Bridget Jones
Kærlighed og sex

Drop Kleenex og de romantiske film. Du behøver ikke forblive single længe efter et brud

5. oktober 2021
af Sara Skaarup
Foto: Mega
Uanset hvor meget chokolade du spiser, er det ikke den bedste måde at komme sig over en elsker på: Med en ny partner skal gammel partner fordrives. Sexolog Sara Skaarup forklarer her hvorfor.

“Den bedste måde at komme over en mand er at lægge sig under en anden,” lyder et engelsk ordsprog i fri oversættelse.

Et ikke så smukt, men egentligt ret præcist dansk mundheld lyder: “Med pik skal pik fordrives.”

Talemåderne er møntet på mænd, men gælder også, hvis din seneste relation var til en kvinde.

Vendingerne dækker over, at ens kropslige hukommelse har det med at hænge fast omkring den seneste elsker, man har været sammen med, hvis det seksuelle samspil altså var godt.

Og derfor kan det være hjælpsomt at erstatte det seneste intime aftryk af et nyt.

Tidligere var det anset for usundt at engagere sig med andre, mens man stadig havde følelser for den forrige. Og det er korrekt, at det er naturligt og sundt at sørge en tid.

Men det er ikke sundt at sidde for længe fast i tankerne om han eller hende, der var engang. En nyere undersøgelse viser, at det ikke nytter noget at forskanse sig med Kleenex, romantiske film og portvin.

Psykologer på University of Illinois og City University of New York har studeret rebound-forhold – altså forbindelser indgået, når du stadig har følelser for en tidligere partner.

Deres undersøgelse viser utvetydigt, at den slags forhold kan være mere psykologisk gavnlige end antaget:

Mennesker, der kastede sig hurtigt ud i nye relationer, oplevede en hurtigt forbedret følelsesmæssig tilstand end dem, der forblev single længe efter et brud.

Risikoen ved at starte noget op med en ny er, at du opdager hen ad vejen, at du alligevel ikke er klar til at engagere dig følelsesmæssigt.

Den tanke får en del til at holde sig på afstand at potentielle nye partnere, ikke mindst fordi der kan være en følelse af, at det kan man ikke være bekendt.

Tro ikke, dit kærlighedsliv er slut, fordi den seneste hede relation er. Der er nye fantastiske mennesker at møde derude.

Selv om scenariet ikke kan imødegås, kan man dog komme omkring situationen ved simpelt hen at melde ærligt ud fra start.

“Jeg har været i en relation for nylig, som betød meget for mig, og jeg er ikke helt klar over, hvor jeg står i forhold til at møde en ny nu” er for eksempel en fair udmelding – så kan den anden jo selv vælge, om vedkommende er til at slå bak eller fuld fart frem.

Du risikerer selvfølgelig også, at det nye forhold kuldsejler – men den risiko er der jo altid.

Summa summarum: Tro ikke, dit kærlighedsliv er slut, fordi den seneste hede relation er.

Der er nye fantastiske mennesker at møde derude, og du har kun haft dit livs sidste kærlighedsforhold og dit livs bedste sex, hvis du beslutter dig for det.

Læs også