at holde fast i de traditionelle kønsroller, hvor en mand er en mand og en kvinde er en kvinde.

- Jeg siger ikke, at vi skal tilbage til kødgryderne, men det er vigtigt, at der er en vis polaritet imellem kønnene. Jo mere mand han er - jo mere får hun lov til at føle sig som kvinde. Mange kvinder har efterhånden næsten fået kastreret deres mænd ved at tage for meget styring, og det giver bagslag i sidste ende. Giv ham styringen tilbage - i hvert fald en gang imellem, for så vil han lige pludselig ose af maskulinitet, siger Katrine Berling.

Ta testen og find ud af om han var den der slap væk

Prioritér kærestetiden

For mange par hænger venskabet sammen med, at man har bygget rede og fået børn. Prioriteterne er blevet anderledes end da man først mødte hinanden, men alligevel kan der være en fidus i at finde tilbage til den tiltrækning der var i forelskelsens spæde start.

- Man kan sagtens både være gode venner og elskere - det handler bare om, at det er det man vælger. Sørg for at få date-tid og vær sammen med hinanden når I er sammen i stedet for at gå i biografen og teatret, hvor I måske er fysisk nærværende men lader jer underholde af andre ting. Udnyt i stedet det gode vejr og tag på stranden, picnic eller på cykeltur sammen siger Katrine Berling.

Læs også